Koselig med peis, men: Strøm er mye billigere enn ved

Strømprisen stiger i takt med kulda, og vedprisen synker. Likevel er strøm fortsatt billigere enn vedfyring. Sjekk hvor lite vedsekken må koste for å være billigere enn strøm.

ULØNNSOM VEDFYRING: Det er atskillig mer koselig med peis enn å sitte å glane på en panelovn. Men til tross for dyr strøm, bør du satse på strømfyring rent økonomisk. Sjekk Dine Pengers oversikt over hvor billig veden må være for at det likevel skal lønne seg.
Publisert:

Sjekk lønnsomheten. Vedprisene har falt 5 prosent i år, likevel er strøm billigere enn vedfyring, viser Dine Pengers prisundersøkelse.

Tap med god margin. Vi har regnet på hva bjørkeveden må koste for å gi billigere oppvarming enn panelovnene dine. Basert på strømprisen i desember må en 60-literssekk med bjørkeved koste mindre enn 50 kroner på Østlandet for å være billigere enn strøm. En så lav pris finner du ikke på bjørkeveden.

Ved for dyr. Siden snittprisen er 77 kroner for en sekk med bjørkeved, betyr det altså at vedsekken som oftest er 27 kroner for dyr til å være lønnsom som oppvarmingskilde på Østlandet. Selv om du kommer over billig ved til 60 kroner for en 60-liters sekk, er den fortsatt 10 kroner for dyr.

Les også:Superbillig strøm i vinter!

Hent veden selv. Gjennomsnittsprisen for en 60-liters sekk med bjørkeved er 77 kroner på Østlandet, viser Dine Pengers prisundersøkelse. Da forutsetter vi at du henter veden selv. Veden blir enda dyrere om du skal ha den tilkjørt. Vi har hentet inn priser fra 23 vedutsalg i byene.

Nord-Norge. Enda mer gunstig er det med strømfyring nordpå. På grunn av avgiftsfritak på strøm og nettleie i Nord-Norge må for eksempel vedsekken i Nordland koste under 40 kroner for å kunne konkurrere med panelovnen.

Prisene er innhentet fra 23 utsalgssteder i byene.

Les også:Spar strøm med billig dings

Som du ser av pristabellen, koster 60-literssekker med bjørkeved 77 kroner om du henter veden selv, og 88 kroner om den leveres på døren. Kun en kraftig prisoppgang på vinterstrømmen kan gjøre 60-literssekkene lønnsomme.

Moderne ovn. I beregningene antar vi at du har moderne ovn. Har du ovn eldre enn 1998, må vedsekkens pris være 13 prosent lavere enn det lønnsomhetstabellen viser, dersom ved skal bli billigere enn strøm.

Les også: Slik får du lavere strømregning

Strømpris. Strømprisen for desember forventes å være 42 øre pr kWh inkludert moms og margin, basert på kontraktene på kraftbørsen Nasdaq OMX Commodities. Inkludert nettleie og forbruksavgift blir strømkostnaden 78 øre for Sør-Norge.

LØNNSOM FYRING: Med Dine Pengers fyringskalkulator! vil du til enhver tid kunne finne ut hva som lønner seg å fyre med - gitt dine parametere.

Les også:Smeltende nordpol kan gi strømsjokk

Ett unntak. – Ettervinteren hadde en nedgang i vedsalget. Dermed kjøper nok mange mindre inn igjen for kommende sesong. Det er først og fremst de store utsalgene i byene som står for prisnedgangen. Veden som selges i distriktene, har en mye flatere priskurve, og prisen er nok mer stabil der, sier Rune Østgård i bransjeorganisasjonen Norsk ved til Dine Penger.

Les også:Derfor bør du isolere loftet

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om