Derfor er rentemøtet i USA viktig

Det er duket for årets siste rentemøte for den amerikanske sentralbanken, og forventningene om renteheving har vokst seg store. Hvor viktig er møtet i USA, og hvilke land vil det påvirke?

HÅP: Mange forventer at sentralbanksjef Janet Yellen skal heve renten i desember.

Chip Somodevilla/Afp
Publisert:

– Dette er en viktig begivenhet. Det vil bli første gang på nesten ti år at sentralbanken i USA, Federal Reserve (Fed), setter opp renten.

Ifølge sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, er det nemlig svært lite som taler for at det ikke blir renteheving når Feds rentebeslutning kommer onsdag.

Les også

USAs sentralbanksjef om renteheving: – Om vi venter for lenge, kan vi utilsiktet skape resesjon

Andreassen er heller ikke alene om å anta at sentralbanksjef Janet Yellen vil beslutte å heve renten i det som er verdens nest største økonomi.

Trond Solberg/VG

Også sjeføkonomene Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen og Øystein Dørum i DNB forventer renteheving. Og ifølge The Wall Street Journal, som har gjennomført en undersøkelse blant økonomer, svarer 92 prosent at de forventer å se en renteøkning onsdag.

Ventingen har bidratt til usikkerhet

Det er dermed ikke urealistisk å forberede seg på en høyere rente i USA. Men hva vil det egentlig si for den amerikanske økonomien, og vil det få ringvirkninger i Norge?

Les også

Duket for thrilleravslutning på 2015: – Nå kommer «alt»

Ifølge Dørum vil en renteheving i USA være positivt for den amerikanske økonomien. Etter en lengre tid med usikkerhet i markedet, i påvente av en avgjørelse fra Fed, vil en slik beslutning være gode nyheter for mange.

– De har ventet og ventet med denne første rentehevingen. Det i seg selv har bidratt til usikkerheten i markedet, fordi man har gått og ventet på hva Fed vil gjøre. Hvis de nå endelig kommer i gang, vil det redusere en del usikkerhet. Og det er positivt at sentralbanken i USA for første gang siden finanskrisen begynner å ta skritt i retning normalisering. Det vil tyde på at USA begynner å legge finanskrisen bak seg.

Les også

Dette tallet er med på å bestemme om Fed øker renten i desember: Holder pusten før «Månedens viktigste tall»

Jan Ludvig Andreassen

Sven Christian Fender Teigen

– Utrolig farlige greier

USA har nemlig ikke økt renten siden sommeren 2006. Etter en tøff finanskrise har den amerikanske økonomien sakte, men sikkert stabilisert seg.

Men til tross for at en renteheving kan være positivt for den amerikanske økonomien, mener Andreassen i Eika Gruppen at det ikke er godt nytt for alle. Han frykter for landene som allerede sliter.

– Jeg advarer mot renteheving i USA. Det er utrolig farlige greier, fordi man får helt feil pengepolitikk i store deler av verden fordi dollarrenten stiger. Der mange land trenger lettelser, får de nå innstramminger i pengepolitikken.

Les også

Yellen: – Absolutt mulighet for renteøkning i desember

Svake utslag på norsk økonomi

Dørum i DNB tror derimot ikke at en eventuell renteøkning vil ha store konsekvenser for Norge. Han tror utslagene vil bli minimale, spesielt siden markedene forventer at renten blir hevet. Men selv om den norske økonomien antagelig ikke vil påvirkes direkte av avgjørelsen, kan det fremdeles ha en viss effekt på Norges Bank.

Thomas Winje Øijord/NTB scanpix

Jo raskere den amerikanske sentralbanken hever sin rente, jo mindre aggressiv behøver den europeiske sentralbanken å være for å forsvare en svak euro. Hvis amerikanerne hever, trenger ikke europeerne å kutte. Og jo mindre den europeiske banken kutter, jo mindre vil Norges Bank kutte av hensyn til kronekursen.

– Hvis Fed ikke hever renten, kan dollaren svekke seg, og da vil det bli et press på den europeiske sentralbanken til å levere, og antagelig et større press på Norges Bank til å levere.

Les også

Oljeprisen under 37 dollar: – Det faller og faller. Det tar aldri slutt

Men de tre økonomene er enige om at rentebeslutningen vil ha liten umiddelbar effekt på markedet dersom det blir en renteøkning. Ifølge dem er markedet, priser, dollarkurser og aksjekurser inkludert, allerede priset inn fordi hevingen er så forventet.

Derfor kan de ikke heve

Ifølge Andreassen i Swedbank kan det være tre grunner til at Fed, til manges store overraskelse, bestemmer seg for å ikke øke renten.

Den ene grunnen er at den amerikanske sentralbanken fremdeles er redd for at økonomien ikke tåler det. Den andre grunnen er at de ikke har forstått hvor bra økonomien har blitt. Mens det tredje scenarioet er at Fed ser ting de ikke tør å si, og derfor ikke tør å heve renten.

Les også

Tror Yellen og Draghi skiller lag

Men Andreassen er, i likhet med Dørum og Andreassen, optimistisk til at Yellen presenterer en renteøkning før jul.

– Det ville vært godt nytt for amerikansk økonomi. Det ville betydd at de ikke lenger trenger krykkene for å holde seg oppe.

Les også

– Draghi kan ha gitt Olsen en pustepause

Les også

Nå kommer rentehevingen!

Les også

Storbank tror på euro-ras de neste månedene

Her kan du lese mer om