DNB Eiendom-tall sår tvil om høstflom og boligprisfall

Økonomer har varslet tilbudsboost i boligmarkedet i høst ettersom mange nyboliger blir ferdigstilt. Men høstflommen uteblir, mener nybyggsjefen i DNB Eiendom.

  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Han sitter på ferske tall som han mener taler i motsatt retning, etter å ha gjort en utspørring av nyboligkjøpere som har overtagelse i andre halvdel av 2018.

Rundt halvparten sier de allerede har solgt sin eksisterende bolig i bruktmarkedet, mens kun 18 prosent planlegger å selge boligen ut for salg denne høsten. Flere selger unna boligene før sommerferien, ifølge tallene.

Tror ikke på høstflom

– Vi har også info om at det er få investorer som nå overtar nye boliger, noe som igjen fører til at rushet av flippesalg vil utebli, fremholder nybyggsjef Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom til E24.

Han tviler på at en høstflom vil innta boligmarkedet, og mener det tvert imot ligger an til tilbudsknapphet.

– Betyr dette at dere tror prispresset fortsetter, også i høst?

– Vi trodde også at vårflommen av bruktboliger skulle komme etter påske, men den flommen har også tørket inn, svarer DNB-sjefen, og fortsetter:

– Det er langt større knapphet om boliger nå enn i fjor høst. Og det alene er med på å drive prisene oppover, slik vi har sett i bruktmarkedet.

Les også

Mener tilbudssjokk truer boligprisene: – Kan bli sterkeste siden 1981

– Kan få sterkeste tilbud siden 1981

Boligprisene har steget markant så langt i år. De fleste eksperter tror ikke det vedvarer. Blant dem er makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Hun har varslet at Norge snart kan få sitt sterkeste boligtilbud siden 1981, og viser til at det ble gitt igangsettelsestillatelser for svært mange nyboliger for to år siden.

Til høsten begynner disse boligene å bli ferdige, og Macic ligger til grunn at det vil gi en flom av boliger i bruktmarkedet.

– Om ikke veldig lenge vil boligkjøpere ha ganske mye å velge i, sa Macic til E24 tidligere i mai, og la til at den varslede renteøkningen fra Norges Bank kommer på toppen.

Selv tror hun boligprisene da kan falle.

Les også

Takstsjef slår alarm om kvaliteten på nyboliger

– Prispresset kan vedvare

Det tror ikke DNB Eiendom-nybyggsjefen. Mangelen på en høstflom kan gi høyere prisøkning enn mange har sett for seg, mener han.

– Når etterspørselen er større enn tilbudet i markedet, er som regel effekten at salgsprisene går opp, og prisøkningen var overraskende høy forrige måned.
Det trenden tror vi kan vedvare, sier han.

– Er metoden til Macic feilslått?

– Det blir for bombastisk å konkludere med at metoden er feil, men en prognose klarer aldri å fange opp alle trender og handlingsmønsteret til boligkjøpere og selgere. Tallene vi sitter på nå er et situasjonsbilde av hva boligkjøperne kommer til å foreta seg fremover. Derfor mener vi at vi med større sikkerhet kan si at det blir færre boliger i markedet enn ventet.

Les også

Obos innfører prisrabatt på boliger i Oslo

Les også

Meglerkjeder: Boligprisfallet det siste året kan være hentet inn

Les også

Leilighet på 14 kvadrat gikk for 1,94 millioner kroner

Les også

– Dette vil dempe boligmarkedet ganske mye

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. – Dette vil dempe boligmarkedet ganske mye

  2. – Kan få sterkeste boligtilbud siden 1981

  3. Tror prisene bykser på fall i «vanvittig» boligtilbud

  4. Nytt boligprisfall ventes onsdag

  5. – Når bruktmarkedet er opp ti prosent i år, er ny bolig blitt gunstig