I dag kan Øystein Olsen skape rentehistorie

Renterådet tror Norges Bank fastsetter tidenes laveste styringsrente.

MÅ KUTTE: Renterådets medlemmer mener sentralbanksjef Øystein Olsen kommer til å kutte styringsrenten torsdag enten han vil det eller ikke.

Gorm Kallestad
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

E24s renteråd er samstemt i sin tro på hva Norges Bank gjør med styringsrenten når rentebeslutningen offentliggjøres klokken 10.00:

Styringsrenten blir redusert med 0,25 prosentpoeng til 1,0 prosent.

Det er den laveste styringsrenten noensinne, uansett hva slags pengepolitisk regime som har styrt sentralbankens rentesetting.

Det er lavere enn i 2009 da den norske økonomien var rammet av finanskrisen, og Norges Bank kuttet renten til 1,25 prosent.

Les om hva som avgjør om vi får tidenes laveste rente

Faktisk viser Norges Banks historiske oversikt som går tilbake til 1820 at den norske sentralbanken aldri har hatt så lav rente.

Det var nivået Norges Bank kuttet styringsrenten til i desember. Siden den gang har oljeprisen falt ytterligere og utenlandske sentralbanker har kuttet sine styringsrenter ned mot null og under det.

– Må kutte

Senest onsdag kuttet den svenske Riksbanken styringsrenten fra minus 0,1 prosent til minus 0,25 prosent i et forsøk på å svekke den svenske kronekursen.

«Norges Bank må rett og slett levere et kutt på 0,25 prosent. Rentekuttet i desember var motivert av lavere oljepriser og nedsiderisiko for veksten. Selv om data har holdt seg ganske godt, har forventningsindikatorene stupt og oljeprisen har falt ytterligere siden desember», skriver sjefstrateg Erica Blomgren i Seb.

Hun peker videre på at en uendret styringsrente kan føre til at den norske kronekursen kommer til å styrke seg.

Les også

Tror denne mannen vil svikte sitt eneste mål

Og selv om sentralbanksjef Øystein Olsen sier at Norges Bank ikke har noe mål for den norske kronen, var han tydelig i sin årstale i februar at svekkelsen i kronekursen har vært gunstig for norsk økonomis evne til å omstille seg etter fjorårets kraftige oljeprisfall.

«Norges Bank er derfor trengt inn i et hjørne og må levere et kutt på 0,25 prosent. Av samme årsaker må sentralbanken senke rentebanen og holde døren åpen for nok et rentekutt», skriver Blomgren.

Åpner for null-rente

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-Gruppen mener Norges Bank nå må fortelle det norske folk at tidene har forandret seg fundamentalt og at «æraen med lettjente penger er forbi».

«Det er ingen grunn til å tro på at Norge vil ha systematisk høyere inflasjon enn vår naboland, heller tvert imot,» skriver Andreassen.

Les også

Dette er Olsens viktigste budskap

Det innebærer at Norges Bank senker renten i dag og at den såkalte rentebanen må nærme seg null fordi våre naboland har nullrente, noe de trolig fortsatt vil ha i 2020, mener Andreassen før han leker litt med at Norges Bank ikke alltid har fulgt hans spådommer.

«De pleier aldri å gjøre som jeg sier – men bare vent – nå kommer de!», skriver han.

Les også

For første gang forbereder norske banker seg på at renten kan bli null

Andreassen og Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets mener altså det riktige i dag vil være å kutte styringsrenten.

– Burde spare ammunisjonen

Men det er Blomgren og Storebrands Olav Chen ikke helt enig i.

Blomgren viser til at den økonomiske utviklingen ikke har svekket seg vesentlig siden renten ble kuttet i desember.

«Det er altså ingen tegn til et presserende behov for mer stimuli på dette tidspunkt. Jeg vil derfor foreslå at Norges Bank avventer og sparer ammunisjonen til senere, om det viser seg at det trengs,» skriver hun.

Chen viser til at utviklingen i norsk økonomi ikke har vært så svak som mange fryktet da oljeprisen stupet i vinter og at oljeprisen nå har stabilisert seg.

Tviler på Finanstilsynet

Den svake kronen gjør at inflasjonen holder seg nær Norges Banks mål og gjeldsveksten i husholdningene og boligprisveksten bare tiltar i styrke.

«Jeg tviler også på at eventuelt nye tiltak fra Finanstilsynet – som mange trekker frem som argument for kutt nå – vil være av kaliber nok til å dempe gjeldsveksten eller være politisk spiselig. Det vil trolig nok en gang være mest symbolsk,» skriver Chen.

I tillegg til renten har Norges Bank et eneste virkemiddel om de mener boligprisveksten og veksten i husholdningenes gjeldsbyrde er for høy og truer den finansielle stabiliteten.

De kan gi råd til Finansdepartementet om at de må øke den motsykliske kapitalbufferen fra dagens en prosent.

Om de gjør det, får vi trolig først vite i neste uke. Torsdag offentliggjør Norges Bank begrunnelsen for sitt råd, men finansminister Siv Jensen kan holde konklusjonen hemmelig inntil hun fatter sin beslutning.

Les også

- Uansett hva Norges Bank gjør, så blir det feil

Les også

Sjeføkonom mener Draghi kan gi deg eiendomsskatt

Les også

Tror denne mannen vil svikte sitt eneste mål

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. To av ni tror på rentekutt

  2. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  3. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Olsen sitter på gjerdet

  6. Renterådet splittet: Dette bør du gjøre, Olsen