Mange varmepumper er feilmontert
Hver tiende varmepumpe er montert av en amatør, viser en ny undersøkelse. Feilmontering er en vanlig årsak til at varmepumper går i stykker.
Mange monterer varmepumpen selv, ifølge If. Det kan koste deg dyrt. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Mange velger å montere varmepumpen selv fremfor å la fagpersoner gjøre det, viser en undersøkelse gjort av If Skadeforsikring.
Les mer om strøm og oppvarming her.
Halvparten får ikke erstatning
Hittil i år har forsikringsselskapet hatt 130 erstatningssaker med varmepumper. I halvparten av tilfellene ga ikke skadene rett til erstatning fordi det viste seg at varmepumpen hadde gått i stykker av seg selv.
Kalkulator:
Hva lønner det seg å fyre med?
- Når en varmepumpe plutselig slutter å virke uten påviselig grunn, skyldes det enten at pumpen er for dårlig, eller at den er feilmontert. Det er uten tvil best å la fagfolk montere pumpene, sier skadesenterleder Trond Anfinsen i If Skadeforsikring.
Husforsikringen dekker skader på varmepumper som følger av direkte lynnedslag eller såkalt elektrisk fenomen, som for eksempel at det ved en feil kommer mer strøm inn i nettet enn det skal.
Bli med på Dine Pengers julekalender. Se
eller
.
Forbud i Sverige
Også bransjeforeningen anbefaler sterkt at du bruker fagfolk.
- I Sverige er det er rett og slett forbudt for amatører å gjøre jobben. En slik regel bør vi få i Norge også, sier daglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening.
Varmepumper trenger en jordet stikkontakt, og en slik har du som amatør uansett ikke lov til å sette opp selv.
LES OGSÅ:
Proffere
If Skadeforsikring mottar likevel færre meldinger om varmepumpeskader nå enn tidligere.
- Mye tyder på at folk i større grad enn tidligere styrer unna postordrekjøp av slikt utstyr. Informasjon og gode råd er nok i ferd med å nå ut til et stadig bredere lag av folket. Vi skal heller ikke se bort fra at det er blitt færre lurendreiere i markedet, sier Trond Anfinsen i If.
Kjøp kjente merker
Dine Penger anbefaler at du kjøper en varmepumpe av kjent merke. Følgende fabrikat har vært testet og kan derfor dokumentere gode resultater: IVT, Toshiba, Mitsubishi Electric, LG, Panasonic, Hitachi og Daikin. Ukjente merker har scoret dårlig i tester.
LES OGSÅ:
Her er de beste strømsparetipsene
Fungerer varmepumpen i ekstremkulde?
Det er etter hvert blitt godt kjent at en luft-til-luft-varmepumpe produserer billigst varme der hvor vinterklimaet er mildt. Men ifølge SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut er det en misforståelse at disse varmepumpene ikke er lønnsomme på vinterkalde områder.
Luft-til-luft-varmepumper av kjente merker produserer ganske rimelig varme helt ned i 20 minusgrader. Dessuten er det statistisk svært få dager med 20 minusgrader de fleste steder.
Når det blir kaldere enn -15 kan det likevel være nødvendig å supplere med ekstra varmekilder som vedfyring eller panelovner.
Hva bør du gjøre i kulden?
Ifølge Norsk varmepumpeforening er dette helt uproblematisk:
- For deg som har luft-til-luft-varmepumpe, kan det være gunstig å stille varmepumpa på 16 grader når det er temperaturer under - 15 grader ute. Når det blir så kaldt sliter det hardt på varmepumpa, og det er ikke gunstig for varmepumpas levetid, heter det på foreningens nettsider.
- I stua er det som regel varmere enn 16 grader og da vil pumpa slutte å produsere varme. Samtidig holdes oljen og delene i utedelen såpass varme at varmepumpa er lett sette i gang igjen. Du bør altså ikke slå varmepumpa helt av.