Sjeføkonom varsler lite futt i boligprisraketten

– Jeg tror ikke boligmarkedet får pangstarten det pleier å få i 2019, sier sjeføkonom Nejra Macic. Men meglertopp tror prisene skyter opp slik de pleier.

(PRIS) FYRVERKERI: Slik så hovedstaden ut på nyttårsaften i fjor. I januarmåneden som fulgte ble Oslo-boligene 2,7 prosent dyrere.
Publisert:

Snart er det nyttår. Da går rakettene til himmels. Og boligprisene følger nesten alltid etter, viser historiske tall.

I en årrekke har januar vært årets heteste boligmåned. I løpet av 31 dager har prisen på norske hjem økt tre prosent i snitt. Det viser Eiendom Norge-tall fra de siste ti årene.

Hvis historien gjentar seg, kan boligeiere gni seg i hendene mens champagnen sprettes: En bolig verdsatt til fem millioner kroner blir på kort tid 150.000 kroner mer verdt.

Men historien gjentar seg ikke, tror makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

– Det blir veldig spennende å se hva som skjer i januar. Jeg tror ikke boligmarkedet får pangstarten det pleier å få, sier Macic til E24.

– Det ligger an til en svakere januar enn vanlig. Og det kan nok legge litt av premissene for resten av boligåret også, sier hun.

Vil ikke avlyse raketten

Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer er uenig.

Les også

Boligprisfall for tredje måned på rad

– Jeg føler meg helt sikker på prisvekst, og tror ikke den vil avvike særlig fra tidligere år. Rakettstarten man prater om, handler mest om at markedet pleier å korrigere seg i november og desember, før det bykser tilbake i januar. Og i år har jo prisene falt på slutten av året, påpeker meglertoppen.

– Jeg tipper derfor vi lander på mellom to og tre prosents prisvekst i januar. Jeg tror ikke vi får en unormal januar på nedsiden.

Når Macic tror noe annet, er det fordi hun legger stor vekt på det høye boligtilbudet. De fleste er enige om at det er en viktig forklaring til prisfallene denne høsten.

Men sjeføkonomen tror også det vil gjenstå mange usolgte boliger ved årsskiftet som vil tvinge den typiske januar-prisbonanzaen i sjakk.

Deretter kan boligselgere måtte foreta nye prisskrell, mener Macic, som påpeker at ferdigstillelsen av store nyboligprosjekter fortsetter inn i 2019.

– Vi har nok et år foran oss med høy tilbudsside, sier hun.

Makroforhold trekker prisene begge veier

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror Macic kan få rett, men sier det er vanskelig å spå fordi makroforhold trekker boligprisene i begge retninger:

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

– Nominell prisøkning blir det nok uansett i januar, men utviklingen denne høsten tilsier at oppgangen ikke blir like sterk som tidligere år, sier Olsen til E24, og fortsetter:

– Utsiktene til høye renter og det høye antallet boliger i markedet ligger jo et visst nedoverpress på prisene. Samtidig er det god fart i økonomien, mange i arbeid og utsikter til inntektsvekst i 2019, sier han.

Les også

Norges Bank senker rentebanen igjen: Men de sikter fortsatt mot to rentehopp i 2019

Macic mener de varslede renteøkningene fra Norges Bank er et ekstra spenningsmoment for boligmarkedet neste år.

Den nyeste rentebanen til sentralbanken indikerer en styringsrente på 2,0 prosent i 2021, fra 0,75 prosent i dag. Det betyr at flere renteøkninger må til, og Norges Bank sikter mot to allerede i 2019.

Rentejoker

Det kan bli en uviss joker for et boligmarked som i flere år har vært «dopet» på rekordlav styringsrente, som igjen har muliggjort opptak av ekstra høye boliglån – som snart blir dyrere å betjene.

– Det er et usikkerhetsmoment. Hvis norske husholdninger og boligprisene reagerer mer negativt på renteøkningene enn vi og andre har trodd, kan det godt tenkes at renteøkninger kan bli avlyst, sier Olsen i Nordea Markets.

Sentralbanksjefen vedgår selv at han er bekymret for den høye husholdningsgjelden, som han kaller «en sårbarhet».

Sjeføkonomen tror imidlertid at Olsen kan heve renten som planlagt uten å bekymre seg for å sende norske boligeiere i knipe.

– Det er viktig å huske på at renten skal økes svært sakte, med knapt et kvart prosentpoeng i halvåret. Og på veien vil nordmenns lønninger stige, sier han.

Nordea Markets tipper nordmenns lønninger vil stige rett over tre prosent i snitt neste år, mens inflasjonen bare vil ligge på litt over én prosent.

– I år har kjøpekraften vår blitt tynget av en kraftig oppgang i strømprisene, men i år ligger det an til veldig god vekst i kjøpekraften. Det betyr at Norges Bank har større rom for å øke styringsrenten uten å ramme folks økonomi, forklarer Olsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om