– Det er direkte urovekkende

VFF-sjef Lasse Ruud er bekymret over folks manglende forståelse av aksjesparingsmarkedet.

BEKYMRINGSVERDIG: Lasse Ruud, administrerende direktør i Verdipapirfondenens Forening, mener nordmenn har en overdreven frykt for aksjesparing.
Publisert:

En fersk undersøkelse som Verdipapirfondenes forening (VFF) har gjennomført, viser at nordmenn flest har svært dårlig kunnskap om langsiktig aksjesparing.

Blant annet er hele 59 prosent enig i påstanden om at man «må følge godt med for å tjene penger i aksjemarkedet». 32 prosent er usikre mens bare 9 prosent er uenige i påstanden.

Samtidig er 58 prosent usikre eller enige i påstanden om at «hvis man har en gitt sum investert i aksjemarkedet, tar man høyere risiko jo flere selskaper man kjøper aksjer i.»

Overdreven frykt

Dette bekymrer administrerende direktør Lasse Ruud.

– Dette viser at det er behov for bedre opplæring helt fra skolealder om sparing, mener han.

– Samtidig vil en stor andel av nordmenns kapital ligge i innskuddspensjonsordninger i årene som kommer. Det forutsetter også at man øker kunnskapsnivået om aksjesparing.

– Man kan ikke være for pensjon og imot aksjer, sier Ruud.

Les på Dine Penger +:Slik starter du sparing i aksjefond(krever innlogging)

Aksjefond er enkelt

Når det gjelder påstandene i undersøkelsen forklarer Ruud at man har misforstått dersom man tror at man må følge med hele tiden for å tjene penger på aksjemarkedet.

– Sparer man langsiktig i aksjefond gir det risikospredning, og da behøver man ikke å følge med eller være aktiv. Har man en spareavtale blir dette enda tydeligere. Da har man et fast trekk fra kontoen slik at man ikke trenger å foreta seg noen ting, sier Ruud.

I dag er det rundt 450.000 nordmenn som har faste spareavtaler i fond. I snitt sparer vi 700–800 kroner i måneden.

Vil du se om du forsøke deg som aksjespekulant?Meld deg på Aksje-NM her!

– Investerer man i flere aksjer, sprer man risikoen. Altså blir risikoen mindre jo større spredning du har. Hele poenget med aksjefond er å gi deg denne «gratis lunsjen», sier Ruud.

Les også

Meglertopp advarer boligkjøpere: – By fornuftig

Flertallet vil vente til de er gjeldfrie

En annen påstand i undersøkelsen var «Man bør bare investere i aksjemarkedet hvis man har betalt ned all gjeld». 23 prosent er enig i påstanden, mens hele 48 prosent er usikre.

Dette mener Ruud er et svært overraskende resultat.

– Hvis man skulle ventet med å spare i aksjemarkedet til man er gjeldfri, ville de fleste ikke kommet i gang før de er 60–70 år. Et viktig poeng med aksjefondssparing er at det skal være langsiktig. Da får du også rentes rente-effekt på sparepengene, sier Ruud.

Han understreker at man ikke skal satse alle pengene i aksjemarkedet, men at det er viktig med diversifisering – så lenge gjelden din er på et moderat nivå.

– Rundt to tredjedeler av kapitalen til nordmenn ligger i bolig, fritidsbolig og utleieboliger. Det vil jeg si er å ta høy risiko, sier Ruud og sammenligner med at de fleste ikke ville satset alle sparepengene sine i én sektor med lang tidshorisont.

– Det er selvfølgelig et velferdselement også ved bolig. Jeg mener ikke at folk skal selge boligene sine å bo i telt, men det er snakk om hvor stor andel av kapitalen man skal binde opp i bolig, sier Ruud.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion i uke 2, 2015 med 1000 respondenter i et representativt utvalg over 18 år.

Vil du se om du forsøke deg på aksjehandel?Meld deg på Aksje-NM her!

Les også

Oppfordrer deg til å klage på valutalån

Les også

DNB-sjefen til Norges Bank: Ikke kutt renten!

Les også

Mange tåler ikke én eneste renteøkning: – Løp og bind renten nå!

Publisert:

Her kan du lese mer om