To av fem vikarer får fast ansettelse: Springbrett til fast jobb

En fersk undersøkelse viser at førti prosent av alle vikariater fører til fast ansettelse. Espen Halvorsen (29) håper vikariatet kan være en inngangsbillett til en karriere i IKEA-konsernet.

På vei til fast jobb? Espen Halvorsen er vikar på Ikea Åsane: – Jeg var redd for at jeg kunne bli behandlet annerledes siden jeg var vikar. Men jeg har aldri opplevd å bli forskjellsbehandlet, sier han og håper jobben er en vei inn til fast jobb.
 • Maria Lekve
Publisert: Publisert:

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Manpower, viser at to av fem vikarer får fast ansettelse.

Samme undersøkelsen viser at 20 prosent av Norges befolkning kunne tenke seg en vikarjobb. Over halvparten av alle nordmenn har hatt en vikarjobb, enten gjennom et vikarbyrå eller direkte på en arbeidsplass.

LES OGSÅ: Mer lukrativt å arbeide deltid

Kan åpne dører.Gisle Hellsten som er karriererådgiver ved Karrieresenteret på Universitet i Oslo (UiO) treffer daglig mennesker som ønsker en fot innenfor arbeidslivet:

JOBBINTERVJU: Gisle Hellsten, som er leder av Karrieresenteret ved UiO, sier at et vikariat kan ses på som et lengre jobbintervju.

– Et vikariat kan åpne mange dører, sier Hellsten, som råder mange unge til å sjekke ut muligheten for kortere engasjement:

– Det er mange kanaler inn i arbeidslivet. Et kortvarig engasjement kan gi mange gevinster, sier Hellsten.

Han påpeker at et vikariat kan gi en anledning til å vise seg frem, samt å lære noe man kan ta med seg videre:

– På mange måter kan man se på et kortere vikariat som et langt jobbintervju. Dersom det ikke skulle lede til fast arbeid, har man i det minste fått et nettverk og en referanseperson, sier Hellsten.

Det er viktig å huske på at vikarer ikke kan lokkes med mulighet for fast jobb når stillingen utlyses. Det må komme som en konsekvens av andre åpninger i bedriften. Les mer om det her: Lokker vikarer med «fast» jobb


Drømmer om fast jobb. Espen Halvorsen (29) arbeider som vikar i IKEA Åsane.

– Jeg var redd for at jeg kunne bli behandlet annerledes siden jeg var vikar. Men jeg har aldri opplevd å bli forskjellsbehandlet og føler meg som en fullverdig del av IKEA-familien, sier Halvorsen.

Siden mai har han jobbet rundt omkring i ulike serviceavdelinger på IKEA.

Nå drømmer han om fast ansettelse:

– Jeg håper at jeg kan få mulighet til å bli fast ansatt og har allerede fått noen indikasjoner på det, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: Slik skriver du en god CV

Gir muligheter. Thor Bendik Weider, som er konserndirektør i Manpower tror at mange har lett for å undervurdere mulighetene en vikarjobb gir:

KAN VISE DEG FREM: Å få anledning til å vise seg frem, er noen av fordelene med et vikariat, ifølge konserndirektør i Manpower, Thor Bendik Weider. Foto: Manpower.

– Et vikariat er en enestående mulighet til å få bred erfaring og til å vise seg frem for potensielle arbeidsgivere, sier Weider.

LES OGSÅ: Jobbsøkerskolen

Undersøkelsen viser:

Ifølge dem som har jobbet som vikar førte den til:

 • Verdifull jobberfaring
 • Fast jobb
 • Bedre CV
 • Større nettverk


Inngangsbillett. Hele 71 prosent i undersøkelsen oppgir at perioden som vikar gir nyttig jobberfaring. I tillegg bidro vikariatet til større nettverk og en bedre CV.

– Jobberfaring er aldri bortkastet. Som vikar får du en unik anledning til bli kjent med ulike organisasjoner og bransjer, vist deg frem, og ikke minst finne ut av hva du er god til. Et vikariat er fleksibelt og kan åpne nye muligheter, sier Weider.

LES OGSÅ: Sommerjobb er snarvei til fast jobb

Flere seniorvikarer. Han sier at det tradisjonelt er flertallet av vikarer under 35 år, men at Manpower ser en utvikling der flere eldre bruker vikariater for å prøve nye muligheter i arbeidslivet på tampen av karrieren.

– Stadig flere seniorer ønsker karrierefornyelser og endringer. Vi har hatt vekst i antall utleide medarbeidere over 55 år, fra ca. 2 prosent i 2004 til 6,5 prosent i 2011. Det viser at vikariater også kan være en inngang til nye og spennende karrieremuligheter, sier Weider.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av Manpower, blant et representativt utvalg på 1000 mennesker på landsbasis. Metoden som er brukt er: Webpanel, omnibus. 50 prosent menn og 50 prosent kvinner er spurt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Vikarjobber gir ofte fast ansettelse

 2. Tips til den viktige samtalen: Slik lykkes du på jobbintervjuet

 3. Smart å starte nå: Slik kaprer du sommerjobben

 4. Bemanningsdirektør med klar beskjed: Norsk ungdom bør lære av svenskene

 5. Slik får du sommerjobben i det pressede tekno-markedet