Du kan ikke leve på luft og kjærlighet: – Samboeravtale må bli romantisk!

På Valentinsdagen deler jusstudenter ut hjerteformede ballonger i Oslo. De vil spre romantikk rundt samboeravtaler. – Du kan ikke leve på luft og kjærlighet, sier JURK.

ROMANTISK: Jusstudentene i Juridisk rådgivning for kvinner deler ut samboeravtaler på Eidsvoll plass nå på Valentinsdagen. – Det bør bli romantisk å skrive avtale, sier Agnieszka Owczarz, leder i samboergruppen i JURK (foran). Daniel Getz (til høyre) i Ressurssenteret for menn, Reform, er enig.

Foto: Anne Lise Stranden/E24 Dine Penger
  • Anne Lise Stranden
Publisert: Publisert:

Kjærlighetsuken. Idag på Valentinsdagen står en gjeng kvinnelige jusstudenter dandert av rosa ballonger og deler ut samboeravtaler, boller og kaffebonger på Eidsvolls plass foran Stortinget.

– Vårt mål med uken er å gjøre samboeravtalen romantisk! Sier jusstudent Agnieszka Owczarz, leder i samboergruppen i JURK (Juridisk rådgivning for kvinner).

Hele uken i forkant av Valentinsdagen 14. februar har de arrangert det de kaller «Kjærlighetsuken», hvor de prøver å drysse et romantisk skjær over samboeravtaler.

Les også:Slik kjøper du bolig sammen med kjæresten

Hovedfokuset deres er å endre holdningen blant mange om at det å fylle ut samboeravtaler er noe tørt og kjedelig.

De har også fått med seg rådgiver Daniel Getz fra Reform, Ressurssenteret for menn på kampanjen, de er pådrivere for å engasjere menn i likestilling.

Les også:Takstene på samme bolig sprikte med 800.000 kroner

Bør bli naturlig. Det er altfor få som skriver samboeravtale, og grunnen er kanskje at mange kvier seg for å ta opp dette med sin partner. Undersøkelser viser at et mindretall av samboere har samboeravtaler.

– Vi prøver derfor å gjøre samboeravtalen til en naturlig del av folks liv fremfor noe de kvier seg for å ta opp med sin partner, sier Agnieszka Owczarz.

MÅ BLI VANLIG: – Vårt mål med kjærlighetsuken er å gjøre samboeravtalen romantisk! sier jusstudent Agnieszka Owczarz, leder i samboergruppen i JURK (Juridisk rådgivning for kvinner).

Foto: Privat

Bare 22 prosent har skrevet samboeravtale ifølge Dine Pengers undersøkelse i 2007. En undersøkelse DNB gjorde i fjor, viser at denne andelen ikke har gått særlig opp.

Les også:Flere samboere kan få arverett

Deler ut informasjon. I forkant av Valentinsdagen 14. februar har JURK hatt en rekke stands i studentmiljøet i Oslo, hvor de har delt ut brosjyrer med informasjon om rettigheter.

De har fått god respons fra studenter som vil vite mer om rettigheter i samlivet. De fleste er kvinner, men også noen menn har også kommet bortom, sier hun.

I går kveld holdt de et foredrag på Chateau Neuf, og idag er det gratis kaffe, boller og ballonger på Eidsvolls plass i Oslo.

Les også:- Blir ikke mindre advokatmat

Jubileum. JURK fyller 40 år i år og dette er første året de har markert «Kjærlighetsuken».

HJERTE: På hjerteformede ballonger står budskapet: Du kan ikke leve på luft og kjærlighet, som er navnet på samlivskampanjen på Facebook.

Den er en forlengelse av Facebook-kampanjen «Du kan ikke leve på luft og kjærlighet», som de pleier å kjøre hvert år 8. mars.

De vil spre informasjon om rettigheter og viktigheten av samboeravtaler i mangel av regelverk på området.

Hittil har bare samboere med felles barn arverett. JURK vil aller helst ha en egen lov for samboere, som gir dem samme rettigheter som ektefeller, til blant annet medeierskap i bolig.

– Vi mener samboere skal kunne ha muligheten til å planlegge fremtiden sin uten å komme dårligere ut av det enn de som velger ekteskap, sier jusstudenten.

Les også:Fortsatt arvefelle for samboere

Vet ikke rettighetene. De får stadig oftere henvendelser fra samboere og tidligere samboere som lurer på hvilke rettigheter de har i forbindelse med samboerskap, samlivsbrudd og barnefordeling.

– Veldig mange kvinner som ikke har stått som eier på boligen, kommer til oss og lurer på om de har noen krav på den.

JURK vil helst ha en egen lov for samboere, og får støtte for dette fra både Reform og fra Landsforeningen for Lesbiske og Homofile.

Les også:Pengefellene du kan gå i som samboer

CHATEAU NEUF: I går kveld holdt Jurk foredrag for interesserte studenter om samlivsrettigheter.

Arv og skjevdeling. De får også spørsmål om arverett fra noen som har mistet samboeren sin, og som ikke har opprettet testament. Ifølge en undersøkelse hadde bare 17 prosent av samboerne skrevet testament.

Endel spørsmål er også fra ektefeller som skal skilles, og som har vært samboere før de giftet seg. De trenger hjelp til å nøste tilbake til hva de eide før ekteskapet ble inngått. Det er fordi en av partene vil bruke skjevdelingsreglene, sier Agnieszka.

Les også:Studenter med barn får i pose og sekk

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Personlig økonomi

Flere artikler

  1. Arverett selv uten felles barn: Flere samboere kan få arverett

  2. Over 20.000 skilsmisser og separasjoner i fjor: Slik gifter du deg best for å gjøre en skilsmisse enklere

  3. Ny arvelov vil styrke ektefellens arv – på bekostning av barna

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny Arvingane-episode i kveld: Her er foreløpig fasit på arvestriden

  6. Advokat overrasket over mangel på avtaler: – Samboerbrudd er ofte svært uryddige