Nå kan dette bli forbudt

«Forbrukslån på dagen» og lovnader om at pengene raskt er på konto. Dyre forbrukslån er bare noen klikk unna. Men nå kan det bli forbudt.

KAN BLI FORBUDT: Nordmenns forbrukslån vokser eksplosivt. Finanstilsynet mener at markedsføringen er «meget aktiv».
Publisert:

– Det er en bekymringsfull økning i forbrukslån, spesielt blant unge, sier forbrukerminister Solveig Horne (Frp).

På åtte år er forbruksgjelden til nordmenn blitt nesten fordoblet. Bare det siste året økte denne gjelden med 11 prosent, ifølge Finanstilsynet. Nå har vi 100 milliarder kroner i forbruksgjeld.

Og enda mer penger til skyhøy rente opp mot 30 prosent er bare noen få klikk unna. Et raskt søk på forbrukslån på nettet gir mange treff på banker og kredittinstitusjoner som lover raskt svar og penger på konto.

– Noen ganger haster det med å få tilgang til penger. Vi gjør alt vi kan for å få lånet utbetalt så raskt som mulig, skriver Monobank på sine sider.

Les også

Rentebeslutning torsdag: Fire rentekutt på to år, bare to av dem har «virket»

Forbrukslånsbanken melder om voldsom vekst og varsler en tredobling i utlånene sine.

– Hos oss kan du raskt og enkelt søke lån, skriver Oppfinans, som er en del av Gjensidige bank, mens Bank Norwegian tilbyr forbrukslån på dagen «til hva du vil».

Foreslår forbud

En utredning regjeringen har bestilt fra den danske juristen Tanja Jørgensen konkluderer med at direkte markedsføring av forbrukslån kan forbys, og at det også kan forbys å markedsføre forbrukslån som oppfordrer til «uansvarlig låneopptak».

– Det innebærer formuleringer som at man «raskt» får lån, og at det er «enkelt» og «lett» å få, konkluderer utredningen.

Forslagene fra den regjeringsoppnevnte utrederen er bortimot identisk med forslagene Forbrukerombudet kom med for to år siden.

Har du lest denne fra Dine Penger (abonnent)? Veien ut av gjeldsknipen

– Vi er bekymret for utviklingen. Det har kommet flere nye aktører, og forbrukslån er en vekstnæring. Det er vår bestemte oppfatning at markedsføringspresset har økt både i tone og omfang, sier fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.

Les også

Nordea slår forventningene

Dersom man er bekymret for veksten, og tror at markedsføring virker, er strengere regler for markedsføring et viktig tiltak, mener Forbrukerombudet.

– Forbrukslån er et spesielt produkt fordi det kan være ødeleggende for folk. Slike lån må markedsføres nøkternt, sier Gjedrem.

Finanstilsynet skrev på sin side i en rapport tidligere i år at «markedsføringen av forbrukslån er meget aktiv og kan bidra til at sårbare grupper tar opp lån de senere får problemer med å betjene».

Gjeldsregister og opplæring

Men forbrukerministeren vil ikke love at hun følger rådene fra både den regjeringsoppnevnte utrederen og sine egne markedsføringsfagfolk i Forbrukerombudet.

– Regjeringen skal nå vurdere om noen av forslagene til reguleringer skal følges opp med lovforslag. Forbrukslån er dyre lån som er belastende, sier Solveig Horne.

Sjekk denne fra Dine Penger (abonnent): Boliglånet som kan brukes til alt

Hun har imidlertid flere tiltak på gang for å stagge den kraftige veksten i forbrukslån og kredittgjeld. Horne har nå sendt ut et forslag om opprettelse av et gjeldsregister, og hun håper det kan være på plass allerede neste år.

– Vi har brukt lang tid på å finne en god innretning på et slikt register. Men jeg er også opptatt av forebygging. Derfor samarbeider vi både med offentlige etater og det private næringslivet om å gi barn og unge opplæring i personlig økonomi. Forbrukerne må ha god kunnskap om privatøkonomi. Jeg er overrasket over at spesielt unge vet så lite, sier Solveig Horne.

– Puslete forslag

Stortingspolitiker Karin Andersen fra SV mener regjeringens tiltak er for puslete.

– Bankene som låner ut uten sikkerhet tjener enormt på å kaste lån etter de som egentlig ikke har råd til å låne mer. Det må stoppes. Låner du ut uten sikkerhet, må kreditor ta større ansvar og rentegevinsten begrenses, sier Andersen.

Resultathopp for Gjensidige: Drysser to mrd. utbyttekroner over aksjonærene

Hun ønsker rentetak på forbrukslån.

– 14 europeiske land har satt tak på renter på kredittkort og annen usikret gjeld. Det må også vi gjøre, sier Andersen.

– Konkurrerer på hurtighet

Hvor raskt bankene kan tilby pengene, er et konkurranseelement, påpeker Christian Haraldsen, kommunikasjonssjef for bank, pensjon og sparing i Gjensidige.

– Når folk først har bestemt seg for at de vil ha et forbrukslån, er de ikke interessert i å vente. Det er et poeng å kunne utbetale pengene raskt, sier Haraldsen.

– Ser dere problemer med man får lån uten sikkerhet på få timer?

Når man først har bestemt seg, er det ikke opplagt at det er noe stort poeng at det skal ta lang tid. Da måtte man tenke seg at noen skulle angre seg etter at man har søkt, sier Haraldsen.

Han mener Oppfinans' markedsføring er ansvarlig, og ser ikke behov for en innstramming av regelverket for deres del.

– Vi har en kredittvurdering som følger akkurat de samme prinsippene som for boliglån, og vi har veldig lite tap. Det tyder på at vi har en forsvarlig kredittvurdering, sier Haraldsen, og opplyser at Oppfinans ikke tilhører den delen av bransjen som har opplevd eksplosiv vekst de siste par årene.

Han mener det er viktig at regelverket blir likt for alle dersom markedsføringen skulle bli regulert.

– Eventuelle endringer må ikke invitere til kreative tilpasninger, sier Haraldsen.

Les også

Nordmenn strømmer til aksjefond

Les også

Tror flere banker vil heve renten

Les også

– Begriper virkelig ikke hvor hun tar det fra

Publisert:
Gå til e24.no