Nå har kronestormen startet

Valutaeksperter tror euroen kan komme til å koste ni kroner i løpet av få uker. Det kan ligge an til skikkelig berg-og-dalbane frem mot 18. juni.

  • John Thomas Aarø
Publisert:,

– Det er ikke lett. Det er overhodet ikke lett, sier sjeføkonom og partner Bjørn Roger Wilhelmsen i makrofondet Nordkinn Asset Management til E24. .

Fondet forvalter 2,5 milliarder kroner, og lever av å kjøpe og selge valutaer og statsobligasjoner ved tolke den makroøkonomiske utviklingen. Wilhelmsen beskriver hvor krevende det er å operere i kronemarkedet om dagen.

På under en uke har kronen svekket seg kraftig, særlig mot euro. Mandag måtte man ut med 8,52 kroner for en euro. Fredag ettermiddag koster samme valuta 8,84, og tilsvarer en oppgang på over 30 øre.

Den massive svekkelsen ser du i kartet over. Alle landene som er farget røde er land der det er blitt dyrere for oss som veksler fra norske kroner til landets valuta, den siste måneden.

Åpne valutakartet i fullskjerm med historiske kurser og kostnader i ferieland her!

Og det kan bli enda mer stormfullt fremover, tror Wilhelmsen.

– Det vil bli store bevegelser. Euroen kan fort komme til å koste ni kroner i løpet av kort tid, sier han.

18. juni har Norges Bank rentemøte, ogs stormen kommer altså til å dra seg til i hvert fall frem til da, ifølge ekspertene.

Slik har kronen svekket seg mot euro den siste uken.

Infront/John Thomas Aarø

Sammenfallende årsaker

Flere årsaker har ført til at kronekursen har svekket seg:

** Det er få som handler i kronen, noe som kalles dårlig likviditet. Dette gjør at få transaksjoner lettere beveger kronekursen.

** Mandag ble en uvanlig stor sum flyttet fra norske kroner til euro. Det ryktes i miljøet at summen var godt over seks milliarder kroner.

** Spekulantene, investorer som søker rask gevinst, har veddet på at kronen skal styrkes. Når det omvendte skjer, tar spekulantene såkalt stopp loss ved å selge seg ut, noe som forsterker svekkelsen.

** Det drar seg til i norsk økonomi. Fredag kom Norges Banks temperaturmåler fra norske bedrifter.

Den var svært nedslående. Tallet markerer starten på intensive to uker. 18. juni er det rentemøte i Norges Bank, og «alle» venter at styringsrenten kuttes til rekordlave 1,0 prosent. Kronekursen blir ofte svært skvetten i forkant av rentemøter, og på toppen av dette kommer flere viktige tall, som prisvekst i Norge i mai og neste års oljeinvesteringer, neste uke.

** I tillegg har euroen styrket seg bredt, som følge av kraftig renteoppgang i Europa. Dette tyder på at noe av kronesvekkelsen også er drevet av forhold på den europeiske siden av valutakrysset (se faktaboks).

Wilhelmsen tror imidlertid at kronesvekkelsen til slutt vil bremse opp. Når styringsrenten senkes, betyr dette isolert sett at valutaen blir svakere. Wilhelmsen tror at fredagens nettverksrapport fra Norges Bank medførte at markedet nå ble overbevist: Rentekuttet kommer!

– Rapporten viser at bedriftene venter bråbrems, full stopp i norsk økonomi. Nå skjønner markedet at rentekuttet kommer, og kuttet er nå priset inn i kronekursen, sier han.

– Jeg tror ikke at kronen vil svekkes stort mer enn ni kroner. Trenden der kronen er svekket, vil ikke vare stort lenger enn til rentemøtet 18. juni, sier han.

– Betydelige utslag

– Det går fort unna, sier valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen til Handelsbanken Capital Markets til E24 om kronesvekkelsen.

– Det kan bli betydelige kursutslag før vi tar sommerferie, sier han.

Knudsen har en prognose om ni kroner mot euro ved slutten av året.

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets

John Thomas Aarø

– Kanskje fremstår ikke 9-tallet som så urimelig som det kanskje gjorde for bare tre uker siden.

Regionalt nettverk-rapporten som kom fredag, trakk kronekursen enda svakere.

– Vi har varslet om at de ville komme en del av den her typen sensitiv informasjon. Fremover blir det flere nøkkeltall og begivenheter som har dratt potensialet til å flytte kronekursen, sier han.

Knudsen trekker særlig frem:

** Inflasjonstall for norsk økonomi onsdag

** Første investeringstelling fra oljesektoren for 2016 fredag

** Rentemøtet 18. juni

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Det er etter disse møtene at kronen virkelig går

  2. Dollaren er blitt 50 øre billigere på en måned

  3. Kronen svekkes: – Bare en liten forsmak på det som vil komme

  4. Annonsørinnhold

  5. Valutastrateg: Veksle om til ferievalutaen nå

  6. Euroen kan gå til 10 kroner