Flere eldre i pengetrøbbel

Nordmenn over 60 år får stadig større gjeld. Siden 2008 har andelen med betalingsanmerkning i aldersgruppen økt med 62 prosent, skriver Dagbladet.

GJELD: Nordmenn over 60 år får stadig mer gjeld.

Frank May NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

I samme periode økte andelen med betalingsanmerkning i gruppen fra 41 til 60 år med 28 prosent, viser tall fra inkassoselskapet Intrum Justitia. Mislighold av billeasing, lån og kredittkort går oftest igjen hos de eldre.

I 2010 hadde nordmenn i aldersgruppen 67-79 år i gjennomsnitt 336.000 kroner i gjeld. Fire år senere var tallet økt til 492.000 kroner i snitt, og andelen eldre med gjeld i millionklassen har økt kraftig.

– Det er ikke nødvendigvis slik at de eldre har en dyr livsstil, de ønsker bare å fortsette den livsstilen de er vant til. Men med en reduksjon i inntektene som pensjonist på 30-40 prosent, går regnestykket bare ikke opp, sier informasjonsansvarlig Jan Græsvig i Intrum Justitia.

Dessuten har eldre mennesker ofte større og tyngre inkassosaker enn de unge, ifølge økonomen Hallgeir Kvadsheim, kjent fra TV-seieren «Luksusfellen».

– Tall fra Lindorff viser at det fortsatt er 40-åringene som har flest inkassosaker, mens de eldre skylder mest penger – i snitt 295.000 kroner. Det er mye når du er i den alderen. Det er ikke like lett for de eldre å be om refinansiering eller høyere lån, sier Kvadsheim.

Les også

Slik er det «hemmelige boligmarkedet»

Les også

Skepsis til å endre Oljefondets kurs

Les også

Erna nekter for arbeidsledighetskrise

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Misligholdt gjeld økte med 4 milliarder i fjor

  2. Fire av ti unge sparer ikke

  3. Kjempeforsinkelse i inkassotall: Kan slå ut for fullt i fjerde kvartal

  4. Annonsørinnhold

  5. Flere eldre har inkassogjeld

  6. Eldrebølge i inkassosaker: – De har et annet forbruksmønster enn før