SSB: 99 prosent nedgang i grensehandelen

Reiserestriksjoner har nesten ført til full stopp i grensehandelen. Nordmenn brukte bare 28 millioner kroner på grensehandel i andre kvartal i år, ifølge SSB.

På Nordby Shoppingcenter i Strömstad var det dårlig med kunder i begynnelsen av mai da dette bildet ble tatt.
  • NTB
Publisert: Publisert:

I samme periode i fjor ble grensehandelen målt til 4,1 milliarder kroner. Andre kvartal omfatter månedene april, mai og juni.

– Grensehandelen i andre kvartal 2020 var preget av restriksjonene som trådte i kraft i mars, særlig mot Sverige. Flere land og regioner i Norden ble unntatt restriksjonene fra 15. juni, men de populære grensehandelsdestinasjonene i Sverige forble røde på smittekartet gjennom hele andre kvartal, sier Boyd Oyier i Statistisk sentralbyrå, SSB.

Samtidig viser annen statistikk at endringer i nordmenns handlemønster under koronapandemien har gitt økt salg av dagligvarer og alkohol i Norge.

Les på E24+

Bergensselskapet skal putte Nicolai Tangens milliarder i banken

Virke krever handling

I perioden fra tredje kvartal 2019 til og med 2. kvartal i år har nordmenn brukt 9,7 milliarder kroner på grensehandel, ifølge SSB. Det er en nedgang på 42 prosent sammenlignet med den forrige firekvartalsperioden. Det er de lave tallene i første og andre kvartal i år som trekker ned.

Hovedorganisasjonen Virke mener tallet på 9,7 milliarder de siste fire kvartalene fortsatt er høyt, selv om reiserestriksjoner har redusert grensehandelen ned til 2010-nivå.

– Stengte grenser viser oss i klartekst hvor mye Norge vanligvis taper på grensehandelen. Vi kan ikke fortsette å sende arbeidsplasser og verdiskapning over grensen. Vi krever handling i kommende statsbudsjetter og tar for gitt at grensehandel og norsk avgiftsnivå på grensehandelsutsatte varer står høyt på agendaen hos politikerne som starter forhandlinger om budsjettforliket i dag, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

Fortsatt høyt

Virke mener grensehandelen trolig er langt høyere enn anslått og viser til en pilotundersøkelse fra i fjor.

– Selv når man legger SSBs konservative anslag til grunn og tar utgangspunkt i at grensehandelen nå i lengre tid med koronastengte grenser har vært svært begrenset, er den fortsatt like høy som for 10 år siden. Det sier seg selv at dette ikke kan fortsette, sier Andersen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Grensehandel
  2. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler

  1. Langt færre grensehandler enn før pandemien

  2. Stup i grensehandelen – nordmenn «harryhandlet» for 14 milliarder kroner mindre i fjor enn i 2019

  3. 96 ansatte mister jobben i grensehandelsbutikker

  4. Solberg: Nordmenn kan reise på harryhandel igjen i juni

  5. Betalt innhold

    Stengte grenser er gull verdt for vinmonopol og dagligvare: – Spente på å se hvordan atferden vil endre seg