Sogndal har bare 7.839 innbyggere, men Oslo-priser på boliger

I Sogndal er brukte boliger dyrere enn nye, og gjennomsnittlig kvadratmeterpris høyere enn flere bydeler i Oslo.

LITEN BYGD, STORE PRISER: Sogndal har bare litt over 7.800 innbyggere - men boligpriser som mer enn matcher enkelte bydeler på Oslos østkant. Stian Hellebust (bildet) har gjort gode kroner på å kjøpe bruktboliger, pusse dem opp - og så leie ut med god fortjeneste.

Foto: Privat
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Elektriker Stian Hellebust (27) i Sogndal har i løpet av de siste halvåret kjøpt to eneboliger i Sogndal, og leid de ut til studenter.

I mars kjøpte han en enebolig for 2,8 millioner kroner sammen med to andre håndverkere. Etter at de rehabiliterte eneboligen for 1,5 millioner kroner er den nå leid ut for 36.500 kroner i måneden til åtte studenter.

– Det er et enkelt regnestykke. Du kan få inn mye mer i utleieinntekter enn kostnadene du har ved å kjøpe og rehabilitere slike eneboliger i Sogndal. Spesielt for oss håndverkere som kan gjøre mye selv, sier Hellebust til E24.

For to uker siden kjøpte Hellebust nok en enebolig, denne gang alene. Han betalte 3,2 millioner kroner og pusset den opp for 30.000 kroner.

– Jeg fikk leid den ut i løpet av tre timer. Samlede leieinntekter er 22.000 kroner i måneden fra tre studenter og et par i en leilighet, sier Hellebust.

Dyrere enn i fire bydeler i Oslo

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter i Sogndal er nå 49.203 kroner per kvadratmeter, ifølge tall fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi.

Til sammenligning er dette høyere enn gjennomsnittlig kvadratpris for leiligheter i fire bydeler i Oslo – nemlig Søndre Nordstrand, Stovner, Grorud og Alna.

Og snittprisen i Sogn og Fjordane-bygda er bare rett i underkant av gjennomsnittlig pris i bydelene Østensjø og Bjerke i Oslo.

(saken fortsetter under tabellen)

StedPris pr m²
Bjerke52.082
Østensjø51.832
Sogndal49.203
Alna45.649
Grorud44.606
Stovner39.676
Søndre Nordstrand38.255

Studenter presser prisene opp

Daglig leder i Eigedomsmekling Sogn og Fjordane, Pål Anders Kårstad, forteller at de har solgt leiligheter i Sogndal for 55.000 kroner per kvadratmeter.

– Brukte boliger blir nå solgt for en høyere pris enn nye, sier Kårstad til E24.

Kårstad mener at bakgrunnen for dette er at det er 3.000 studenter som skal ha et sted å bo i bygda. I tillegg er det elever ved videregående som trenger et sted å bo, og etterspørselen er større enn tilbudet.

– Lokale folk kjøper boliger for å leie ut. Samtidig er lokale innbyggere på jakt etter bolig. Og så er det studenter som får hjelp av sine foreldre å kjøpe bolig. Det bidrar til de økende boligprisene, sier Kårstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STUDERER I BOLIGPRIS-BOOM BYGDA: Eiendomsmeglerstudenter ved Høgskulen i Sogn og Fjordane i Sogndal får på nært hold erfare at beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet er avgjørende for prisene i boligmarkedet.

Foto: Oskar Andersen

Og geografien i bygda setter begrensninger.

Det er begrensede muligheter for boligutvikling i sentrum av Sogndal – av plassmessige årssaker.

Eiendomsmegler Jan Rune Årøy ved Sogndal-filialen til Eigedomsmekling Sogn og Fjordane ser på nært hold hvordan brukte boliger blir solgt for en høyere pris enn nye i Sogndal.

– Jeg har solgt leiligheter der kvadratmeterprisen ligger mellom 50.000–55.000 kroner per kvadratmeter. Samtidig har vi nye boligprosjekter som ferdigstilles om to år og er til salgs med en kvadratmeterpris på 44.000–45.000 kroner, sier Årøy til E24.

– Hvorfor er kjøpere villige til å betale mer for brukte boliger enn nye?

– De som flytter inn må ha bolig umiddelbart, de kan ikke vente to år på bolig, sier Årøy.

(saken fortsetter under bildet)

PÅ TOPP: Sogndal har de høyeste prisene på leiligheter i fylket. Prisene er faktisk høyere enn i fire bydeler i Oslo. Illustrasjonsbildet viser friluftslivsstudenter fra Høgskulen i Sogn og Fjordane i Sogndal på topptur med utsikt over Fjærlandsfjorden.

Foto: Aslak Os

Samtidig peker han på at det er flere studenter som velger å kjøpe bolig og det har også ført til økt press i det lokale boligmarkedet.

– I senere år har leieprisene økt og det har gjort at flere velger å kjøpe i stedet for å leie. Samtidig kjøper lokale folk renoveringsobjekter, pusser opp og leier ut, sier Årøy.

Han mener at boligprisene på enkelte sentrale gode objekter i Sogndal har steget 8–10 prosent i løpet av de siste seks månedene.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter i Sogndal ligger nå 48 prosent over gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter i hele fylket, som er 33.179 kroner per kvadratmeter. Men i flere kommuner i fylket ligger prisene langt under dette.

Venteliste

Administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Sogn og Fjordane, Randi Marie Sjøholt, bekrefter at tilflytting av studenter til Sogndal presser opp boligprisene.

– Akkurat nå er det 100 studenter på ventelisten for studentboliger hos studentsamskipnaden, sier Sjøholt til E24.

Samtidig understreker hun at vanligvis er det 300 studenter på venteliste ved denne tiden på året.

3000 STUDENTER: Høgskulen i Sogn og Fjordane i Sogndal er blitt meget populær. Her studerer 3000 studenter.

Foto: Hattestein&Bendz

– Vi har bygget 126 nye hybler og 18 nye leiligheter med plass til 150 studenter med innflytting fra august. Dette har bedret situasjonen litt, sier Sjøholt.

De nye hyblene koster 4.500 kroner per måned og dette inkluderer internett, strøm og TV.

– Vi ser at dette har presset prisene på private hybler litt ned. De private utleierne har tilpasset seg til vårt leienivå, sier Sjøholt.

Hun får støtte av rekrutteringsansvarlig ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, Åse Neraas.

Les også

Boligpris-boom i Vestland-fylke: – Vi har ikke vært med på oljefesten, og derfor er vi ikke med på nedturen

– De som har et dårlig produkt og tar for mye betalt, får ikke leid ut, sier Neraas til E24.

Lønnsomt å kjøpe for å leie ut

Sjøholt har sett hvordan lokale folk i Sogndal kjøper større private hus og bygger de om for utleie.

Et av de selskapene som driver med utleie til studenter er Sogndal Investment. E24 har vært i kontakt med selskapet og får også her bekreftet at utleievirksomheten er lønnsom.

Selskapet leier ut 33 hybler, hybelleiligheter og leiligheter i Sogndal. Vi får opplyst at en hybel i privatmarkedet i Sogndal nå leies ut for rundt 4.500 kroner for et rom på 11–12 kvadratmeter med felles kjøkken og felles bad i et bofellesskap med 3–4 andre studenter. Enkelte objekter med eget bad har en høyere leiepris.

Vi får også opplyst at mange private leier ut hybler i bolig de selv bor i og at det er mange som har skodd seg godt på det opp gjennom årene.

Les også

Denne byen har en syvendedel av Oslos befolkning – men nesten like mange boliger til salgs

Les også

Her har boligprisene økt 15 prosent på ett år

Les også

Oslo-folk hamstrer nyboliger

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Eiendom Norge

Flere artikler

  1. Boligpris-boom i Vestland-fylke: – Vi har ikke vært med på oljefesten, og derfor er vi ikke med på nedturen

  2. Ny prisrekord i Stockholm

  3. I denne norske byen har boligprisene steget mer enn i Oslo

  4. Så mye bolig får du for 10 millioner kroner i europeiske hovedsteder

  5. Brukte eneboliger nesten like dyre som nye i Oslo