Prisene på Obos-boliger gikk ned med 1,2 prosent i mars

Prisfallet kan være en effekt av ny boliglånsforskrift og stramme lånepraksis i bankene, tror Obos-sjef Daniel K. Siraj.

BILLIGERE: Prisfallet på Obos-boliger kan tyde på at markedet er i ferd med å stabilisere seg.
Publisert: Publisert:

Ferske tall viser at prisene på brukte Obos-boliger sank med 1,2 prosent i mars.

I mars var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte Obos-tilknyttede boliger i Oslo-området 64.264 kroner. Kvadratmeterprisen er 1,2 prosent lavere enn i februar og 17,5 prosent høyere enn mars i fjor.

Obos-konsernsjef Daniel K. Siraj mener mars-nedgangen kan tyde på at markedet er i ferd med å stabilisere seg.

– Vi tror vi nå ser effekten av ny boliglånsforskrift og en strammere lånepraksis i bankene. Samtidig er det flere boliger i markedet sammenlignet med samme tid i fjor, sier Siraj i en pressemelding.

– Det er for tidlig på året til å konkludere, men vi forventer en flatere vekst i 2017 enn vi hadde i 2016, legger konsernsjefen til.

Siraj understreker imidlertid at de grunnleggende forutsetningen fortsatt er til sted, og sier det er viktig at kommunene sørger for nok ferdigregulerte tomter.

Les også

Siv Jensen endret lånereglene: Én av fem unge tror ikke de kommer inn på boligmarkedet

– Roligere på utlånssiden

Også i starten av mars uttalte Obos-sjefen til E24 at de mente å se en effekt av boliglånsinnstramningene i Oslo, etter at prisene på brukte Obos-boliger da kun økte med 0,1 prosent.

– Den eneste logiske forklaringen jeg har foreløpig, er at bankene melder at det har vært roligere på utlånssiden. Mye tyder dermed på at den nye lånegrensen på fem ganger inntekt og større restriksjoner på sekundærboliger, har en viss effekt, uttalte Siraj da.

Ser ut til å roe seg ned

Det er også andre tegn på at det kanskje er i ferd med å roe seg noe ned på et overopphetet Oslo-marked.

I mars uttalte også flere meglertopper at omsetningen av boliger i hovedstaden hadde bremset opp.

Privatmegleren-direktør Grethe Meier kunne fortelle at omsetningsaktiviteten hos dem falt med 23 prosent i månedens ti første dager i Oslo, mens konkurrenten Krogsveen opplevde å selge 30 prosent færre boliger i Oslo de 13 første virkedagene i mars, sammenlignet med 2016.

– Vi må helt tilbake til etterdønningene av finanskrisen i 2008 for å finne like svake omsetningstall for bruktboliger i Oslo, skrev administrerende direktør i Krogsveen, Leif Laugen, i en kommentar om situasjonen i markedet.

Onsdag 5. april kommer fasiten for hvordan det gikk med boligmarkedet i Oslo og resten av landet i mars. Da legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikken, og den kommer selvsagt E24 til å dekke.

Les også

Holmenkollen-bolig kjøpt for 8,6 mill. i januar – lagt ut for 9.75 mill. i mars

Les også

Her handles kommunale boliger til 100.000 per kvadratmeter

Les også

Bankene sier nei til flere lånesøknader

Publisert: