Kan bli skjønnslignet: 30.000 med eget firma risikerer for mye skatt
Over 29.000 personlig næringsdrivende som ikke har levert selvangivelse, risikerer nå skjønnsligning. I tillegg rammes 38.000 aksjeselskaper. – Åpner for feil, sier Skatteetaten.
En av ti somler. Personlig næringsdrivende og aksjeselskaper hadde frist til 31. mai med å levere selvangivelsen. Hittil har 92 prosent av personlig næringsdrivende og 85 prosent av aksjeselskaper levert selvangivelsen.
– Resten risikerer å bli skjønnslignet, bekrefter avdelingsdirektør Lucie Aunan i Skattedirektoratet.
Les også:Ny pulje får skattepenger snart!
Purrebrev til 70.000. Skatteetaten har nå sendt purrebrev til de 29.436 personlig næringsdrivende og 38.711 aksjeselskaper som ikke har levert selvangivelse for i fjor. De som ikke har levert, må levere snarest mulig for å unngå skjønnsligning.
Kan ikke bli korrekt. I fjor ble 12 000 personlig næringsdrivende og 15 000 selskaper skjønnslignet. Det innebærer at Skatteetaten fastsetter skatten på grunnlag egne opplysninger.
– Skjønnsligning kan ikke bli like korrekt som når skattyterne selv rapporterer, vedgår Aunan.
– Det fører til mange klager og ekstra jobb for både skattebetalerne og Skatteetaten, sier avdelingsdirektør i Skattedirektoratet, Lucie Aunan.
Les også:Her fikk de mest restskatt i sommer
Somleavgift. De som leverer for sent får forsinkelsesavgift.
Den varierer avhengig av hvor sent man leverer og hvor stor nettoinntekten og nettoformuen er.
– De som leverer innen en måned etter fristen får en forsinkelsesavgift på 1 promille av nettoformuen og 2 promille av nettoinntekten, opplyser kommunikasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo hos Skattedirektoratet.
Ved levering mer enn en måned etter fristen er avgiften 1 promille av nettoformuen og 1 prosent av nettoinntekten.
Du risikerer altså en bot på 5000 kroner om du somler mer enn en måned hvis du hadde en næringsinntekt på 500.000 kroner.
Les også: Slik kan du få varsel om når skatteoppgjøret er klart
Hjelp. Fra 1.mai 2011 har mindre aksjeselskap hatt mulighet til å velge bort revisjon. Av de aksjeselskapene som er stiftet hittil i år, har 72 prosent valgt bort revisor.
– For de som har valgt bort revisjon er det spesielt viktig å lese rettledningene og annen hjelp som finnes på vår nettside, oppfordrer Anne Kirkhusmo hos Skatteetaten.
– Dette gjelder også for de næringsdrivende som verken har revisor eller regnskapsfører, opplyser hun.
Se mer informasjon for næringsdrivende her.
Få med utgifter. Har du under 50.000 i næringsinntekt, har du rett til å levere forenklet oppgave.
Sjekk forøvrig om du har husket på å få med alle utgifter til kundemiddager og innkjøp.
Les også:Skattepengene er dine penger!
Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening, NARF, har dette rådet til næringsdrivende i siste liten:
Kom Skatteetaten i forkjøpet! – Har du dårlig tid, bør du prioritere å få med alle inntektene. Det viktigste er å unngå at Skatteetaten skjønnsmessig setter en altfor høy inntekt, sier skatterådgiver Heidi Sulusnes hos NARF.
Grunnen er at det beregnes tilleggsskatt av inntekten, sier hun.
Dersom du ikke leverer selvangivelse og blir skjønnslignet, er det en tidkrevende og kostbar prosess å få endret ligningen i etterkant, etter vår erfaring, sier hun.
Er du sent ute beregnes det i stedet forsinkelsesavgift, som er vesentlig lavere enn tilleggsskatt.
– Deretter kan du heller klage på ligningsoppgjøret innen klagefristen og passe på å føre opp alle fradragene du ikke rakk å få med, oppfordrer skatterådgiveren.
Les også:Slik fyller du ut næringselvangivelsen
Følg oss på Facebook!