Disse 10 tingene må du sjekke på visning

Nesten 90.000 boliger skiftet eier i 2015.  – Ikke gå glipp av viktig informasjon, oppfordrer forbrukerøkonom.

TIPS PÅ VISNING: – Mange er uforberedt og går glipp av viktig informasjon på visningen, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
Publisert:

Det norske boligmarkedet fikk en samlet prisvekst på 7,2 prosent i 2015, målt som snittpriser mot året før. I kjølige januar er ofte boligmarkedet hett.

– Boligmarkedet har åpnet med et brak nå i januar, og flere tusen nordmenn er på boligjakt. Mange er uforberedt og går glipp av viktig informasjon på visningen, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

En undersøkelse Ipsos MMI har gjort for DNB Eiendom viser at nordmenn kun bruker rundt en halv time på visning.

– Dette bekymrer meg, sier Sandmæl i DNB, som selv sier hun bruker lengre tid på å kjøpe seg en kjole.

Samtidig viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet at bare én av to leser prospektet. Å forberede seg så dårlig kan rett og slett bli fryktelig dyrt, mener forbrukerøkonomen.

Les også

Solgte boliger for 3,2 milliarder i fjor

BOLIGKJØP: Antallet klagesaker i etterkant av boligkjøp har økt de siste årene, og det er stort sett boligkjøperne som taper, ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Som boligkjøper har du undersøkelsesplikt

Antallet klagesaker i etterkant av boligkjøp har økt de siste årene, og det er stort sett boligkjøperne som taper. Mange vet ikke at de som kjøpere har undersøkelsesplikt, ifølge Sandmæl.

– Denne plikten betyr at du i utgangspunktet ikke har noen rett til å klage dersom informasjon om mangler er oppgitt fra boligselger, eller dersom boligselger ikke kjente til manglene på salgstidspunktet. En brukt bolig selges «as is», sier hun.

– Hva innebærer egentlig undersøkelsesplikten? Kan man si noe konkret om hvor langt den går?

Er man på boligjakt undervurderer nok mange kjøpere hvilken «plikt» man har til å undersøke nøye. Alt som er synlig og mulig å oppdage på en visning forutsettes at man oppdager. For eksempel skadet parkett med mindre den er skjult av et stort gulvteppe, eller ødelagt tapet hvis den ikke befinner seg bak en stor seksjon, sier Sandmæl.

Hun understreker at det er verre med mangler som kun er antydet i prospektet, og at det er særlig dette en må være på vakt for.

– Om takstmannen har antydet at det er målt fukt i en vegg rundt badet betyr det i verste fall store råteskader som man ikke nødvendigvis kan få erstatning for. Kjøper man et hus fra 50-tallet og det står at drenering er fra byggeåret må man forvente en fuktig kjeller, sier Sandmæl til E24.

(Saken fortsetter under faktaboksen.)

Også planlagt rehabilitering i borettslag bør en være oppmerksom på, understreker forbrukerøkonomen. Men dette er megler pålagt å opplyse om.

– Oppdager kjøper etter overtagelsen noe man «ikke liker», er det imidlertid viktig å reagere raskt. Reagerer man ikke i tide kan man miste reklamasjonsretten på grunn av passivitet. Her kan man si at det er viktigere å sende en reklamasjon om en mulig mangel raskt fremfor å vente til man er 100 prosent sikker på at det virkelig er et problem, understreker Sandmæl.

Les også

Boligprisene til himmels – gjelden følger etter

– Bruk én time på prospektet

Du kan bestille prospektet hjem noen dager før du går på visning. På Finn.no ligger det en lenke på alle boligannonsene som heter «bestill prospekt fra tilbyder».

– Sett deg så ned og bruk én time på å lese om boligens tilstand, sier Sandmæl.

(Saken fortsetter under filmen.)

Takstmannens vurdering og egenerklæringsskjemaet fra selgeren er helt avgjørende å se godt på.

Ifølge programlederen kjent fra Luksusfellen kan nemlig ett eneste ord som forteller om en skade, gjøre at du taper muligheten til å reklamere overfor selger eller eierskifteforsikringsselskapet.

Les også

Tror Oslo kan få 10 prosent dyrere boliger – igjen

Vurder boligsalgsrapport

På visningen har du muligheten til å spørre megler om forhold som virker uklare eller som du tror har risiko for deg.

– Dersom boligselger ikke har opplyst megleren om disse forholdene, har megler plikt til å ta dette opp med selger og gi deg et svar, sier Sandmæl.

Hvis tiden blir kort anbefaler forbrukerøkonomen at du spør om en privatvisning i etterkant eller går på visning nummer to.

(Saken fortsetter under bildet.)

EIENDOMSMEGLER: – De fleste bruker ikke så veldig lang tid på å orientere seg i selve boligen når de er på visning. Det går ganske kjapt, sier Anders Bonesmo, daglig leder i DNB Eiendom Bekkestua til E24 – som mener nordmenn har blitt flinkere til å lese prospektet de seneste årene.

– Selv om du hverken er «handy» eller teknisk kyndig, er det en god del som kan sjekkes likevel, sier hun.

Og skal du kjøpe en eldre enebolig, et rekkehus eller fritidsbolig, og du er sterkt i tvil om standarden mener Sandmæl at du bør sette som krav til selger at han eller hun fremlegger en boligsalgsrapport.

– En slik rapport innebærer at takstmann må gjøre en langt grundigere undersøkelse både av vegger, drenering, rør og elektrisk anlegg enn det han gjør i en tradisjonell takst. Det koster litt å få utført, men det koster langt mer å kjøre en rettssak på grunn av råtne forhold i etterkant, sier Sandmæl.

Les også

Markedets dyreste bolig solgt

Les også

Eiendom Norge: – Det blir dyrere å kjøpe bolig neste år

Les også

– Det er duket for «prisboom» i januar og februar

Publisert:

Her kan du lese mer om