Mange varmepumper er feilmontert

Hver tiende varmepumpe er montert av en amatør, viser en ny undersøkelse. Feilmontering er en vanlig årsak til at varmepumper går i stykker.

Mange monterer varmepumpen selv, ifølge If. Det kan koste deg dyrt. Illustrasjonsfoto: Scanpix

  • Ida Aamodt-Hansen
  • Geir Ormseth
Publisert:

Mange velger å montere varmepumpen selv fremfor å la fagpersoner gjøre det, viser en undersøkelse gjort av If Skadeforsikring.

Les mer om strøm og oppvarming her.

Halvparten får ikke erstatning

Hittil i år har forsikringsselskapet hatt 130 erstatningssaker med varmepumper. I halvparten av tilfellene ga ikke skadene rett til erstatning fordi det viste seg at varmepumpen hadde gått i stykker av seg selv.

Kalkulator:

Hva lønner det seg å fyre med?

- Når en varmepumpe plutselig slutter å virke uten påviselig grunn, skyldes det enten at pumpen er for dårlig, eller at den er feilmontert. Det er uten tvil best å la fagfolk montere pumpene, sier skadesenterleder Trond Anfinsen i If Skadeforsikring.
Husforsikringen dekker skader på varmepumper som følger av direkte lynnedslag eller såkalt elektrisk fenomen, som for eksempel at det ved en feil kommer mer strøm inn i nettet enn det skal.

Bli med på Dine Pengers julekalender. Se

Facebook

eller

Twitter

.

Forbud i Sverige

Også bransjeforeningen anbefaler sterkt at du bruker fagfolk.
- I Sverige er det er rett og slett forbudt for amatører å gjøre jobben. En slik regel bør vi få i Norge også, sier daglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening.
Varmepumper trenger en jordet stikkontakt, og en slik har du som amatør uansett ikke lov til å sette opp selv.

LES OGSÅ:

Nytt prishopp på strøm i dag.

Proffere

If Skadeforsikring mottar likevel færre meldinger om varmepumpeskader nå enn tidligere.
- Mye tyder på at folk i større grad enn tidligere styrer unna postordrekjøp av slikt utstyr. Informasjon og gode råd er nok i ferd med å nå ut til et stadig bredere lag av folket. Vi skal heller ikke se bort fra at det er blitt færre lurendreiere i markedet, sier Trond Anfinsen i If.

Kjøp kjente merker

Dine Penger anbefaler at du kjøper en varmepumpe av kjent merke. Følgende fabrikat har vært testet og kan derfor dokumentere gode resultater: IVT, Toshiba, Mitsubishi Electric, LG, Panasonic, Hitachi og Daikin. Ukjente merker har scoret dårlig i tester.

LES OGSÅ:

Her er de beste strømsparetipsene

Fungerer varmepumpen i ekstremkulde?

Det er etter hvert blitt godt kjent at en luft-til-luft-varmepumpe produserer billigst varme der hvor vinterklimaet er mildt. Men ifølge SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut er det en misforståelse at disse varmepumpene ikke er lønnsomme på vinterkalde områder.
Luft-til-luft-varmepumper av kjente merker produserer ganske rimelig varme helt ned i 20 minusgrader. Dessuten er det statistisk svært få dager med 20 minusgrader de fleste steder.
Når det blir kaldere enn -15 kan det likevel være nødvendig å supplere med ekstra varmekilder som vedfyring eller panelovner.

Hva bør du gjøre i kulden?

Ifølge Norsk varmepumpeforening er dette helt uproblematisk:
- For deg som har luft-til-luft-varmepumpe, kan det være gunstig å stille varmepumpa på 16 grader når det er temperaturer under - 15 grader ute. Når det blir så kaldt sliter det hardt på varmepumpa, og det er ikke gunstig for varmepumpas levetid, heter det på foreningens nettsider.
- I stua er det som regel varmere enn 16 grader og da vil pumpa slutte å produsere varme. Samtidig holdes oljen og delene i utedelen såpass varme at varmepumpa er lett sette i gang igjen. Du bør altså ikke slå varmepumpa helt av.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Slik sparer du smart med varmepumpe

  2. Slik blir varmepumpen lønnsom

  3. Sjekkliste for kjøp av varmepumper

  4. Klager fikk medhold, slapp regning på 25.000 kroner: Varmepumpe ga ikke lovet innetemperatur

  5. For kaldt for varmepumper- men salget tar av