Nå skrur matvarekjedene prisene opp

Enkelte varer er opp over 100 prosent i pris, etter at matvarekjedene foretok prisjustering 1. juli.

MATEN BLIR DYRERE: Hver sommer endres prisene i dagligvarebutikkene. I år kan enkelte av produktene by på en større prisoverraskelse, fordi de lave prisene fra vårens priskrig går tilbake til normalen, ifølge dagligvarekjedene.
Publisert: Publisert:

«Hvordan kan dere forsvare at «Tunfisk i vann» går opp fra 8.90 til 18,10 på noen dager?»

Spørsmålet kommer fra en Kiwi-kunde på matkjedens egen Facebook-side.

Han er ikke alene om å legge merke til at dagligvareaktørene skrur opp matvareprisene under fellesferien.

Har du sett at noen av dine favorittvarer har steget kraftig i pris? Tips E24s journalist her.

Les også

Bama slår alarm: Den verste jordbærkrisen noensinne

Kjedene bekrefter

Det er litt av et prissjokk som venter kundene på kassalappen: Noen varer har steget over 100 prosent i pris, fordi varene tidligere har vært gjenstand for kraftig priskrig mellom lavprisaktørene. Nå er det tilbake til den «egentlige» prisen.

Fellesferiens prishopp på enkelte varer bekreftes av dagligvareaktørene Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen.

– Prisene kan oppleves som litt høyere på grunn av særlig stor priskonkurranse i år, generelt lavere kampanjeaktivitet om sommeren, sier Ingrid Solberg Gundersen, kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen, til E24.

Et eksempel: Hos Coop Prix kostet en liten pose med ostepop 11,90 kroner inntil denne uken. Nå koster en pose 21,90 kroner.

I tillegg til hermetikk og godterier, er majones og frukt blant varetyper som har økt i pris, ifølge tilbakemeldinger fra kunder i sosiale medier.

– Det har vært en ekstrem priskrig i hele år og da er det noen varer som har vært ekstremt billige. Så når prisen på varene nå normaliseres, kan det bli et prishopp på enkelte varer, hvor prispresset har vært størst, sier kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg i Coop Norge til E24.

Les også

Nå er det priskrig på reker: – Vi selger rekene med tap

Fire grunner til at prisene skal opp

Dagligvarekjedene har to prisvinduer i løpet av kalenderåret, 1. februar og 1. juli, hvor prisene normalt oppjusteres.

Dagligvareaktørene melder om hovedsakelig fire årsaker til at prisene skrus opp i fellesferien:

** Prisendringer fra leverandører, som Orkla.

** Eventuelle statlige avgiftsøkninger.

** Landbruksoppgjøret.

** Valutaendringer.

Kronen er bredt svekket mot valutaene til Norges viktigste handelspartnere, og det gjør at importvarer og importert råstoff til norskproduserte varer stiger i pris.

Den svake kronen slår derfor ut i høyere utsalgspriser i butikkene.

– Utenom prisvinduet, er det enkeltprodukter som kan være veldig lavt priser, som følge av konkurranse blant dagligvareaktørene. I perioder kan det bli større endringer i prisnivået på enkelte produkter, sier direktør for priser i Rema 1000, Stian Mårdalen, til E24.

– 1. juli er tidsvinduet, men vi har ikke oversikt over alle endringene hos våre konkurrenter, så det kan også bli endringer utover uken. Vi korrigerer for å ha de laveste prisene.

– Etter den heftige priskrigen kan man si at mange av prisene går tilbake til «normalen» etter prisjusteringen 1. juli. Når det er sagt, har vi fremdeles kampanjer og gode tilbud i sommermånedene, sier Kjellberg i Coop.

Les også

Sjekk feriebesparelsene: Mobilselskapene i full Europa-krig

Vil ikke varsle nye priskriger

Mårdalen trekker frem prishoppet fra 2,90 kroner til 13,90 kroner per hekto for smågodt etter påsken, som et eksempel på en kraftig prisendring som konsekvens av priskrig mellom lavpriskjedene.

Mårdalen kan ikke love at tilsvarende priskriger som nordmenn opplevde i forbindelse med julen 2015 og påsken 2016 vil gjenta seg.

– Det er det vanskelig å spekulere i. Vi i Rema 1000 er klare for å ta enhver kamp når det kommer til prisnivået. Vi skal ha lavest pris i markedet. Hvis noen utfordrer den posisjonen vi har, ligger vi ikke på latsiden, sier han.

Les også

Butikkjede innfører smågodt-grense

Les også

Norgesgruppen legger ned tapssluk

Publisert: