«Milliardmaskinen» Black Friday

MDG vil ikke forby Black Friday: – Da må du fort forby farsdagen også

Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne mener Black Friday er en helt unødvendig gimmick, men vil ikke forby shoppingdagen. – Da må du fort forby farsdagen også, sier han.

AVVISER FORBUD: Nasjonal talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne er ingen varm tilhenger av shoppingdagen Black Friday, men ønsker ikke å ta til orde for et forbud.

Vidar Ruud
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

For mange er Black Friday en stor handledag, men den franske nasjonalforsamlingen vurderer å forby hele fenomenet fordi det promoterer overforbruk, ifølge britiske Telegraph.

– Personlig har jeg vært mot Black Friday veldig lenge, det er en helt unødvendig gimmick fra handelsstanden vi ikke trenger. Det er negativt, og det skaper kjøpepress og fokus på overforbruk i en situasjon hvor vi egentlig har for høyt forbruk, sier MDG-talsperson Arild Hermstad til E24.

Men selv om han mener Black Friday bidrar til unødvendig mye shopping, tror han ikke at et forbud er veien å gå for Norge.

– Vi vil nok ikke gå inn for et forbud mot Black Friday. Det er ikke riktig løsning. Vi har en hel haug med andre forslag for å redusere forbruket, sier Hermstad.

Les også

Frankrike vil forby Black Friday-salg

– Blir å løpe etter

– Så du vil ikke gå i fransk retning?

– Det blir å løpe etter. Vi må gjøre forbruket vårt bærekraftig 365 dager i året. Hvis vi skulle forby Black Friday, skulle vi da også forby hele Black Week? Det vil komme nye slike salg hele tiden. Et forbud vil nok heller ikke gjøre så mye fra eller til på forbruket vårt, sier Hermstad.

Han mener at politikerne ville fått det travelt hvis de skulle forby alle dager med salg og tilbud:

– Da må du fort forby farsdagen også, sier han og humrer.

– Så må du vel ta en vurdering av om morsdagen kanskje er bedre begrunnet, siden den går lenger tilbake, legger han til.

Les også

Annenhever nordmann vil handle på Black Friday – miljøorganisasjonene advarer mot overforbruk

Fjerne avgift på reparasjoner

MDG-toppen mener at andre tiltak være mer effektive for å redusere unødvendig forbruk. Blant annet ønsker han at tingene vi kjøper skal kunne brukes lenger enn i dag.

– Vi vil gjerne lovfeste retten til å reparere ting, og at det du kjøper skal være laget på en etisk forsvarlig måte, sier Hermstad.

– Vi trenger tøffere virkemidler både gjennom lovverket og økonomisk politikk, som å ilegge straffetoll på klimautslipp, fjerne avgifter på reparasjoner og innføre avgifter på miljø- og klimaskadelige produkter, legger han til.

Virke anslår at nordmenn vil bruke om lag 3,8 milliarder kroner i løpet av årets Black Friday, noe som er 100 millioner kroner mer enn i fjor. Flere miljøorganisasjoner advarer om at dagen fører til stort overforbruk.

– Problemet er at det høye materielle forbruket vi har i Norge skaper miljøproblemer. Vi har mange flere ting enn vi egentlig trenger, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom til NTB.

Les på E24+

Derfor våger ikke butikkene å stå over Black Friday

– Ikke særlig treffsikkert

Miljøpartiet-talspersonen mener at forbud kan fungere i noen sammenhenger, men tror ikke at det franske forslaget om å forby Black Friday vil fungere etter hensikten.

– Det virker litt lite gjennomtenkt. Det vil ikke være særlig treffsikkert, sier han.

– En matkastelov, som Frankrike også har, er et bedre tiltak. Noen ganger kan det å lovfeste ting være en god løsning, legger han til.

Hermstad ønsker seg også en etikkinformasjonslov, som gir kundene mer innsyn i produktene de kjøper og om de er produsert på en bærekraftig måte.

Les også

Én times ventetid for Elkjøp-kunder på nett

Foreslo lov om etikkinformasjon

Denne uken la et utvalg frem et forslag til en lov om etikkinformasjon. Den skal sikre at selskaper er åpne om blant annet menneskerettigheter og arbeidsforhold i sin egen virksomhet og i leverandørkjeden. Utvalget var ledet av professor Ola Mestad ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

«Formålet med loven er dobbelt: For det første skal den gi forbrukere, fagforeninger, organisasjoner og andre rett til informasjon om virksomheters påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og arbeidsforhold. Dette skal gi dem mulighet til å treffe informerte valg og til å stille spørsmål om ansvarlighet i næringslivet», skrev utvalget i lovforslaget.

«For det andre er formålet, gjennom kravene til kunnskap og informasjon, å fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeid i virksomheter og leverandørkjeder. Det vil kunne bidra til å bedre arbeidsforholdene for mennesker som er tilknyttet globale leverandørkjeder, både i og utenfor Norge», skriver utvalget.

Les også

Meglere lokker med Black Friday-tilbud på boliger

Les også

– Neste år kan det være færre butikker å velge i

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. «Milliardmaskinen» Black Friday
 2. Black Friday
 3. Arild Hermstad
 4. MDG
 5. Forbruket
 6. Klimautslipp
 7. Shopping

Flere artikler

 1. Frankrike vil forby Black Friday-salg

 2. Ap om klimaplanen: – For svak

 3. Widerøe-sjefen: Økt C02-avgift truer rutenettet vårt

 4. Meglere lokker med Black Friday-tilbud på boliger

 5. 40 millioner kortkjøp under Black Week