Sjekk hvordan du kan gjøre konfirmasjonen billigere: 1 av 10 gir mer enn 15.000 til konfirmanten

Konfirmasjonssesongen er like om hjørnet, og mange foreldre punger ut rikelig for fest og gaver til poden.

PENGEFOKUS: For en del ungdommer er pengegavene en viktig grunn til å konfirmere seg.
Publisert:

Innhogg i lommeboken. Om lag 50.000 norske ungdommer skal konfirmeres i år - enten kirkelig eller borgerlig, og mange av konfirmasjonene er bare noen uker unna.

For mange kan festen og gavene til tenåringen bety et solid innhogg i familiens lommebok.

Se priseksempler for konfirmasjonsfesten lenger ned i artikkelen.

Mer enn 15.000 kr. Til tross for at det medfører kostnader i seg selv å arrangere festen og kle opp konfirmanten, er mange foreldre også svært rause med pengegavene.

En undersøkelse gjort av TNS Gallup for Danske Bank viser at 1 av 10 foreldre gir mer enn 15.000 kroner i gave til familiens unge håpefulle. 3 av 10 foreldre gir en pengegave på opptil 10.000 kroner, ifølge undersøkelsen.

Når man i tillegg regner med at mange av gjestene kanskje også gir i gjennomsnitt i tusenlapp eller to, sier det seg selv at konfirmasjonen kan bli lukrativ for en 14-15-åring.

Les også:Fylkesmannen kan ta kontroll over barnets sparepenger

Kommunikasjonsrådgiver Silje Arntsberg, Danske Bank.

- Sett pengene på sparekonto. Kommunikasjonsrådgiver i Danske Bank, Silje Arntsberg, anbefaler at konfirmantene tar en prat med foreldrene om bruken av konfirmasjonspengene, for det kan være fristende å bare bruke dem opp med en gang.

- Spar noe av konfirmasjonspengene dine og prøv å tenke litt langsiktig. Sett pengene på en sparekonto sånn at du får en god rente. Den beste spareformen for unge er Boligsparing for Unge, BSU. Her gir nemlig banken deg en høyere rente enn det du får på andre sparekontoer, I tillegg får du inntil 5000 kroner i skattefradrag hvert år, sier Arntsberg til Dine Penger.

Høy nok inntekt. For at det skal lønne seg å spare i BSU, må inntekten være minimum 61.000 kroner for inntektsåret 2014.

Hvis du tjener mindre, får du nemlig ikke utnyttet skattefradraget fullt ut. Hvis dette er tilfellet, bør konfirmanten heller vente med å spare i BSU frem til inntekten er høy nok.

Les også:Unge nordmenn sparer boligmilliarder i siste liten

- Markeringen viktigst. Det er lett å få inntrykk av at norske ungdommer kun konfirmerer seg for å få fine presanger og store pengegaver. Men en landsrepresentativ undersøkelse, som Den norske kirke gjennomførte i 2007/2008 blant sine konfirmanter, viste at gavene ikke var hovedgrunnen til at de velger å konfirmere seg.

Forsker ved Stiftelsen Kirkeforskning, Ida Marie Høeg.

- Presanger og gaver er en viktig årsak, men det som var litt overraskende var at det hadde mindre betydning enn det å ha en fin markering med gudstjeneste, familier og venner på konfirmasjonsdagen, forteller forsker ved Stiftelsen Kirkeforskning, Ida Marie Høeg, til Dine Penger.

- Press på familien. Også fellesskapet med de andre konfirmantene ble oppgitt som en viktigere årsak til at ungdommene valgte å konfirmere seg, enn det å få penger og gaver.

Selv om gavene er ekstra dyre, og pengegavene større enn vanlig til konfirmasjonen, er det tross alt blitt mer dagligdags for tenåringer i dag å få ting til årlige begivenheter som bursdager og jul. Og dette kan være en årsak til at selve konfirmasjonsmarkeringen blir mer betydningsfull enn gavene, tror forskeren.

- Men ungdommene sammenligner hva de får, og det fører nok til at mange familier føler et sterkt press på seg til å gi dyre gaver og mye penger til konfirmanten, tror Høeg.

Les også:Under 18? Slik finner du deg sommerjobb

Priseksempler. Hvor mye selve festkostnadene kommer på, er avhengig av mange faktorer, som for eksempel antall gjester, om man leier lokale og om man sørger for maten selv eller kjøper den ferdig.

Under kan du se et par reelle konfirmasjonsbudsjetter som en familie har satt opp for sine to barn - henholdsvis gutt og jente - med et par års mellomrom. Som du kan se av eksemplene, kan du spare store summer - mer enn tyve tusen kroner - på å lage maten selv. I begge disse eksemplene er gjesteantallet 61.

Reelle priseksempler levert av Danske Bank.

Involver konfirmanten. Dersom du først har konfirmant til neste år, er rådet fra Danske Bank at du begynner i god tid med å spare, planlegge og sette opp et budsjett for konfirmasjonsfeiringen.

Det kan også være en god idé å involvere konfirmanten selv i planleggingen. Da kan han eller hun kan lære hva det faktisk koster å arrangere en slik fest, i tillegg til å være med på å bestemme hvilke ting som skal prioriteres.

Publisert:
Gå til e24.no