Nordea setter opp boliglånsrenten

Stadig flere banker setter opp boliglånsrenten. Tirsdag har både Nordea, Sbanken og Sparebanken Vest hevet renten med 0,25 prosent for de fleste kunder.

RENTEHEVING: Som en rekke andre banker har blant annet Nordea hevet sine utlånsrenter tirsdag.
  • Martin Hagh Høgseth
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Antallet banker som ser sitt snitt til å heve boliglånsrenten etter Norges Banks renteheving i forrige uke, fortsetter å øke.

Tirsdag er turen blant annet kommet til storbanken Nordea. Banken øker renten på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng. Det samme gjør den med renten på innskudd.

– I lys av Norges Banks beslutning om å heve styringsrenten på rentemøtet 20. september og utviklingen i pengemarkedsrentene har Nordea besluttet å justere opp rentene på boliglån og sparekonto, sier John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge i en pressemelding.

Les også: (+) Kan du stole på Øystein Olsens pinnsvin-prognose?

Etter rentehoppet blir Nordeas beste veiledende rente på 2,28 prosent for lånene Ung Premium & Utdanning og Premium Next.

Ny rente på Boligsparekonto for de under 34 år blir 3,35 prosent, mens renten på sparekonto UNG blir 0,85 prosent, melder Nordea.

Les også

DNB setter opp boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng

De nye rentene vil gjelde fra 6. november for eksisterende lån og innskudd. For nye lån gjelder de nye rentesatsene fra tirsdag.

– Vi følger markedet og konkurransesituasjonen tett. Vi ser at vi fortsatt er konkurransedyktige på pris, også etter renteendringen, sier Sætre.

Flere hever renten

Tidligere på dagen tirsdag justerte også vestlandsbanken Sparebanken Vest opp sine utlåns- og innskuddsrenter. Rentehevingen som trer i kraft 9. november, er på inntil 0,25 prosentpoeng for både utlån og innskudd, opplyser banken.

Sparebanken Vests beste rente er etter rentehevingen 2,40 prosent.

Også Sbanken har satt opp renten tirsdag. Banken opplyser at boliglånsrenten for de fleste øker med 0,25 prosentpoeng, og at det rimeligste boliglånet nå vil ha 2,30 prosent rente.

Les også

Gunnvor (70) var trofast kunde hos Sparebank 1: Betalte 4,23 prosent rente på boliglånet

– Renten er fortsatt lav, og vi tror de fleste er forberedt på at denne økningen kommer nå etter flere år med historiske lave boligrenter. Sbanken har alltid vært konkurransedyktige på pris. Det skal vi også være i fremtiden, sier Magnar Øyhovden, daglig leder i Sbanken.

Etter at E24 publiserte denne saken har flere lesere tipset om at Sbanken øker renten på lånetypen Boliglån 50 % med 0,31 prosentpoeng.

Kommunikasjonsansvarlig Geir Holen i Sbanken bekrefter dette, og understreker at dette er den eneste lånetypen som får mer enn 0,25 prosentpoengs endring.

Forbrukerrådet advarer

Rentehevingen kommer etter at Norges Bank i forrige uke satte opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent. Det var første gang siden 2011 sentralbanksjef Øystein Olsen kunne heve renten.

DNB var den første banken som satte opp renten fredag formiddag. Samtidig gikk Forbrukerrådet ut å advarte kundene mot å akseptere dyrere boliglån.

– De trenger ikke å gå med på dette. Kundene bør ta kontakt med DNB og forhandle på pris. Eller bytte bank. Det dummeste du kan gjøre nå, er å akseptere dette, sa Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, til E24, forrige uke.

Alle de store bankene har den siste uken brukt pengemarkedsrenten, eller prisen på penger som forklaring til hvorfor boligrenten nå må opp. Dette er en forklaring Jensen mener bankene bruker når det passer dem.

– Det stemmer nok at bankenes utlånsmarginer har blitt noe utfordret. Men se på hva som skjedde da Nibor sist gikk nedover. Da avviste bankene at det påvirket dem. Det samme bør gjelde nå, i stedet for å bruke det som påskudd for renteøkning, mener han.

Les mer om rentehevingen hos Dine Penger+:

Dette koster det å binde renten

Guide fra Hallgeir Kvadsheim: Så mye kan du spare

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rente

Flere artikler

  1. Nordea øker rentene

  2. Dette er bankene som øker rentene på boliglånet

  3. Danske Bank hever renten

  4. Nå setter storbankene opp boliglånsrenten

  5. Danske Bank setter opp utlånsrentene