Ferske boligtall torsdag klokken 11: Spår nytt prisfall i Oslo

Meglerkjeder i hovedstaden melder om uvanlig mange salgsoppdrag i den «sovende» julimåneden. Prisene er presset ytterligere ned, tror meglertopp.

SER SOMMER-NEDTUR: Etter årelangt prispress har Oslo-markedet snudd. Juli vil føye seg i rekken med korreksjoner, tror NEF-direktør Carl O. Geving.
Publisert: Publisert:

– Jeg tror vi må forvente at Oslo-prisene går en del ned i juli også, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

Historisk sett har juli vært en boligmåned hvor mesteparten av selgere og kjøpere rømmer på ferie. Igjen står et beskjedent antall boliger som omsettes i rolig tempo til stillestående eller svakt fallende priser.

Sommeren i fjor ga oss imidlertid en påminner på at boligmarkedet ikke alltid oppfører seg som det pleier. Da var det ekstra boligtørke i området rundt Oslo. Det fyrte opp budrundene og ga et uvanlig juli-prisbyks på 1,8 prosent.

Men når meglerbransjen legger frem årets juli-fasit klokken 11 torsdag, tror meglertoppen vi får servert den rake motsetningen.

Les også

Tror leieprisene på bolig skal opp

– Bare sunt

– I fjor var tilbudssiden veldig svak, og prisene steg i juli også. I år tyder mye på det motsatte: De store foretakene melder om flere salg enn normalt, særlig for mindre leiligheter. Det kan henge sammen med at tilbudssiden økte mye denne våren, og at månedene med priskorreksjon har gjort flere boligselgere avventende, sier Geving.

Nå tror han flere selgere omsider har innfunnet seg med det nye markedet.

– Jeg tror en del selgere har justert ned sin smertegrense noe, og det kan være noe av forklaringen på at det meldes om flere salg enn vanlig i juli. Og jeg vil bli overrasket om det ikke gir utslag i prisene, sier han.

Den som håpet juni var den siste måneden i rekken med Oslo-prisfall, vil dermed trolig bli skuffet, resonnerer han.

JULI-SALGSBOOST: Men hovedgrunnen er at Oslo-selgere nå tar til takke med lavere priser, sier Eie-direktør Hedda Ulvness.

– Hvor stort prisfallet blir, gjenstår å se. Men når det er flere som selger i juli, betyr det også at de møter kjøpere ved å nedjustere sine prisforventninger. Det tilsier en litt sterkere priskorreksjon enn juli normalt har.

– Forventer ikke hundretusener over takst

Meglerkjeden Eie, som har sin hovedvekt i Oslo, har solgt 15 prosent flere boliger denne julimåneden enn i fjor.

Direktør Hedda Ulvness gir støtte til Gevings prisspådom.

– Det har vært bra aktivitet til juli å være. Men selv om vi har solgt bra, kan vi få et litt sterkere prisfall enn tidligere år, sier hun til E24, og fortsetter:

– Det er fordi hovedgrunnen til salgsoppgangen er at mange selgere endelig har kvittet seg med forventningene om å få flere hundre tusen over prisantydning. Nå er de i større grad fornøyd om de oppnår prisantydningen, sier hun.

Mange av boligene som ble solgt i juli er også overhengene, ifølge Ulvness – de er allerede forsøkt solgt i juni uten å få napp. Det er med på å forklare at flere selgere nå styrer sine forventninger, mener hun.

Les også

Tror leieprisene på bolig skal opp

Avlyser pris-comeback i år

Norges Eiendomsmeglerforbund forventer at landet som helhet vil få en moderat prisnedgang i juli, i tråd med normalen for måneden.

Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF.

For Oslos del klarer ikke Geving å se at boligprisene vil få noen comeback i år. Han tror markedet nå er i ferd med å finne en ny balanse etter flere måneder med prisfall, blant annet utløst av strengere boliglånsregler fra nyttår.

Denne høsten venter han et tilnærmet normalt Oslo-marked. Det betyr stillestående eller svakt synkende priser.

– Men det er ingen grunn til å frykte et dramatisk og varig prisfall i Oslo. Det er ingen fundamentale forhold som tilsier det nå, mener Geving.

– Det ble lenge spekulert i hvor mye boligforskriften ville stagge markedet. Etter å ha sett de siste månedenes prisfall, tenker du at det ble en vel kraftig medisin?

– Nei, når vi etter nyttår satt med en hinsides tolvmånedersvekst på 24 prosent, lever vi veldig godt med noen mindre månedskorreksjoner nå. Det kan oppleves dramatisk for dem som står midt oppe i det nå, men det er en helt naturlig reaksjon. Og jeg tror de fleste som eier bolig med langsiktig tidshorisont, heller ikke blir så bekymret.

Les også

170 klaget på eiendomsmeglere i fjor

Les også

Nordmenns boligkostnader ned 4,6 prosent siden 2008

Les også

– Bør spørre seg om det er lurt å bruke megler

Publisert:

Her kan du lese mer om