Boligforsker øyner «reprising av beliggenhet» i Norge

Kan coronakrisen flytte boligmarkedets «episenter» ut av Oslo? Plasskrav og hjemmekontor har satt fyr på budrundene i utkanten, ifølge meglere. Nå jakter boligforskere svar på om pandemien har endret markedets kurs.

CORONA-DRAGNING HERFRA? Det finnes tegn på at coronakrisen har gjort boligkjøpere mer innstilt på større plass i utkantstrøk. Nå skal forskere forsøke å finne svar. Her fra Bjørvika i Oslo, der boligprisene sank i april.
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Hvorvidt coronakrisen utløser varige endringer i hvor folk bosetter seg, er blant de store spørsmålene som opptar forskere.

Oslo har lenge hatt Norges bratteste boligprisvekst. Veksten i innbyggertall har ikke blitt matchet av boligbyggingen, fastslår økonomer.

Dette trekkes frem som hovedgrunnen til at boligprisene har steget mer i hovedstaden enn noe annet sted i Norge.

Men er coronaviruset i ferd med å endre på det?

Boligforsker Erling Røed Larsen sier han ser tegn på det han kaller en «reprising av beliggenhet» i det norske boligmarkedet under pandemien – der det å bo sentralt har sunket i verdi, idet folk heller legger pengene i flere kvadratmetre.

– Amerikanerne har snakket om «a race for space». Og vi ser det i Norge også, at folk ønsker seg større plass. Selv drømmer jeg om treningsstudio hjemme, sier Larsen.

STUDERER CORONAEFFEKTER: Boligforsker og samfunnsøkonom Erling Røed Larsen.
Les også

Boligmarkedet i verdens største økonomi bremser

– Klør oss litt i hodet

Han er samfunnsøkonom og forskningsleder ved boligforskningssenteret Housing Lab.

Under Eiendom Norges boligkonferanse tirsdag annonserte Larsen at forskningsteamet nå har begynt å studere boligprisutviklingen under pandemien opp mot SSBs sentralitetsindeks.

Denne indeksen måler hvor sentrale norske kommuner er, med utgangspunkt i reisetid til arbeidsplasser og servicefunksjoner.

– Vi mener å finne indikasjoner på at ting begynte å skje fra sommeren av i fjor. Vi fant noen litt pussige funn på steder som har vært billige, men som nå begynte å røre på seg, forteller Larsen.

Hypotesen er at prispåslaget for sentral beliggenhet har blitt mindre når man sammenligner boliger under ellers like forutsetninger.

– Vi klør oss litt i hodet når det kommer til Porsgrunn og Skien, hvor boligprisene har løftet seg veldig mye. Det er konsistent med at det er noe som pågår, uten at vi ennå skal slå fast at det handler om Oslo-utflyttere.

Forskerne vil sammenligne priser og områdedata før og etter pandemiens inntog i fjor, for å identifisere et mulig skifte i markedet.

SER OSLO-FOLK I HAMAR-BUDRUNDER: Direktør Hedda Ulvness i meglerkjeden Eie.
Les også

Frustrert over boligprisene: – Det virker umulig

«Fartsblinde» Oslo-folk på Hamar

Om det har skjedd endringer som vil holde stand også etter at Norge avvikler påbud om hjemmekontor og andre inngripende tiltak, er utenfor rammene til prosjektet. Men selv tror Røed Larsen at jo lengre nordmenn forblir i en unntakssituasjon, jo større er også sannsynligheten for at endringer vil sette seg.

– Vi etablerer nye vaner, sier han.

– Vi merker at Oslo-folk i økende grad kaster seg inn i budrunder på Hamar og i Hønefoss, sier Hedda Ulvness til E24. De er samtidig litt fartsblinde, så boligselgere har på disse stedene oppnådd svært gode priser, sier Hedda Ulvness til E24.

Hun er øverste sjef for meglerkjeden Eie og er selv ikke i tvil om at coronaen har flyttet en del av etterspørselspresset vekk fra Oslo.

Eie har gjort spørreundersøkelser som viser at ønsket om boltringsplass har økt under pandemien.

– Og skal du ha mer plass, må du gjerne ut i randsonen. En del arbeidsgivere har nå varslet mer permanente hjemmekontor-muligheter, og det tror jeg påvirker markedet nå. Folk ser at det åpner seg nye bomuligheter, sier Ulvness.

I mars var Oslo den eneste byen i Norge hvor boligprisene falt.

Imens var prisveksten frisk i omkringliggende byer: Nevnte Porsgrunn/Skien steg 2,7 prosent, Drammen steg 2,9 prosent, og Hamar steg 2,5 prosent.

Oslo har like fullt hatt den største boligprisveksten det siste året, med en tolvmåndersvekst på 15,6 prosent, ifølge de siste tallene fra Eiendom Norge.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.
Les også

Eksperter tror boligtoppen er nådd

Sjeføkonom: Har skjedd i flere andre land

– I ganske mange land har vi sett at boligprisene har økt mer utenfor byene enn i selve byene under pandemien, sier Nejra Macic til E24.

Hun er sjeføkonom i Prognosesenteret og analyserer boligmarkedet løpende.

– Så langt har vi ikke sett tall som bekrefter at det skjer i Norge, uten at jeg helt vet hvorfor. Kanskje det er for fordi andre land har kommet lenger i urbaniseringen, slik at det er mer naturlig at toppen er nådd der enn i Norge, som henger mer bak.

Økonomen sier spørreundersøkelser likevel indikerer at det under pandemien er flere boligkjøpere som ønsker å flytte til mer landlige strøk, enn motsatt vei.

– Mange ser nok at de kan få kjøpt seg en større og rimeligere bolig utenfor byen, uten at de må bruke lengre tid til jobb, sier Macic.

I en DNB-undersøkelse fra november svarte flere at de planla å fortsette med hjemmekontor etter pandemien.

Det bør de også ha gode muligheter for, siden en stor andel av Norges befolkning er sysselsatt i kontoryrker, påpeker Macic.

– Det kan godt hende at vi etter hvert får bekreftet en trend der flere flytter ut av Oslo. Samtidig er det ikke sikkert dette vil prege prisbildet noe særlig. Det er jo mye lettere å øke boligbyggingen for å møte økt etterspørsel i mer landlige strøk enn det er i Oslo, hvor tomteplassen er veldig begrenset, sier Macic.

Les også

Boligprisvekst i Oslo: – Unge tvinges til å kjøpe sammen med andre

– Det meste vi setter pris på, tror jeg vi tar tilbake

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken påpeker at ingen vet hvor hyppig hjemmekontorene vil brukes etter pandemien.

– Jeg tror vi vil se en vridning der folk som meg sitter mer på hjemmekontor, men kanskje ikke mer enn én gang i uken. Og det er jo ikke sikkert det lengre er like morsomt å sitte på hjemmekontor dersom alle andre er tilbake på kontoret.

– Det meste vi setter pris på i livet, tror jeg vi vil ta tilbake, sier sjeføkonomen.

Ulvness i Eie tror noe av boligtrøkket hun registrerer i utkantstrøk nå, vil avta etter pandemien.

– Samtidig tipper jeg en del av jobbfleksibiliteten vil vedvare, og det tror jeg også vil påvirke boligmarkedet, sier hun.

Boligforsker Røed Larsen i Housing Lab tror det skal mye til for å «rikke ved alle de gode effektene av å bo i en storby» som Oslo. Samtidig er digital kommunikasjon og nye arbeidsverktøy en «game-changer», påpeker han.

– Jeg tror norsk arbeidsliv er vanlig endret, og at det blir mye større bruk av hjemmekontor fremover.

– Tror du også boligmarkedet er varig endret?

– Ja, men ikke så mye som mange tror. Det er tross alt fryktelig mange gevinster ved sentralisering.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Coronaviruset
 3. Boligmarkedet
 4. Nyboligsalget
 5. Nejra Macic
 6. Prognosesenteret

Flere artikler

 1. Frykter Oslo-kjøpere går på en smell: – Før eller siden vil vi få en korreksjon

 2. Sjeføkonom om boligprisen: – Unormalt svak desember

 3. Betalt innhold

  Boligeksperter: Byene som kan bli vekstvinnere i 2022

 4. Økonomer ser tegn til boligprisbrems før mars-fasit

 5. 6 av 10 vil ha statlig boligpris-brems