Dette de er verste samboerkranglene

Det store slaget står ikke alltid om hvem som får huset. Sjekk hva samboere slåss om når hvetebrødsdagene er omme.

PUPPESTRID: Mannen likte dårlig at han aldri fikk tatt i bruk sin nyeste «investering» før det ble slutt. De mest høylytte samlivsbrudd-kranglene dreier seg imidlertid om boligen.

Illustrasjonsfoto: Coulourbox.com
 • Karl Wig
Publisert:

– Konfliktnivået henger ofte sammen med måten forholdet tok slutt på. Det gjelder særlig når utroskap er inne i bildet, sier Dag Are Børresen i Help forsikring.

Ofte er det spesielle, helt spesifikke ting som blir symbol på den større konflikten, forteller eksperten.

Silikonpupp-refusjon

Da kjæresten ønsket å forstørre brystene, var ikke mannen vanskelig å be. Han tok regningen for hennes nye silikonimplantater.

Så tok forholdet brått slutt. Da tok mannen kontakt med advokatene i Help.

– Han ville gjerne ha utgiftene til silikonpuppene tilbakebetalt. Argumentet var at han aldri fikk noen glede av den kostbare investeringen, sier Børresen.

Mannen ble frarådet å gå videre med kravet.

EKSPERT: Dag Are Børresen er advokat i Help forsikring og bistår mange etter samlivsbrudd.

Foto: Taral Jansen

Lurer du på om dere trenger samboeravtale? Still spørsmål til advokatene i Help Forsikring i nettmøte mandag klokken 11.

Krevde bobil-søknad

Men par vet også å kreve sitt mens kjærligheten blomstrer. I utformingen av en samboerkontrakt stilte en kvinne noe spesielle forutsetninger for at mannen skulle få være med på ferie i bobilen hun eide.

– Hun ville ha med et krav om at han måtte sende en formell skriftlig søknad de gangene han ville oppholde seg i bobilen. Hun ville også at han skulle betale husleie for oppholdene til vanlige satser, forteller Børresen.

– Det er avtalefrihet, og vi får bare anta at ordningen fungerer for dem.

Slik sikrer du deg hvis samboeren forlater deg Bli abonnent på Dine Penger+ og få en komplett guide og ekspertenes beste tips

Hundedager

Det er vanligvis den felles boligen som skaper konflikt – mens fordelingen av eiendeler er noe de fleste par blir enige om.

Men noen eiendeler er vanskeligere å dele opp enn andre.

EKSPERT: Advokat Anders Flatabø får mange samlivsbrudd-saker i fanget.

Foto: Advokatfirmaet Ruv

Da et par skulle gå fra hverandre, var de enige om alt – inntil spørsmålet meldte seg: Hvem overtar de to hundene deres? Striden var et faktum.

– Ting kan være vanskelig nok å dele, men kjæledyr er ekstra sårt, sier Børresen.

Løsningen ble at advokaten foreslo en «samværsavtale» for hundene, hvor mannen og kvinnen byttet på å ha hundene en uke av gangen. Det kunne partene leve med.

– De hadde ingen samlivsavtale, men selv de som har inngått slik avtale vil nok sjelden ha tenkt på å inkludere kjæledyrene. Denne saken illustrerer at noen kan være tjent med akkurat det, sier Børresen.

HAR DERE IKKE SKREVET AVTALE? SLIK GJØRES DET!

Delt omsorg før fødsel

En klient av advokat Anders Flatabø i Advokatfirmaet Rud tok kontakt for å sikre seg delt omsorg for barnet – før det var født.

– Han bodde på Vestlandet, hun bodde på Østlandet. Han ville at barnet skulle sendes frem og tilbake annenhver uke, fra dagen det ble født. Da tenker man ikke akkurat på barnets beste, sier Flatabø til E24.

Han sier mange er opptatt av at ting skal fordeles helt likt.

– Når det er mye følelser inn i bildet, får partene ofte urealistiske forventninger, og konflikten blir kraftigere. Det gjelder særlig når den ene har funnet seg en annen, sier advokaten.

Tror de oppnår eierdel

Noen av tvistene som utløser de største og mest kostbare konfliktene, oppstår etter brudd hvor den ene i flere år har bodd i boligen som samboeren eier.

– Det er ofte kvinnen som flytter inn i huset stil mannen. Hun er med på å betale utgifter til både hus og møbler. De tror de automatisk blir eiere, men det er jo ikke så enkelt, sier daglig leder Marta Trzcinska i Jurk til E24.

For samliv er ikke i seg selv nok til å bli sameier – heller ikke at den ene har beriket den andre betydelig økonomisk.

Flere slike saker blir utkjempet helt til Høyesterett. Og når støvet legger seg, er det som oftest den som krever eierandel som sitter igjen som taperen.

– Er meningen at du skal være medeier i kjærestens leilighet må det avtales skriftlig, sier Børresen i Help.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Personlig økonomi

Flere artikler

 1. Hvordan bør vi føre opp hunden i samboeravtalen?

 2. Linus og Oda kjøpte hus som ikke var bruksgodkjent

 3. Betalt innhold

  Navnene på de omkomne i helikopterulykken er frigitt

 4. Diktator-datterens fall fra tronen

 5. Betalt innhold

  2/4: – To uker kaos – fire uker kos?