NAF: – Planlegg bilferien før avreise

Nordmenn på bilferie i Europa kjenner ikke alltid til de ulike reglene i andre land. NAF oppfordrer reisende til å forberede seg før de vender nesa ut av Norge.

MEST POPULÆRE: Flest nordmenn legger bilferien til Sverige, deretter følger Danmark, Tyskland, Italia og Spania.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Vi opplever ofte at nordmenn som reiser på ferie til utlandet i bil, oppfører seg som om de skulle kjørt hjemme i Norge. I enkelte land er det andre lover og regler, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobil-Forbund (NAF) til NTB. Han oppfordrer reisende til å gjøre seg kjent med reglene i landene de reiser til.

Basert på NAFs assistansestatistikk, er det Sverige som ligger på reisetoppen for nordmenn på bilferie. Deretter følger Danmark og Tyskland, hvor Italia og Spania forgrener seg videre fra.

– Men vi ser også at det blir flere og flere turer til Øst-Europa, sier Engebretsen, som tror at nordmenn kommer til å utforske landene østover mer enn tidligere i tida framover.

– Følger med hjem

Engebretsen sier at de ulike promillegrensene blant annet er noe ikke alle er godt nok kjent med før de reiser på bilferie.

Selv om flere europeiske land tillater høyere promille enn Norge, så er det enkelte andre som har lavere grense. Både i Romania, Ukraina, Slovakia, Ungarn, Georgia, Estland, Tsjekkia og Hviterussland er promillegrensa 0, viser tall fra Det internasjonale bilsportforbundet (FIA).

Les også

Forbrukerombudet: Sjekk mobilabonnementet før Europa-ferien

– Eventuelle bøter følger en hjem, selv hvis man ikke betaler på stedet. Man slipper ikke unna, sier Engebretsen, som oppfordrer alle til å betale eventuelle bøter man får.

Det er store forskjeller på satsene for bøter i de europeiske landene. Der man i Hellas må betale fra 756 kroner og opp dersom man tas for å ha kjørt i fylla, starter satsen på 5.198 kroner i Sveits. I Storbritannia kan det vente en bot på opptil 53.865 kroner dersom man overskrider landets promillegrense på 0,8 (0,5 i Skottland).

Mobilforbud

Bruk av mobiltelefon uten handsfree er forbudt i hele Europa. Hvor stor bot du kan få, varierer, men i Storbritannia risikerer du å måtte betale opptil 1.000 pund, over 10.000 kroner, om du bryter forbudet.

Les også

Fersk undersøkelse: Dette skal vi bruke feriepengene på

Det er også forskjeller i hva slag sikkerhetsutstyr det er påbudt å ha i bilen. I flere land er det blant annet krav om å ha med førstehjelpsskrin, mens det i enkelte land kreves å ha med brannslukningsapparat. I Norge, Sverige og Danmark er det bare anbefalt.

– Når man kommer til de ulike landene så burde man starte i ro og mak, sier Engebretsen, og legger til at dersom man har spørsmål, kan man høre med de ulike landenes ambassader i Norge.

NAF kommer i tillegg med oppfordring om å ikke pakke bilen for full før man drar på ferie.

– Vi er litt for flinke til å ta med oss ting, bare i tilfelle. T-skjorta kan brukes to dager, sier Engebretsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bil
  2. NAF

Flere artikler

  1. Forbrukerombudet: Sjekk mobilabonnementet før Europa-ferien

  2. Spania har gått forbi Danmark som nordmenns feriefavoritt

  3. Reiseselskaper forventer at Norge følger Finlands reiseråd-eksempel

  4. Åpner for feriereiser til Danmark

  5. Fortsatt knalldyr Europa-ferie