Identitetstyveri

Shadi ble svindlet for millionbeløp og saksøkt av Bank Norwegian – nå er hun frikjent

Bank Norwegian krevde over 300.000 kroner fra Shadi Ghozlo (33), til tross for at en svindler hadde misbrukt identiteten hennes. Det hørte ikke Drammen tingrett på.

MANGE DOKUMENTER: Bare det å holde oversikt over all informasjonen, var en utfordring i starten. Da de første dokumentene kom, hadde Shadi vært fem år i Norge.
 • David Bach
 • Leila Feratovic
Publisert:

«Grunnvilkårene for erstatning er etter dette ikke oppfylt, og Ghozlo blir å frifinne for erstatningskravet», skriver Drammen tingrett i den ferske dommen, som ble avsagt fredag.

Dermed settes foreløpig punktum i Shadi Maleki Ghozlos fire år lange kamp for å bli trodd på at hun ble utsatt for ID-tyveri og svindlet for 1,4 millioner kroner.

E24 publiserte Shadis historie lørdag for en uke siden. Da var det litt over fire år siden hun fikk den første regningen fra forbrukslånsbanken yA Bank i posten – for et lån hun aldri hadde tatt opp.

Til tross for at Ghozlo (33) trodde hun hadde avsluttet kundeforholdet i DNB, sendte banken en kodebrikke til hennes gamle adresse, som en svindler fikk tak i.

Les også

Ukjent person tok opp lån i Shadis navn: Sitter med milliongjeld

Les også

Rajeh tok ID-svindleren på fersken

Det ble starten på en lang rekke gjeldskrav fra 12 ulike banker, blant dem Bank Norwegian, som tok henne til retten med krav om å betale tilbake lånet. De mente Ghozlo i det minste hadde vært uaktsom, og antydet også i sin påstand at hun kan ha utført et lånebedrageri selv.

Det var ikke Drammen tingrett enig i.

En lang kamp

– Enorm lettelse, sier Ghozlo til E24 fredag kveld.

– Og veldig glad for at jeg endelig etter fire år kan puste lettet ut. For første gang i mitt liv har jeg følt at jeg har blitt direkte rammet av stor urett, og det er godt å endelig få en avklaring, sier hun.

Kampen hun har opplevd mot kreditorene har vært alt annet enn enkel disse fire årene, sier hun, med et håp om at denne dommen nå er begynnelsen på slutten av saken for hennes del.

– Jeg vet at Bank Norwegian kan anke dommen. For vår del ønsker vi å gå videre og begynne å leve igjen, for det siste året spesielt har vært krevende. Vi frykter derimot ikke en anke, men håper å slippe det, selvfølgelig, sier hun.

Les også

Shadis historie forteller at noe må være galt med systemet

Svensk mann siktet

I 2016 identifiserte politiet en svensk statsborger og tok senere ut siktelse. Ghozlo forteller at hun ikke har noen kjennskap til mannen. Han er siktet for grovt bedrageri for å ha tatt opp 1,4 millioner kroner i Ghozlos navn.

Politiet har ennå ikke funnet mannen.

I dommen skriver Drammen tingrett at det etter bevisførselen ikke er avklart hvem som bestilte brikken, opprettet ny BankID og deretter inngikk avtalene med Bank Norwegian.

Dommeren utelukker imidlertid at det var Ghozlo selv som gjorde det, da hun ikke ville hatt mulighet til å ringe banken fra flyet hun satt på, på vei til ferie i Iran.

«Det er heller ikke tvil om at en annen person har foretatt alle de fysiske uttakene som er gjort i og med at disse skjedde da Ghozlo ikke var i landet. Ghozlo har forklart at hun ikke kjenner denne mannen og det er ikke funnet en forbindelse mellom dem under politietterforskningen», heter det videre.

«Etter en samlet vurdering av bevisene i saken finner retten det ikke sannsynliggjort at Ghozlo selv har inngått avtalen eller medvirket til denne.»

Advokat Kjetil Vangsnes i Kredinor, som har representert Bank Norwegian i rettssaken, ønsker så langt ikke å kommentere dommen.

– Vi har nettopp fått dommen og kan ikke kommentere den før vi har fått gjennomgått den grundig, skriver Vangsnes i en tekstmelding til E24.

Kommunikasjonsleder Kai-Morten Terning i Bank Norwegian opplyser at dommen skal gjennomgås grundig av dem på mandag, og at de inntil da ikke kommenterer den.

I løpet av ti dager i november 2015 gjør en person uttak i butikker og minibanker i Oslo-området.
Les også

Rajeh tok ID-svindleren på fersken

Retten: Hun er utsatt for ID-tyveri

Retten finner det heller ikke sannsynliggjort at Ghozlo har utlevert sin personlige kode eller andre nødvendige opplysninger til uvedkommende, og legger til grunn at disse er tilegnet av uvedkommende som deretter har opprettet BankID i hennes navn.

«Slik bevisbildet står for retten i denne sak, finner retten å legge til grunn at Ghozlo er utsatt for ID-tyveri og at andre har opprettet BankID-en og inngått låneavtalene. Ghozlo er etter dette ikke part i avtalene og kan følgelig ikke gjøres ansvarlig på avtalerettslig grunnlag.»

For at Bank Norwegian skulle hatt krav på erstatning, må det foreligge ansvarsgrunnlag, økonomisk tap og årsakssammenheng, påpeker dommeren, som bemerker seg at finansavtaleloven og standardavtalene stiller strenge krav til oppbevaring av betalingsinstrumenter og tilhørende koder og passord.

«Selv om det er en del som taler for uaktsom oppbevaring, er spørsmålet hvorvidt det kan anses bevist med tilstrekkelig sannsynlighet at Ghozlo har vært uaktsom i den grad at det foreligger et ansvarsgrunnlag. Retten påpeker her at det er tilstrekkelig med simpel uaktsomhet og at det er en streng aktsomhetsnorm.»

Men likevel: At andre har tilegnet seg koden mens den var oppbevart i hjemmet kan anses kritikkverdig, men sett hen til mangelen på flere konkrete beviser, finner retten at det ikke kan slås fast med tilstrekkelig sannsynlighet at Ghozlo har opptrådt uaktsomt.

Dommen er ikke rettskraftig, da Bank Norwegian har én måned på seg til å ta stilling til om de vil anke saken videre.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Identitetstyveri
 2. BankID
 3. Bank Norwegian
 4. Bedrageri
 5. ID-tyveri
 6. Svindel

Flere artikler

 1. Bank Norwegian anker ikke tingrettsdom etter ID-svindelen mot Shadi (33)

 2. ID-svindel: Retten mener offerets nummer ble misbrukt

 3. BankID-svindel til Høyesterett

 4. ID-svindel: DNB endrer rutiner etter E24-avsløring

 5. Shadis historie forteller at noe må være galt med systemet