Dette er Norges mest populære område for boligspekulasjon

På Frogner i Oslo er det nesten like vanlig å leie som å eie. 38 prosent av alle boliger er sekundærboliger.

UNGE FÅR PROBLEMER: Den høye andelen sekundærboliger kan gjøre det vanskeligere for førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet.
  • Mari Hansen Ingleson
Publisert: Publisert:

Andelen sekundærboliger øker i 2019, viser fersk rapport fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita.

Nå er 15 prosent av norske boliger sekundærbolig.

I hovedstaden Oslo er de geografiske forskjellene store. På Frogner er 38 prosent av boligene sekundærboliger, mens det kun er 6 prosent på Grorud.

– Disse tallene forteller oss at det er attraktivt å investere i indre by, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Les også

Ap presses om omstridte leilighetskrav: – Har åpenbart bidratt til å skyte fart i prisene

Førstegangskjøpere har ikke råd

Han forklarer at førstegangskjøpere sjeldent har kapital og kjøpekraft til å kjøpe boliger på Frogner, og at det nok er noe av grunnen til at flere av boligene der er sekundærboliger.

– Leilighetene sentralt i byen er tradisjonelt sett gode investeringer, og et trygt område å plassere pengene, sier Geving.

Storbyene har et høyt temporært boligbehov, det er mange studenter som bor her eller folk som skal bo her i en periode. Geving forklarer at i tillegg er det mange som ikke kommer inn på markedet når boligprisene er så høye.

– Da blir det et godt leiemarked, sier han.

Mangler investeringsalternativer

Økonomiprofessor Ola Grytten forklarer at boliger skattemessing er en god investering, ettersom de blir undervurdert i ligningen.

Les også

Nyboligsalget har falt i tre måneder på rad

Grytten ser to grunner til at boliger er veldig gode investeringer.

– Den ene er at det mangler gode alternativer. Børsene går ikke veldig godt, sier Grytten.

Den andre grunnen han trekker frem er at etterspørselen etter å leie leiligheter er høy, så det er en rimelig sikker investering. Det høye etterspørselen henger sammen med at terskelen for å komme inn på boligmarkedet er høy.

Grytten tror andelen er spesielt høy på Frogner fordi boligene der er lukrative investeringsobjekt: Fine, gamle bygårder som ligger sentralt i byen.

Vil falle fra 2020

Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl Geving, sier førstegangskjøpere har nok ikke kapital og kjøpekraft til å kjøpe boliger på Frogner

Økningen i andelen sekundærboliger må ses i sammenheng med at mange nye boligprosjekter som ble solgt rundt 2016 og 2017, ferdigstilles i år. Mange av disse ble kjøpt som sekundærboliger forklarer Greving.

– I 2018 og 2019 har kjøp av nye sekundærboliger falt. Vi antar derfor at andelen sekundærboliger kommer til å falle fra 2020, sier han.

– Antallet førstegangskjøpere falt som en stein

Geving mener andelen sekundærboliger ikke nødvendigvis er et problem, fordi Norge er avhengig av et godt sekundærmarked.

Utfordringen er når sekundærkjøperne utkonkurrerer førstegangskjøpere.

– I perioden 2016 og 2017 så vi at antallet førstegangskjøpere falt som en stein, forteller han.

Det har de siste årene blitt gjort reguleringer av sekundærboligmarkedet. Nå verdsettes slike boliger til 90 prosent av ligningsverdien i skattemeldingen. I Oslo har det også blitt innført et særkrav om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig.

Geving tror helheten av reguleringene har bidratt til å bremse investeringene i sekundærbolig og prisveksten har flatet ut. Sammen med økt boligbygging har boliglåneforskriften hatt en god effekt på boligmarkedet, og antallet førstegangskjøpere øker

– Ikke umoralsk å leie ut

Grytten sier at noen mener det er et problem at andelen sekundærboliger er økende. Han forklarer at det kan presse prisene i boligmarkedet opp.

Les også

SSB: Norge har den største andelen unge boligeiere i Europa

– Da kan det bli vanskeligere for førstegangskjøpere å komme inn på markedet, sier han

– Men det er ikke noe umoralsk med å eie en bolig du leier ut, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Oslo

Flere artikler

  1. Boligprisvekst i Oslo: – Unge tvinges til å kjøpe sammen med andre

  2. Ny rapport sår tvil om boligspekulant-boom under pandemien

  3. Dette har førstegangskjøpere råd til i Oslo

  4. Flere førstegangskjøpere tross corona-boligboom

  5. Et treroms skatteparadis