Ingen skatter mer enn Lund i oljebransjen

Ingen av de andre toppsjefene i oljebransjen er i nærheten av Statoilsjefen når det gjelder verken skatt eller skattbar inntekt.

LØNNSTOPPEN: Disse lederne av norske operatørselskaper var på lønnstoppen i 2013. Torstein Sanness, norgessjef i Lundin (f.v.), Steinar Våge, toppsjef i ConocoPhillips Norge og Statoil-sjef Helge Lund.

Peder Qvale/NTB Scanpix/montasje
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

De siste ukene har vært blodrøde for de fleste oljeselskapene som følge av fallende oljepriser. I fjor var utviklingen imidlertid en helt annen. Det tjente Norges oljetopper godt på.

Det er mange godt betalte sjefer i bransjen som pumper opp Norges svarte arvesølv.

Men ingen er i nærheten av utgående Statoil-sjef Helge Lund. Han hadde en skattbar inntekt på 15,1 millioner kroner, og skattet nesten 7 millioner kroner.

Lundin-sjef Torstein Sannes har nest høyest inntekt på 10,04 millioner kroner, ifølge skattelistene.

Les også

Disse fikk mest av staten

Statoilsjefen meldte onsdag at han går til britiske BG i løpet av kort tid, og der kan Lund forvente seg en enda tykkere lommebok neste år.

Størst formue

Til tross for at Lund slår Sannes på inntekt stikker Lundin-sjefen av med en knepen seier på formuesfronten med 29,6 millioner i ligningsbasert formue. Og det er all grunn til å tro at Sannes formue kan stige i løpet av året.

Tirsdag ble det nemlig kjent at Lundin nok en gang kan ha snublet over en gullgruve på norsk sokkel. Selskapet har gjort flere funn på norsk sokkel de siste årene der andre hadde gitt opp, dette inkluderer elefantfunnet Johan Sverdrup.

Dermed lover det svært godt for selskapet i sin helhet, men også Norge-sjef Sannes som kan gå et godt år i møte.

– Først og fremst vil jeg gratulere Lundin. Det er viktig at man gjør funn i Barentshavet, og ethvert nytt funn er en inspirasjon for industrien. Det er jo likevel sånn at når man konkurrerer så er det klart at det er morsommere å gjøre funn selv, sa Helge Lund til E24 onsdag.

Brannslukkeren

2013 var absolutt ikke et godt år for oljeselskapet Noreco som flere ganger i løpet av høsten var på konkursens rand og opplevde at aksjonærene flyktet fra aksjen på Oslo Børs som følge av store underskudd og forsinkelser i produksjonen på flere av selskapets plattformer.

Det synes imidlertid ikke på lommeboken til selskapets toppsjef Svein Arild Killingland som samme år var Norges fjerde best betalte oljesjef med en ligningsinntekt på 7,1 millioner kroner og en formue på 10,8 millioner kroner. Det meste av dette stammer imidlertid fra tidligere ansettelsesforhold. Han begynte i Noreco i mai 2013 og mottok 1,9 millioner kroner i lønn fra selskapet for resten av året.

Sa langt i år der det ut til å gå bedre for Noreco, men for kort tid siden leverte selskapet svært skuffende produksjonstall på grunn av planlagt vedlikehold og tekniske problemer på Huntington-feltet, samt ustabilitet på dansk sokkel.

I skrivende stund er selskapet ned 0,56 prosent på Oslo Børs.

Utenlandske selskap

Størsteparten av oljetoppsjefene jobber for utenlandske selskaper. Foruten Lund i Statoil og Svein Arild Killingland i Noreco er de tre andre helt i toppen ansatt i utenlandske selskaper.

Tredjemann på listen, Steinar Våge, jobber for eksempel i amerikanske Conoco Phillips Skandianavia, som nå har lang fartstid på norsk sokkel. Våge hadde i fjor en skattbar inntekt på 9,1 millioner kroner og en ligningsformue på 16,5 millioner kroner.

Italienske Andrea Forzoni som kom til Norge for to år siden for å lede Enis operasjoner på norsk sokkel hadde en ligningsinntekt på 6,1 millioner kroner og en ligningsformue på 29.735 kroner.

Ingen av oljetoppene tjente under én million kroner, ifølge tall fra skattelistene for 2013.

Les også:

Han tjente mest av sjeføkonomeneSkattelistene: Dette tjener vi egentligAnalysesjef om CFs Yara-nei: - Ett skritt tilbakeStor forskjell mellom topp og bunn blant meglerneThon ga bort formuen, denne kommunen mistet 30 millioner kronerDisse fikk mest av staten

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Skattelistene
 3. Equinor
 4. Lundin Petroleum
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Stor forskjell mellom topp og bunn blant meglerne

 2. - Jobben er også hobby

 3. Disse fikk mest av staten

 4. Annonsørinnhold

 5. Søkkrike på laksefest

 6. Mohn betalte mest i skatt