Sjekk om du må skatte av pokerspillingen

Er poker bare en hobby, kan du slippe å skatte helt ved å styre unna de største pottene.

SLIPPER SKATT: Hvis Skatteetaten mener pokerspillingen din er en næringsinntekt, venter opptil halv skatt på nettoinntekten. Men som hovedregel er pokergevinster «tilfeldig inntekt» som du slipper å skatte av - så lenge de ikke soper inn potter over 10.000 kroner.
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Unngå pokerskatt. Er du en av mange nordmenn som liker å bruke fritiden på å spille nettpoker, og atpåtil sopte inn noen tusen kroner i fjor?

Du kan sannsynligvis legge dine skatte-bekymringer på hylla når du nå omsider skal levere inn årets selvangivelse.

Kan tjene skattefritt. For hobbyspillere det nemlig ingen grense for samlet nettoinntekt som kaller på Skatteetatens innkrevingshånd.

Det betyr at du kan ha vunnet både 10.000 og 50.000 kroner på pokerspillingen i fjor, og likevel slippe skatt - så lenge Skatteetaten er enig i at det er en hobby, vel å merke.

Men det er én viktig forutsetning: Du kan ikke ha sopet inn et femsifret beløp på én enkelt hånd i et cashgame.

Les også:Slik deler dere rentefradraget som samboere

10.000-grense. For dersom du vinner en pott som overstiger 10.000 kroner, må du skatte 27 prosent - ikke bare for det overstigne beløpet, men av hele denne enkeltgevinsten.

For turneringsspill gjelder 10.000-kronersgrensen for utbetalte enkeltpremier per turnering.

Vanlig misforståelse. - De fleste omfattes av denne regelen, og disse kan vinne noen titusener i året uten å skatte av pengene, sier skatteekspert og fagsjef i Skattebetalerforeningen Rolf Lothe til Dine Penger.

De får flere henvendelser fra pokerspillere som lurer på om de skal betale skatt.

- Mitt inntrykk er at det er en del forvirring ute og går. Én vanlig misforståelse er at 10.000-kronersgrensen gjelder for fortjenesten man tar ut, men den gjelder altså for hver pott eller hver turnering, sier Lothe.

Les på DP+: Fradragsskolen

SKATTEEKSPERT: Fagsjef i Skattebetalerforeningen Rolf Lothe mener du ikke skal bekymre deg for pokerskatt med mindre du er svært aktiv - men oppfordrer de som er usikre til å uansett gi opplysninger i selvangivelsen, for å være på den trygge siden.

Kan være næring. Han advarer likevel mot å automatisk regne seg som skattefritatt hobbyspiller hvis man spiller ofte og har vunnet mye over tid – selv om man er i fullt arbeid ved siden av.

For dersom Skatteetaten anser pokerspillingen som en næringsvirksomhet i stedet for hobby, vrakes 10.000-kronersregelen. Da må du i stedet skatte av hele nettoinntekten.

Det kan bli dyrt: Skattesatsen for næringsinntekt er inntil 50,4 prosent.

Så når blir pokerspillingen en næring? Det finnes ingen klar grense. Ifølge skattemyndighetene reiser de spørsmålet i «spesielle tilfeller».

Les på DP+:Slik fyller du ut næringsoppgaven

KUN SPESIELLE TILFELLER: Seksjonssjef Astrid Dugstad Tveter i rettsavdelingen i Skattedirektoratet sier hovedregelen er at du slipper pokerskatt så lenge dine enkeltgevinster er under 10.000 kroner.

- Skal litt til. - Sentralt ved vurderingen vil være det faktiske omfanget av pokerspillingen. For eksempel hvor mange timer bruker skattyter på pokerspill. Hvorvidt skattyter har inntekt fra annet hold vil også være relevant, sier seksjonssjef Astrid Dugstad Tveter i rettsavdelingen i Skattedirektoratet til Dine Penger.

Han minner om at 10.000-kronersgrensen er hovedregelen.

- Betyr dette at man skal være bekymret om man spiller poker hver kveld?

- Det skal litt til, men spiller du ofte og tjener mye penger over tid, vil Skatteetaten kunne hevde at det er en næringsvirksomhet, kommenterer skatteekspert Lothe.

Dømt til poker-skatt. Og det har pokerspilleren Sondre Sagstuen fra Gjøvik fått merke. Han fikk skattekrav for pokerinntekter på totalt 3,58 millioner kroner, som han ifølge DN innkasserte mellom 2005 og 2008.

Sagstuen saksøkte Skatteetaten med påstand om at spillingen kun er en hobbyaktivitet, men Oslo tingrett besluttet nylig at varigheten og omfanget av pokerspillingen gjorde at den skulle regnes som skattepliktig næring. Sagstuen har varslet at dommen vil bli anket.

- Gi opplysninger. Skatteetaten sier de ikke har statistikk over hvor mange som skattet av pokergevinster i fjor - heller ikke for hvor mange de ila tilleggsskatt for manglende rapportering.

Skatteeksperten råder de som er i tvil om å holde seg på den sikre siden, så de unngår eventuell straffeskatt dersom Skatteetaten finner frem næringsdefinisjonen.

- Spiller du en del nettpoker og har et visst overskudd, ville jeg uansett gitt opplysninger om fortjenesten og omfanget av pokerspillingen i et separat vedlegg til selvangivelsen, sier Lothe.

- Da kan du samtidig opplyse om at ingen gevinster er over 10.000 kroner, og at spillingen kun er en hobby og ikke skal anses som næringsvirksomhet, råder eksperten.

Poker som hobby? Sjekk om du slipper skatt

 • Når pokerspill utøves som hobby, vil kun enkeltgevinster over 10 000 kroner være skattepliktig som «tilfeldig inntekt».
 • Enkeltgevinster er definert som gevinst i hver turnering, eller i hver pott for cashgames. Du skal altså ikke skatte av alt du har tjent på pokerspillingen, men kun av enkeltgevinster som går over grensen.
 • Når en enkeltgevinst overstiger beløpsgrensen er hele gevinsten skattepliktig, ikke bare den delen som overstiger 10.000 kroner. Skattesatsen er 27 prosent.
 • Beløpsgrensen gjelder gevinstens størrelse før fradrag for innsatsen.
 • Ved gevinstberegning er innsatsen til den konkrete skattepliktige gevinsten fradragsberettiget, ikke samlet innsats for alle spill.
 • Har du hatt skattepliktig pokergevinst er du selv pliktig til å føre de i selvangivelsen. Om det ikke gjøres og denne inntekten kommer fram på annet grunnlag, vil gevinsten legges til inntekten og man får tilleggsskatt.
 • Skattepliktig gevinst føres i post 3.1.12. Kostnader (innsats) som er direkte knyttet til den skattepliktige gevinsten, føres i post 3.3.7.

Kilde: Skatteetaten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. Pokerspiller dømt til å skatte av milliongevinst

 2. Skatteetaten varsler kontroller: Slik kan bloggere gå i skattefellen

 3. Sjekk om du må skatte av bompengene

 4. Boligselgere kan få straffeskatt på 60 prosent

 5. Skattemeldingen på 1-2-3