Økonomer: Skattekuttene virker ikke

Ledende økonomer refser regjeringen for å fortsette kuttene i formuesskatten. Skattekutt til lavtlønnede ville gitt større vekst, sier NHH-professor til Klassekampen.

REFSER: LOs sjeføkonom Stein Reegård (midten) er bekymret over regjeringens skattekutt.

Berit Roald
  • NTB
Publisert: Publisert:

Da finansminister Siv Jensen (Frp) la fram forslaget til neste års statsbudsjett, hevdet hun at regjeringen har prioritert skattelettelser som fremmer vekst og omstilling. Feil, mener blant andre skatteprofessor Jarle Møen ved Norges Handelshøyskole (NHH).

– Dersom målet er skattekutt som skaper vekst, så kan ikke jeg se at nye kutt i formuesskatten er det riktige svaret, sier Møen til Klassekampen.

– Jeg ville prioritert et høyere bunnfradrag for arbeidsinntekt og skatteletter til lavtlønte. Regjeringen er opptatt av at det skal lønne seg å arbeide, og at folk ikke skal velge trygd framfor arbeid. Større skatteletter til denne gruppen vil trolig være et bedre tiltak for å skape vekst, fortsetter han.

Jensen får kritikk fra flere kanter for oljepengebruken i statsbudsjettet. Økningen er stor, og sjeføkonom Stein Reegård i LO er bekymret.

– Det kan virke som om regjeringen er bundet opp i forpliktelser overfor de høye inntektsgruppene. De faglige argumentene for å kutte formuesskatten har vært pinlig svake, og de klarer jo aldri å sannsynliggjøre at det har positive virkninger for økonomien, sier han.

Les også

Pensjonistpar får det godt: Finn (78) og Rigmor (79) er årets budsjettvinnere

Les også

Regjeringen får refs for finansmoms

Les også

Derfor har Solvik-Olsen grunn til å smile

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. Støre og Tajik til angrep på redusert formuesskatt: – Skandale

  2. Ny rapport: Ved å kutte denne skatten får man igjen dobbelt så mye i investeringer

  3. Flere kjempeformuer under Erna og Siv

  4. Norges 50 rikeste får en milliard i skattelette

  5. Ny beregning fra SSB om arbeidsledighet: Offentlig pengebruk 70 ganger mer effektivt enn skattelettelser