Petroleumsstudent: Flere legger en plan B

Oljebransjen kutter stadig i antall ansatte. Petroleumsstudentene er nervøse.

- MINDRETALL HAR FÅTT JOBBTILBUD: Petroleumsteknologistudent og bedriftskontakt Vinh Vuong Tran i Bergstuderendes Forening sier at svært få av hans medstudenter har fått jobb.
Publisert:

– Ja, vi merker faktisk de tunge tidene. Nå er det et mindretall som har fått jobbtilbud, og vi søker mer enn vi gjorde før, sier petroleumsteknologi-student Vinh Vuong Tran ved NTNU.

Som masterstudent i femteklasse er han selv midt i søkeprosessen.

– Også vi som har hatt sommer-internship merker det. Før hadde det sikret oss jobb, men nå er ikke det tilfelle lenger, sier Tran.

Han forteller at det er flere som nå klekker ut en plan B:

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre hvis jeg ikke får jobb. Det var et PhD-seminar som flere var på, og jeg har vært innom tanken på å kanskje ta en doktorgrad selv. Ellers blir det vel å være arbeidsledig en periode og bare søke.

Les også

Thomas (25) brukte 100.000 på offshore-kurs - får ikke jobb

Fikk jobb

En kandidatundersøkelse fra NTNU fra januar i år viste at 58 prosent av studentene ved fakultetet for ingeniørvitenskap og teknologi hadde fått en jobb de søkte på før de var ferdig med utdanningen.

15 prosent fikk en jobb uten å søke.

Instituttleder Hans Borge ved Universitetet i Stavanger synes det er bra at det går litt ned nå:

– Jeg er ikke bekymret på studentenes vegne, sier han til E24.

- Det er bare bra med en korreksjon. At studentene må sende mer søknader og gå på mer intervjuer er i seg selv positivt. Oljebransjen kan være mer kravstor og få riktig person til riktig jobb. Studentene må være villig til å flytte på seg, og det er ikke sikkert at de får jobb der de ønsker, men jeg tror ikke de er bekymret for at de ikke får jobb.

Borge sier Instituttet skal benytte muligheten til å lyse ut stillinger:

– For oss er det en fordel å få flere gode søkere.

Les også

Kutt i oljebransjen: – Alle går rundt og snakker om hvem som blir den neste

Usikkerhet

– Studentene er usikre på hvordan det blir fremover. Det er mye snakk om de har valgt riktig studie. Spesielt blant førstegangsstudentene som lurer på om de skal fortsette eller gå på andre studier, sier student Henrik Grimsmo Busengdal.

Han går tredjeåret på petroleumsteknologi i Stavanger og er leder for linjeforeningen for petroleumsingeniørene der.

HAR SØKT JOBB I ET HALVT ÅR: Nyutdannet petroleumsingeniør Daniel Skalstad leter etter jobb innen oljebransjen. Han fikk en B på bacheloroppgaven og har C/D i snittkarakter. - De fleste søknadene vi får avslag på er før innsending av karakterer, sier han.

Det siste året har flere oljeserviceselskaper varslet oppsigelser og permitteringer.

Bare i september kom varsler om 2.326 oppsigelser til NAV Rogaland. Sist ute er Schlumberger som vurderer å nedbemanne i Norge. Senest fredag kom meldingen om at 130 oljeansatte mister jobben i entreprenørselskapet Reinertsen.

Selv kjenner Busengdal flere nyutdannede som først fikk jobb, men som mistet den igjen i høst. Flere oljeserviceselskaper varslet nedbemanning og permitteringer.

Busengdal selv bekymrer seg ikke så mye:

– Jeg tenker ikke så mye på det. Det er jo en internasjonal bransje og fortsatt behov, og hvis det skulle skjære seg totalt er det ikke så mange fag unna maskiningeniør. Jeg er bare glad for at jeg fortsatt studerer og ikke er ute og søker jobb nå.

Har søkt i et halvt år

Akkurat i den situasjonen er Daniel Skalstad. I vår hadde han bachelorpapirer i det samme faget som Grimsmo, og var klar for jobb. Et halvt år senere har han ennå ikke fått napp i oljebransjen:

– Jeg har søkt siden juni og har søkt over hele landet på alt som er relatert. Jeg har fått et par intervju, men fikk beskjed om at det var så mange som søkte at de valgte noen med mastergrad. For ett år siden var det flere jeg kjenner som fikk jobb før de var ferdig med å studere, men jeg valgte å fokusere på studiene. Hadde jeg visst at det kom til å bli så tungt ville jeg søkt før, sier Skalstad.

Les også

Kutt i oljebransjen: – Alle går rundt og snakker om hvem som blir den neste

Angrer på at han takket nei til jobb

I mai fikk Skalstad tilbud om jobb som utstyrsingeniør i Kristiansand, men da takket han nei.

– Jeg takket nei til jobben i Kristiansand fordi jeg tenkte at det ikke kom til å være et problem å få en jobb i Stavanger som jeg egentlig ville. På det tidspunktet virket det som det var mye å velge i. Nå angrer jeg jo på grunn av nedgangstidene, sier han.

Akkurat nå jobber nyutdannede Skalstad deltid på en omsorgsbolig for aldersdemente et par ganger i uken:

– En vanlig dag står jeg opp tidlig og trener, sjekker e-post og utlyste stillinger. Jeg bor på hybelen som jeg gjorde da jeg studerte og deltidsjobben stiller med det økonomiske.

Les også

Oljeserviceselskapene må spare penger: Kutter ut julebordene

– Farlig å få panikk

Studieleder Terje Bach ved Høgskolesenteret i Kristiansund som blant annet tilbyr petroleumslogistikk, sier man ikke bør bli for skråsikker på at det nå vil gå dårlig for studentene:

LINJEFORENINGSLEDER I STAVANGER: Henrik Grimsmo Busengdal.

– Det kan bli mer tøft, men jeg mener det er farlig å få panikk og være for skråsikker på hva denne nedgangen vil få av konsekvenser. Det er jo sprikende syn på hvor kortvarig eller langvarig dette kommer til å bli.

Han tror nedgangen kan føre med seg nye muligheter:

Mitt råd til studentene er ikke å si at denne bransjen ikke har noen fremtid. Logistikk generelt er fremtidsrettet og jeg mener tvert imot at det nå åpner seg gode muligheter for flinke studenter som er dyktige på effektiv drift, omstilling og kontinuerlig forbedring, sier Bach.

– Rart å komme i denne situasjonen

Skalstad har også ringt direkte til bedriftene og deltatt på oljemesser og arrangement for å møte bedriftene, men uten hell.

– Det er jo litt rart å komme i denne situasjonen i forhold til hvordan det har vært, sier han til E24.

- Det var jo et av de sikreste studiene og jeg tror det var mange som valgte det fordi man nesten var garantert jobb. Nå viser det seg hvor usikkert det kan være. Jeg kan ikke skylde på bedrifter, studier, lærere det er sånn markedet går. Det er stille nå og så vil det gå opp etter hvert. Men det tar nok litt tid før de ansetter nyutdannede for de velger heller først folk med erfaring.

Publisert: