Aksjeskolen #3: Slik reduserer du risikoen

Det vil alltid være en risiko knyttet til å investere i aksjer. Men hvordan minsker du denne - uten å samtidig gå glipp av en potensiell gevinst? Dette og mer får VGTVs Erik Follestad (31) svaret på i dagens leksjon.

AKSJEKURS: Geir Linløkken i Investtech gir Spårtsklubbens Erik Follestad aksjeråd for Aksje-NM 2020.
Publisert:

– Dette er den aller viktigste leksjonen, sier forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.

Temaet for den tredje episoden av «Aksjeskolen med Erik Follestad» er risiko og hvordan man som investor kan redusere denne.

I anledning Aksje-NM har E24 laget en miniserie der TV-personligheten Erik Follestad (31) får aksjeleksjoner av eksperten Linløkken gjennom syv episoder.

Episodene slippes i forkant av og under Aksje-NM, og både seeren og Follestad får gode strategitips de kan benytte for å gjøre det godt både i konkurransen og generelt i det virkelige liv.

Kan du slå Follestad? Meld deg på Aksje-NM og bli med i kampen om hovedpremien på 75.000 kroner.

Se video: Her forklarer Linløkken hvordan du kan minimere risikoen når du kjøper aksjer.

Er laget ditt et studentlag? Send oss en e-post med lagnavn, skole og kontaktperson.

Kjøp flere aksjer og minimer risikoen

Linløkken illustrerer for Follestad hvordan risikoen synker ved å kjøpe flere aksjer, som er fordelt på forskjellige sektorer.

– Dersom du kjøper fem aksjer, reduserer du risikoen med 27 prosent. Kjøper du ti aksjer, har du 35 prosent lavere risiko enn om du kjøper kun én aksje, forteller Linløkken.

– Det som er så fint med dette, er at du har samme forventet avkastning, understreker han.

– Hva med oppsiden, da?, spør eleven Erik Follestad.

– Både oppsiden og nedsiden i hver enkelt aksje vil være den samme, men risikoen for porteføljen samlet sett blir redusert når man sprer pengene på mange aksjer.

– Men da er det jo fryktelig irriterende når det selskapet jeg har lest meg opp på, skyter til værs, og så har jeg valgt å spre porteføljen, skyter Follestad inn.

– Det fine er at forventet avkastning for den samlede porteføljen vil være like god og at risikoen samtidig er mye lavere, sier Linløkken.

– Så man er ekstremt lite smart om man setter alle pengene sine i en aksje? spør Follestad.

Det svarer Linløkken bekreftende på.

Som E24+-abonnent har du tilgang til sanntidskurser på Oslo Børs, og som deltaker i Aksje-NM får du nå 50 prosent rabatt på et årsabonnement. Du kan kjøpe her!
Les også

Slik lager du din egen liga i Aksje-NM

– Hvilke aksjer du velger, er avgjørende

Linløkken forteller at det i tillegg til å diversifisere porteføljen sin - altså kjøpe forskjellige aksjer innen ulike bransjer -, er viktig å være bevisst på hvilke aksjer du velger.

– Se på Norwegian-aksjen for eksempel: Det er en av de mest risikable aksjene på Oslo Børs. På månedsbasis har den i gjennomsnitt svingt med 66 prosent fra laveste til høyeste kurs. Det er ekstremt mye.

Linløkken forteller at det er få aksjer som svinger like mye, men at det finnes aksjer på Oslo Børs som svinger mer enn Norwegian også.

– For å vinne Aksje-NM, som jo kun går over en måned, vil jeg anbefale å gå etter disse aksjene.

Les også

Voksenpoeng-Nora i Aksje-NM: – Valget står mellom «the dark side» og «the green side»

Linløkken sier at disse aksjene, såkalte «lottoaksjer», kan skyte til himmels, men også gå rett til bunns. Du er derfor ikke sikret seier i Aksje-NM dersom du går «all in» i disse - du kan også risikere å havne på sisteplass.

– Orkla er et eksempel på en aksje som kan oppfattes som «trygg, traust og kjedelig.» Den er stabil, og svinger rundt åtte prosent på månedsbasis. Altså svinger Norwegian-aksjen rundt åtte ganger så mye som Orkla-aksjen, og du tar en risiko som er åtte ganger så høy når du kjøper Norwegian-aksjen.

Linløkken avslutter leksjonen ved å understreke at forskjellige aksjer svinger ulikt på Børsen. Hvilke aksjer du velger å putte penger i, er av stor betydning. Hans råd til de som vil spare penger i aksjemarkedet, er å være langsiktig og å velge en portefølje med mellom fem og ti aksjer og putte omtrent like mye penger i hver av disse aksjene.

Forskningssjefens råd til spillerne som vil vinne Aksje-NM, er å ha en smalest mulig portefølje og satse på aksjene som svinger mest.

– Ellers er jo Aksje-NM en perfekt mulighet til å bli litt kjent med aksjemarkedet, og kanskje prøve seg på aksjer som kan egne seg for langsiktig sparing, sier han.

Les på E24+

Norges Bank nærmer seg beslutning om digitale penger. Dette vet vi om prosessen så langt

Les også

Aksjeskolen #1: Derfor bør du sette pengene dine på børs

Publisert: