Sterkeste danskekrone på 6 år: Alpinbakkene i Trysil fylles opp av dansker

Nå er danskene så ivrig at hytteutleierne vil sette opp prisene. Og tro det dem som vil – danskene har attpåtil blitt stødigere i skisporet.

POPULÆRT: Norges største skidestinasjon, Trysil, nyter godt av den svake norske kronekursen. Skistedet opplever en strøm av turister fra hele Europa.

Sara Johannessen
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Vinterdestinasjonen i Hedmark jubler over sterk dansk krone.

Der er det nemlig hverken nordmenn eller svensker som er ivrigst i alpinbakkene. Danskene utgjør den største gruppen tilreisende med nærmere 35 prosent av kommersielle gjestedøgn i Trysil.

Gudrun Sanaker Lohne, turistsjef og daglig leder i Destinasjon Trysil.

Hans Martin Nysæter

At kronekursen gjør det deiligere å være dansk i Norge, gjenspeiles i besøkstallene.

– Vi ser en økning fra Danmark til Trysil. Foreløpig er det en vekst på cirka 9 prosent på forhåndssolgte gjestedøgn for hele vintersesongen sett i forhold til samme tidspunkt i fjor. Veksten fordeler seg jevnt over sesongen, forteller turistsjef og daglig leder i Destinasjon Trysil, Gudrun Sanaker Lohne, til E24.

Les også

Russerne fylte opp Trysil-hotellene i julen

For ett år siden kostet 100 danske kroner 108 norske. Nå står kursen i 117,2 kroner. Billigere har det ikke vært for dansker å kjøpe norske kroner siden årsskiftet 2008/2009.

Bare på ett år har det å legge skiferien til Norge blitt 8 prosent billigere for danskene, mens de konkrurrende snøkledde alpene i Sveits på samme tid blitt 18 prosent dyrere å reise til på grunn av valutahoppet i sveitsiske franc.

GLAD FOR SVAK KRONEKURS: Daglig leder i Booktrysilonline, Jan Terje Ås.

Sparer 2.000 kroner på kursen

Dette har bidratt til å løfte dansketurismen til 204.000 danske forhåndsolgte gjestedøgn for hele vintersesongen (per 25. januar), mens det tilsvarende tallet på samme tid i fjor var 188.000 gjestedøgn.

– Det typiske for danskene er storfamilien på tur. De reiser gjerne tre generasjoner og bor på storhytter, som det er mange av i Trysil, sier Lohne.

Det kan daglig leder, Jan Terje Ås, i Booktrysilonline bekrefte.

Mest populært er det å reise i uke 7, 8 og 9, da vinterferien avvikles. Prisene i norske kroner har stått bom stille siden forrige sesong, men en 10-sengs leilighet til 21.999 kroner uken er for dansker blitt nesten 2.000 kroner billigere på grunn av valutakursen.

– De store leilighetene er veldig populært blant danskene, og det blir fort mye penger å spare på kronekursen, sier han.

Les også

Russerne avlyser norsk vinterferie

Hytteutleier: – 48 prosent økning

Selskapet formidler hytte- og leilighetsutleie, og står for store deler av økningen som har fordelt seg bredt over sesongen. Den totale veksten i antall gjestedøgn er på 50 prosent.

Danskene, som står for 35 prosent av kundemassen, får store deler av æren for økningen.

– Vi ser en svær økning. Det er snakk om 48 prosent flere dansker enn forrige sesong, forteller han til E24, og nevner også bedre markedsføring av det tre år gamle bookingselskapet som én av hovedgrunnene.

– En billig krone og metervis med snø gjør absolutt at veksten kan fortsette lengre enn det ville gjort under andre forhold, sier Ås.

Les også

NHO Reiseliv fortviler over kutt

Bestiller når kronen er billig

Danskene utgjør 35 prosent av nærmere 100.000 gjestedøgn formidlet av Booktrysilonline.

En trend Ås mener tyder på at kronekursen spiller inn, er at danskene bestiller tettere på den planlagte skiferien denne skisesongen.

– En svekket krone gjør en skiferie i Norge raskt mer attraktiv. Før bestilte danskene i august, september og oktober. Nå blir det stadig flere som kommer etter og booker tettere på. I januar har vi aldri lagd så mange bookinger, sier han.

Les også

– Det blir invasjon av svensker

Setter opp prisene

Den økte etterspørselen bookingselskapet opplever gir flere kroner i inntekter for hytteeierne, og mer kan det bli. Neste sesong skrus prisene opp.

– Jeg har sagt vi ønsker en liten prisøkning, uten at det skal skremme gjestene bort. Vi har respekt for pengene til folk, og det er ikke gratis å reise på ferie. Men det er ikke naturlig at prisene står i ro, mens andre priser øker, sier Ås.

– Det viktigste for utleieren er at vi leier ut mer i løpet av hele året, som er vel så viktig som en kommende prisøkning.

Les også

Vestlandets beste toppturer

Stødigere på ski

Danskene blir ofte omtalt i humoristiske ordelag for skiferdighetene, men Lohne kan fortelle at danskene er blitt betydelig stødigere på beina de siste årene.

– De er flinke til å gå på skiskole og de står på ski hele dagen. Det betyr at vi ikke lengre ser hvem som er danskene i bakken, de har blitt flinke, sier hun.

Les også

Hard kamp om den første snøen

Flere fra eurosonen

Jevnt over opplever Trysil en sterk tilvekst fra hele Europa, hvor land som Spania, Estland og Frankrike har fått øynene opp for de snørike hedmarksskogene.

– Selv om de i og for seg ikke utgjør stort, blir det plutselig penger i det når man slår sammen trafikken. Disse landene har ikke vært med tidligere, sier Ås.

– Det er utrolig viktig det som nå skjer i Trysil. Det blir en bra vinter for både oss og hytteeierne.

Les også

Vi vindushopper hytter i høstferien: Her er de mest populære hyttene

Les også

Her finner du de billigste og dyreste fjellhyttene

Les også

Alpinanleggene taper på årets vintervær

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Reiseliv
  2. Trysil
  3. Valuta

Flere artikler

  1. Her er det ikke en eneste hytte ledig i påsken

  2. Russerne fylte opp Trysil-hotellene i julen

  3. – All time high i skibakkene

  4. Annonsørinnhold

  5. Disse ukene er det billigst å reise på skiferie

  6. Jekker opp heiskortprisene