Jensen skjermer bilistene med kutt i drivstoffavgift

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier at veibruksavgiften for drivstoff skal kuttes med 5 prosent i statsbudsjettet. Dermed skjermes bilister mot økt CO2-avgift.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier det er ingen grunn til bekymring til at CO2-avgiften i seg selv vil føre til høyere drivstoffpriser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 • NTB
Publisert:

Bilistene skjermes mot økningen i CO2-avgiften som statsminister Erna Solberg (H) fortalte om i sin tale i FN i New York forrige uke, skriver VG.

Avgiftskuttet og avgiftsøkningen skal samlet ikke slå ut i endrede drivstoffpriser, fordi lavere veibruksavgift på drivstoff skal kompensere for den øke CO2-avgiften på diesel og bensin.

Les også

Lekkasjer fra statsbudsjettet for 2020

Finansminister Siv Jensen bekrefter at et kutt på 5 prosent i bruksavgiften på drivstoff skal balansere ut økningen i CO2-avgiften på drivstoff. Hun sier det er i tråd med Granavolden-plattformen.

– Ut fra det Frp har jobbet i mange år, for å holde drivstoffprisene nede, så blir det ivaretatt her. Det er ingen grunn til å bekymring for at CO2-avgiften i seg selv fører til høyere drivstoffpriser, sier Jensen til avisen.

Les også

Bensinprisen med kraftig hopp etter angrepet i Saudi-Arabia

Solberg lovte i FN forrige uke å skjerpe de norske ambisjonene for kutt i klimautslippene i 2020. For å oppnå dette, vil regjeringen øke CO2-avgiften med 5 prosent. Avgiften skal økes med 5 prosent årlig fram til 2025 i alle sektorer. De økte inntektene skal brukes til å senke andre skatter og avgifter i de samme sektorene.

– Bilistene vil ikke få mer skatt. Men å velge et lavutslippsalternativ vil bli enda mer gunstig, sa Solberg til NTB forrige uke.

På spørsmål om utjevningen vil gjelde de neste fire-fem årene også, svarer Jensen at de i første omgang konsentrerer seg om neste års statsbudsjett, som legges fram neste uke.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg-kommentar: Angrepet i Saudi-Arabia er et angrep mot oljebransjens fremtid

Her kan du lese mer om

 1. Drivstoffpriser
 2. Drivstoff
 3. Siv Jensen
 4. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Regjeringen vil øke CO2-avgiften med 5 prosent

 2. Bensin- og dieselsalget stuper – staten taper halv milliard i år

 3. Statsbudsjettet på 1-2-3

 4. Annonsørinnhold

 5. Dieselprisen har aldri vært høyere

 6. Betalt innhold

  Foreslår internasjonalt CO2-fond for shipping