Eiendomsmeglerne: Flere vil selge først: Boligkjøpere frykter dobbelt boliglån

Fersk statistikk fra Eiendomsmeglerforbundet viser at flere nå vurderer å selge sin bolig før de kjøper ny. Fire av ti meglere mener også at bankene har blitt mer restriktive i tilgangen på mellomfinansiering.

Fortsatt lyst i nord. Nord-Norge med Tromsø i spissen har for tiden et kjøpesterkt boligmarked. Tiden det tar fra en bolig legges ut for salg til den er solgt er blant de korteste i landet (formidlingstid).
 • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Går mot et tregere boligmarked.Tilbudet av nye boliger har økt jevnt og trutt de siste månedene. Det har resultert i en svakere prisvekst landet over, sammenlignet med den sterke prisveksten som har vært i de to foregående årene.

Noen områder opplever til og med en nedgang i boligprisene.

August-tallene fra eiendomsmeglerbrtansjen, viste også at den siste tolvmånedersveksten er den svakeste siden 2008, selv om boligprisene steg 2,4 prosent.

– Det er et skifte i markedet, men hittil så vil jeg fremheve at vi har sett en positiv utvikling i balansen mellom tilbud og etterspørsel, sier styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Tormod Boldvik til Dine Penger.

Han legger til:

– Et marked hvor oppnådd pris varierer mellom over/under/til prisantydning er ikke et dårlig marked. Kjøperne har mer å velge i.

Hvor går renten?Torsdag 19. september er det rentemøte i Norges Bank. Skal du binde, forhandle eller bytte bank? Spør Dine Pengers eksperter i nettmøte!Legg inn spørsmålene allerede nå!

Flere selger først.NEF har nå publisert en ny undersøkelse der de har sett nærmere på stemningen i boligmarkedet. 835 meglere fordelt på 10 lokalforeninger over hele landet har blitt spurt om stemningen i markedet, og bankens vilje til å gi mellomfinansiering.

De ferske tallene fra NEF viser 65 prosent av kundene fortsatt kjøper før de selger. Men det er et skifte på gang: 35 prosent av meglerne rapporterer at flere kunder nå vurderer å selge før de kjøper. Dette tallet viser endring av adferd.

I sum kan dette tyde på at det er et stemningsskifte i det norske boligmarkedet. Når alle tror på stigende boligpriser og kort salgstid, er det ikke noe problem å kjøpe først.

Men tar det lengre tid å selge boligen, eller i verste fall at du ikke får solgt i det hele tatt, er frykten at du vil bli sittende med to boliger i lang tid – og dermed to boliglån.

Det er dyrt, og du kan etter hvert bli tvunget av banken til å kvitte deg med en av boligene, kanskje til betydelig lavere pris enn du i utgangspunktet tenkte deg.

Anbefaler fortsatt kjøp først.– Fokuset vil være på å skaffe seg den nye boligen, ikke først og fremst på å selge den gamle, sier styreleder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Les også:Pengefellene du kan gå i som samboer

Kjøp først, selg etterpå.I Norge har det vært tradisjon for å kjøpe ny bolig, for så å deretter selge den gamle.

– Det gir en god trygghet for boligsituasjonen. Viktig også å merke seg utgangspunktet for mange av de boligbyttene som foretas. De er ikke initiert av verken nødvendighet eller spekulasjon.

Boldvik sier videre at:

– Folk bytter bolig fordi de har lyst på og råd til å oppgradere. Dermed vil fokuset være på å skaffe seg den nye boligen, ikke først og fremst på å selge den gamle.

Les også: Slik finner du gode boligkjøp landet rundt

Selge først?

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) spurte 835 meglere, om flere nå ønsker å selge før de kjøper. Meglerne er fra ti lokalforeninger i hele landet. Dette er svarene:

 • Sørlandet: 73 prosent.
 • Rogaland: 42 prosent.
 • Oslo og Akershus: 37 prosent.
 • Møre og Romsdal: 30 prosent.
 • Vestlandet: 28 prosent.
 • Østfold: 27 prosent.
 • Trøndelag: 26 prosent.
 • Nord-Norge: 26 prosent.
 • Telemark, Vestfold og Buskerud: 25 prosent.
 • Hedmark og Oppland: 16 prosent.

Formidlingstiden varierer mye.Dine Penger har samlet inn data og sett på formidlingstiden i de største byene og for større geografiske områder i tidsrommet januar 2008 til august 2013. Variasjonene er rundt om i landet store. Dine Penger presenterer her de største avvikene.

Stavanger

Er gullalderen i boligmarkedet forbi?Stavanger har i de siste årene vært på landstoppen når det gjelder boligprisvekst. Boliger har blitt solgt på under to uker, illustrert ved den fargede grafen. Ferske tall indikerer imidlertid en endring, da de siste tallene avviker fra trenden (svart linje). Det går nå tregere i oljebyens boligmarked.

Agderfylkene

Et vanskeligere marked.Boligprisnedgang og strammere tilgang på lån har ført til en høyere formidlingstid i Agderfylkene. Siden 2010 har tiden det tar for å selge økt jevnt (se svart linje). I årets utgave av august tok det i snitt 62 dager fra boligen ble lagt ut til den var solgt, til sammenligning tok det 45 dager i august 2012 og 41 dager i august 2011.

Tromsø

Toppstemning i nord.I Tromsø går boliger unna som varmt hvetebrød, og formidlingstiden har vært nede i 20 dager. Trendlinjen representert ved svart nedadgående linje viser at hastigheten i boligmarkedet øker stadig.

Les også: Her har boligprisene gått ned

Innstramming på mellomfinansiering.I undersøkelsen fra NEF kommer det frem at fire av ti meglere nå ser at bankene har strammet inn på mellomfinansiering.

Boldvik mener at det ikke alltid vil være feil av bankene å holde igjen på mellomfinansiering.

– Noen er i en sårbar økonomisk situasjon og bør ha fokus på å sikre økonomi, fremfor å jakte på drømmeboligen først. Men en gjennomgående innstramming vil nok (slik vi så i 2008) prege markedet.

Mellomfinansiering gir viktig mobilitet til boligmarkedet.

– Det blir for mange lite aktuelt å selge først, fordi usikkerhet i bosituasjon eliminerer mye positiv lyst. Vi kan godt si at mellomfinansieringen er et viktig fundament for mobilitet i markedet. Denne mobiliteten er viktig for det gode norske boligmarkedet, sier Tormod Boldvik.

Store regionale forskjeller.I Agder-fylkene synes mer enn 73 prosent av de spurte at bankene har blitt mer restriktive på mellomfinansiering. Til sammenligning mente kun snaue 30 prosent det samme i Trøndelagsfylkene, Hedmark og Oppland.

VIL RENTEN STIGE?Torsdag klokken 10.00 er det rentemøte. Dine Pengers eksperter Maria Lekve, (t.v.) Øyvind Røst og Tone Iren Sørheim svarer på dine spørsmål fra klokken 10.30. Binde, bytte bank eller reforhandle? Legg inn ditt spørsmål nå!

– For de som har en anstrengt økonomi, anbefaler vi nå å selge først. For skal du tåle mellomfinansieringen, må du tåle å sitte på to eiendommer samtidig, sier leder for personmarked Gunnar Thomassen i Sparebanken Sør.

Han får støtte av produktsjef for finansiering hos Sparebank 1 SR-Bank, Oddvar Rettedal:

– Bankkunder må kunne tåle at salgssummen på tidligere bolig blir 10 prosent lavere enn først antatt.

Svakere boligmarked og strammere lånetilgang fra bankene går som regel hånd i hånd.

Les også vår siste oppdatering på:Bør du binde renten nå?

Følg Dine Penger på Facebook!

Slik kan du forhandle deg til lavere rente

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!


Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Til tross for oppgang i resten av landet: Her har boligprisene gått ned

 2. Flere selger bolig før de kjøper ny

 3. Over 1800 visninger til helgen: Nå er det mulig å gjøre boligkupp

 4. Norges tregeste boligmarked ser lys i tunnelen

 5. Legge boligen ut for salg nå, eller vente til over nyttår?: – Ikke redd for å selge huset nå