Strenge sparekrav gjør karriere-vinnerne til bolig-tapere: Leif Erling (29) tjener en halv million i året – får ikke boliglån

Han har topp økonomiutdannelse fra Norge og Skottland, fast jobb i konsulentselskap – og har lagt boligdrømmen på is.

LEIER ETT-ROMS: Siviløkonom Leif Erling Lie (29) har fast jobb i konsulentselskap og tjener godt, men blir nødt til å vente lenge med boligkjøpet fordi han mangler 15 prosent egenkapital.

Foto: Karl Wig
  • Karl Wig
Publisert:

Utenfor boligmarkedet. – Jeg så ikke for meg å havne i denne situasjonen da jeg begynte å studere økonomi, sier Leif Erling Lie (29).

Han har investert tungt i utdannelsen, med en Bachelor of Arts fra topprangerte University of Strathclyde i Skottland, og en mastergrad i økonomi fra Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Raskt i jobb. Da han sikret siviløkonom-tittelen i 2011, kom jobbuttellingen raskt.

Dine Penger møter 29-åringen utenfor et konsulentselskap på Oslos vestkant hvor han har vært fast ansatt i to år.

Frustrert. Med en årslønn på vel 500.000 kroner, er han klar for leilighetskjøp og føler seg godt rustet til å betjene et boliglån. Det kan han se langt etter.

– Jeg skjønner at det ikke er noen menneskerett å eie egen bolig. Men det er frustrerende å ha god økonomi til å betjene lånet, og få nei fordi jeg ikke har spart opp flere hundre tusen kroner. Pengene har jo gått til utdannelsen, sier Leif Erling.

Han er klar på at han ikke klandrer bankene, som må følge Finanstilsynets retningslinjer om å kreve 15 prosent egenkapital ved boligkjøp.

Les også:Grepene som lettere gir deg boliglån

Tar flere år. Kravet ble innført i januar 2012 og betyr at du trenger 300.000 kroner for å få lån til å kjøpe en leilighet til to millioner.

– Jeg vil nok være 35 år før jeg har spart opp så mye. Mange av pengene går med til å leie i mellomtiden, sier Leif Erling, som for tiden betaler 9000 kroner i måneden for en ett-roms leilighet på 28 kvadratmeter.

Kausjon kan erstatte manglende egenkapital, men Leif Erling sier han ønsker å stå på egne ben og har tatt et bevisst valg om å ikke spørre foreldrene om hjelp.

Startlån-nei. Etter å ikke ha kommet noen vei med lånesøknaden til DNB, kontaktet han Husbanken for å søke startlån.

Startlån er et boliglån som gis av staten til personer som har vanskeligheter med å etablere seg på boligmarkedet.

Men beskjeden var klar: Han tjente for mye, og kvalifiserte ikke til ordningen.

Les også:Tilbudt 55.000 kroner etter budrot

Klasseskille. Leif Erling mener det i praksis kreves så mange penger for å oppfylle egenkapitalkravet, at de fleste som må stå på egne økonomiske ben, slik som han, dømmes til å stå utenfor boligmarkedet.

– Regelen lager et stort klasseskille. Det er ikke alle som vil eller har mulighet til å spørre foreldre om hjelp, sier siviløkonomen.

Øyvind Røst og Tone Iren Sørheim svarer sammen med Günther Bache i nettmøte om bank, lån og rente klokken 10.00. Legg inn spørsmål allerede nå.

Spør oss i nettmøte: Torsdag er det rentemøte i Norges Bank. Dine Pengers eksperter stiller til nettmøte fra klokken 10.00 når beslutningen blir kjent. Hvordan kan du får lån? Skal du binde eller forhandle? Legg inn spørsmål allerede nå.

Må tolkes strengt. Konserndirektør for kommunikasjon i DNB, Thomas Midteide, sier egenkapitalregelen gjør at de må gi avslag til flere unge med god betjeningsevne som de ellers kunne vært komfortable med å gi lån til.

Thomas Midteide, informasjons-direktør i DNB

Foto: Stig B. Fiksdal

– Det er mulig for oss å bruke skjønn, men vi blir ettergått av Finanstilsynet som sjekker hvor mange unntak vi gir fra regelen, og grunnen til disse unntakene. Dermed har egenkapitalkravet blitt tolket ganske absolutt, forteller Midteide.

Ønsker frihet. Han legger ikke skjul på at han gjerne skulle sett at de fikk større frihet, og er glad for utspill fra finansminister Siv Jensen om at bankene i større grad bør kunne legge vekt på betjeningsevne når de vurderer lånesøknader.

– Det synes vi er et veldig ålreit signal. Hvis Finanstilsynet er med på dette, så vil det være flere tvilstilfeller som kan få lån hos oss, som ikke får det i dag, sier Midteide.

Christian Dreyer, sjef i Eiendomsmeglerforetakenes forening

Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Meningsløst. Meglersjef Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening mener egenkapitalkravet brukes svært firkantet, og mener det snarest bør åpens opp for å bruke mer skjønn.

– Det er helt meningsløst at en masterstudent som går rett ut i fast jobb med 600.000 i årslønn, ikke skal få innvilget lån fordi egenkapitalkravet ikke er oppfylt. Nå må bankene sette fokus på betjeningsevnen, sa Dreyer til Dine Penger tirsdag.

Han har fått signaler fra meglere på at bankene har strammet inn enda mer på sine utlån i det siste, en påstand som DNB avviser.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Bankene har blitt enda strengere, mener meglertopp: Grepene som lettere gir deg boliglån

  2. – Regjeringen skal ha is i magen for å trosse Finanstilsynet

  3. Åpner for å presse frem endringer i egenkapitalkravet

  4. Finanstilsynet ber Siv Jensen bryte boliglån-løfte

  5. Marita (37) hadde null egenkapital – oppfylte boligdrømmen