Kan havne i Qatar

Edvard Munchs «Skrik» kan havne i klørne på en styrtrik 28-åring fra Qatar.

PASTELL-«SKRIK»: Petter Olsens pastellversjon.

SOTHEBYS
  • Jonas Tjersland
Publisert: Publisert:

Når Petter Olsen i mai selger Edvard Munchs «Skrik» i New York, kan den 28 år gamle datteren til emiren av Qatar være aktuell kjøper.

Om drøyt to måneder - onsdag 2. mai - går en av Norges nasjonalskatter under hammeren på auksjonshuset Sotheby's i New York.

Sotheby's har satt en verdivurdering på 80 millioner dollar for Petter Olsens «Skrik»-variant, men eksperter mener prisen kan dobles - og altså nå om lag én milliard norske kroner. Skjer det, er det ny verdensrekord for et maleri på en auksjon.

- Dette er den største begivenheten i kunstmarkedet på svært mange år, og jeg tror konkurransen kommer til å stå mellom museer og private samlere. Havner det i et museum, vil «Skrik» aldri mer komme for salg, sier auksjonarius Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels plass Auksjoner.

Trofébilder

Elgheim ser ikke bort ifra at personer eller institusjoner fra Qatar eller De forente arabiske emirater slår til.

Sheikha Al Mayassa (28) er datter til sjeik Hamad, Emiren i Qatar. Sheikha Al Mayassa har i løpet av kort tid seilt opp som en av de mektigste personene på den internasjonale kunstscenen. Al Mayassa har oljepenger fra Qatar og er sjef for Qatar Museums Authority hvor hun er ansvarlig for å bygge opp landets kunstsamling. Qatars kongefamilie har stått bak en rekke spektakulære kunstkjøp den siste tiden.

KARIM JAAFAR

Det samme stalltipset har New York-baserte Benjamin Genocchio i Louise Blouin Media. Sjefredaktøren i velrenommerte Artinfo kåret nylig de mest innflytelsesrike personene i den internasjonale kunstverdenen, og på topp troner 28 år gamle Sheikha Al Mayassa, en av de tretten døtrene til sjeik Hamad, Emiren i Qatar.

- Det er kanskje ikke mer enn fem til ti personer som aktivt byr på dette prisnivået. Sheikha Al Mayassa handler på vegne av Qatar, og de har både midler og appetitt for slike trofébilder, sier Benjamin Genocchio til VG.

Nylig ble det kjent at kongefamilien i Qatar blar opp 250 millioner dollar for Paul Cézannes «The Card Players» i en privat handel, og Sheikha Al Mayassa skal være arkitekten bak kjøpet.

Benjamin Genocchio spår at kunsthandleren Edward Dolman kjøper på vegne av 28-åringen. Dolman gikk i fjor fra jobben som internasjonal sjef i auksjonshuset Christies for å bygge opp Qatars kunstsamlinger sammen med Sheikha Al Mayassa.

I Doha, hovedstaden i Qatar, er det planlagt flere nye kunstmuseer. I nabolandet rustes det også opp på kunstfronten, og i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater skal Guggenheim-museet åpne i 2013. Louvre åpner i Abu Dhabi i løpet av et år eller to.

- Jeg er overbevist om at «Skrik» er en juvel som enkelte i Qatar eller De forente arabiske emirater ønsker seg, sier Hans Richard Elgheim.

Men også russere har handlet stort de siste årene, og asiatene har virkelig fått øynene opp når store objekter legges ut for salg i New York.

Den styrtrike sosietetskvinnen Lily Safra og kunstsamleren Steven Cohen kan også være potensielle kjøpere, ifølge Benjamin Genocchio.

Steven Cohen er hedgefondforvalteren som sikret seg Edvard Munchs «Madonna» for 74 millioner kroner i 1999.

- Casino-kongen Steve Wynn kan være aktuell, men jeg er rett og slett ikke sikker på om han har nok kontanter tilgjengelig. Jeg tror ikke russerne kjøper dette. Det er for «intellektuelt» og ikke nok «bling» for pengene, sier Genocchio.

Hans Richard Elgheim i Grev Wedels plass Auksjoner har liten tro på at bildet havner på norske hender.

Kunstkjøperelite

- Det fins nordmenn som har kapasitet til å kjøpe dette, men jeg tror ikke det er sannsynlig. Det fins tre versjoner i museal eie i Norge, så motivasjonen for å kjøpe er kanskje større i utlandet, sier Elgheim.

Kunsthandler Harald Enerud, mannen som i 1999 formidlet «Madonna», mener salget vil tilrekke seg verdens kunstkjøperelite.

- Dette blir fryktelig spennende, og jeg håper et museum går av med seieren, sier Enerud.

En mulighet er at bildet kjøpes av en privat samler som deponerer det til et museum. Petter Olsens «Skrik»-variant har også blitt utlånt tidligere, og bildet har blant annet vært utlånt til National Gallery i USA.

Auksjonen i mai, Sotheby's sin såkalte «Impressionist & Modern Art Evening Sale», er en institusjon i kunstverdenen, og det er kun de aller beste verkene fra perioden 1880 til 1930 som selges.

Valget av Sotheby's er heller ikke tilfeldig. Christies har hatt varierende hell med enkelte Munch-salg. Petter Olsen skal også ha fremforhandlet en spesialavtale med Sotheby's.

- Han har nok en avtale med lav provisjon. Det er vanlig for så tunge salg, og de har nok strukket seg langt for å selge «Skrik». Det er denne ene gangen i livet hvor dette kommer for salg, sier Harald Enerud.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Kilder: «Skrik» går til Qatar

  2. - Qatar vil kjøpe «Skrik»

  3. Elgheim: – En verdensrekord som skinner

  4. - Blir ikke overrasket om «Skrik» går over én mrd.

  5. Lodder interessen for «Skrik» i London