Økonomer: Derfor stiger boligprisene fredag

Renten er like lav, ledigheten er lavere, boliglånsforskriften har fått virke og boligtilbudet svikter. Det gir dyrere boliger i Norge i april, tror økonomer.

SPÅR PRISOPPGANG I APRIL: DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære spår sesongjustert prisløft på 0,3 prosent. Hun får følge av tallknusere i Prognosesenteret og Nordea Markets.
Publisert: Publisert:

Månedens boligfasit legges frem av meglerbransjen klokken 11 fredag.

– Sesongjustert kan vi kanskje regne med 0,2 prosents oppgang. Nominelt betyr det en ganske bra prisvekst, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

April har pleid å by på moderat boligprisvekst. Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener det er duket for ny oppgang nå.

Det vil i så fall bli den fjerde måneden på rad. Siden nyttårsrakettene gikk til himmels har boligprisene så langt fulgt samme veien.

– Vi trodde det ville snu etter nyttår, og det har det gjort. Vi tror boligprisveksten vil pågå frem til sommeren, sier Macic.

DNB Markets forventer 0,3 prosents sesongjustert prisoppgang på landsbasis.

– Det råder et positivt sentiment i boligmarkedet nå. Det har blitt ferdigstilt færre prosjekter enn vi spådde, og det er lagt ut mindre for salg enn normalt, særlig i Oslo. I tillegg ligger gode makroforhold i bunn, sier DNB-analytiker Jeanette Strøm Fjære.

– Lever i nuet

Av alle makrodrivere for boligmarkedet er kanskje rentenivået det viktigste, mener Prognosesenterets makroøkonom. Og styringsrenten holder seg superlav. Heller ikke torsdag ville sentralbanksjef Øystein Olsen jekke den opp fra 0,5 prosent.

Men Olsen har varslet at renteøkningen kommer. Det er egnet til å tynge boligmarkedet. Men Macic tror rentebeskjeden nærmest må smelle i bordet før markedet agerer.

Les også

Refser boligtoppens utspill: – Kvinner er ikke fødemaskiner

– Folk lever veldig i nuet, og enn så lenge ser ting bra ut. Markedsaktørene tar ikke inn over seg at en renteøkning kommer til høsten, selv om boliglånsrentene godt kan øke i forveien, sier hun.

Nejra Macic i prognosesenteret

Så langt har ingen banker satt opp boliglånsrenten.

Imens svikter boligtilbudet denne våren, fremhever økonomene. Objekt-boomen som normalt viser seg etter påske, har uteblitt så langt i år.

– Tilbudssiden er veldig lav. Vi har ikke fått vårflommen vi pleier å få, sier Macic.

Den siste tiden har også lagrene med usolgte boliger gått ned. Det underbygger god appetitt blant boligkjøpere, mener Bruce.

– Markedet melder også om god interesse på visninger, sier han.

Les også

Boliglånsforskriften: Partifeller ber Jensen trosse Finanstilsynet

Tror Oslo kan stige mest

– Boligmarkedet i Norge har snudd, og spesielt har Oslo-tallene vært sterke. Det kan godt bli tilfelle igjen. Obos-prisene var jo ganske friske, sier Bruce.

Obos meldte onsdag at deres Oslo-boliger ble solgt til 1,8 prosent høyere snittpriser i april enn måneden før.

– Jeg synes det blir klarere og klarere at fjorårets korreksjon var en reaksjon på de strengere lånereglene, sier han.

SPÅR PRISVEKST: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– En overreaksjon?

– Ikke i Oslo, hvor det jo ble betydelig strengere, men resten av landet tror jeg ble smittet av det negative stemningsskiftet. Nå ser vi at effekten av dette er borte.

Krogsveen-sjef Leif J. Laugen er blant dem som er bekymret for at det positive omslaget kan bli i overkant. Basert på salgstall og tilbakemeldinger spår han 1,5 prisvekst i Oslo i april, men frykter prisveksten blir enda høyere.

Publisert:

Her kan du lese mer om