Kan bli skjønnslignet: 30.000 med eget firma risikerer for mye skatt

Over 29.000 personlig næringsdrivende som ikke har levert selvangivelse, risikerer nå skjønnsligning. I tillegg rammes 38.000 aksjeselskaper. – Åpner for feil, sier Skatteetaten.

RISIKERER FEIL SKATT: Har du eget firma men ennå ikke levert selvangivelsen, står du nå i fare for å bli skjønnslignet. Det blir ikke så korrekt som hvis Skatteetaten får alle opplysninger.
Publisert:

En av ti somler. Personlig næringsdrivende og aksjeselskaper hadde frist til 31. mai med å levere selvangivelsen. Hittil har 92 prosent av personlig næringsdrivende og 85 prosent av aksjeselskaper levert selvangivelsen.

– Resten risikerer å bli skjønnslignet, bekrefter avdelingsdirektør Lucie Aunan i Skattedirektoratet.

Les også:Ny pulje får skattepenger snart!

Purrebrev til 70.000. Skatteetaten har nå sendt purrebrev til de 29.436 personlig næringsdrivende og 38.711 aksjeselskaper som ikke har levert selvangivelse for i fjor. De som ikke har levert, må levere snarest mulig for å unngå skjønnsligning.

Kan ikke bli korrekt. I fjor ble 12 000 personlig næringsdrivende og 15 000 selskaper skjønnslignet. Det innebærer at Skatteetaten fastsetter skatten på grunnlag egne opplysninger.

– Skjønnsligning kan ikke bli like korrekt som når skattyterne selv rapporterer, vedgår Aunan.

– Det fører til mange klager og ekstra jobb for både skattebetalerne og Skatteetaten, sier avdelingsdirektør i Skattedirektoratet, Lucie Aunan.

Les også:Her fikk de mest restskatt i sommer

Somleavgift. De som leverer for sent får forsinkelsesavgift.

Den varierer avhengig av hvor sent man leverer og hvor stor nettoinntekten og nettoformuen er.

– De som leverer innen en måned etter fristen får en forsinkelsesavgift på 1 promille av nettoformuen og 2 promille av nettoinntekten, opplyser kommunikasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo hos Skattedirektoratet.

HJELP: – Les rettledningen som ligger på våre nettsider, oppfordrer Anne Kirkhusmo, senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet.

Ved levering mer enn en måned etter fristen er avgiften 1 promille av nettoformuen og 1 prosent av nettoinntekten.

Du risikerer altså en bot på 5000 kroner om du somler mer enn en måned hvis du hadde en næringsinntekt på 500.000 kroner.

Les også: Slik kan du få varsel om når skatteoppgjøret er klart

Hjelp. Fra 1.mai 2011 har mindre aksjeselskap hatt mulighet til å velge bort revisjon. Av de aksjeselskapene som er stiftet hittil i år, har 72 prosent valgt bort revisor.

– For de som har valgt bort revisjon er det spesielt viktig å lese rettledningene og annen hjelp som finnes på vår nettside, oppfordrer Anne Kirkhusmo hos Skatteetaten.

– Dette gjelder også for de næringsdrivende som verken har revisor eller regnskapsfører, opplyser hun.

Se mer informasjon for næringsdrivende her.

Få med utgifter. Har du under 50.000 i næringsinntekt, har du rett til å levere forenklet oppgave.

Sjekk forøvrig om du har husket på å få med alle utgifter til kundemiddager og innkjøp.

Les også:Skattepengene er dine penger!

Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening, NARF, har dette rådet til næringsdrivende i siste liten:

Kom Skatteetaten i forkjøpet! – Har du dårlig tid, bør du prioritere å få med alle inntektene. Det viktigste er å unngå at Skatteetaten skjønnsmessig setter en altfor høy inntekt, sier skatterådgiver Heidi Sulusnes hos NARF.

UNNGÅ TILLEGGSSKATT: – Det viktigste er å unngå tilleggsskatt på skjønnsmessig beregnet inntekt. Prioriter derfor å få med alle inntekter, så kan du eventuelt klage på oppgjøret og få med flere fradrag senere, oppfordrer skatterådgiver Heidi Sulusnes i NARF.

Grunnen er at det beregnes tilleggsskatt av inntekten, sier hun.

Dersom du ikke leverer selvangivelse og blir skjønnslignet, er det en tidkrevende og kostbar prosess å få endret ligningen i etterkant, etter vår erfaring, sier hun.

Er du sent ute beregnes det i stedet forsinkelsesavgift, som er vesentlig lavere enn tilleggsskatt.

– Deretter kan du heller klage på ligningsoppgjøret innen klagefristen og passe på å føre opp alle fradragene du ikke rakk å få med, oppfordrer skatterådgiveren.

Les også:Slik fyller du ut næringselvangivelsen

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om