Få 30 ganger høyere rente: Store forskjeller på depositumskontoer

Det er nesten syv ganger høyere gebyr, og 30 ganger høyere rente, som skiller de beste og de dårligste bankene på depositumskonto. Sjekk oversikten!

Depositumskonto: Det er store forskjeller mellom bankene, både på gebyrer og renter. Forskjellene berører både utleier og leietaker, men de kan tjene på å komme til kompromiss.

Depositumskonto: Det er store forskjeller mellom bankene, både på gebyrer og renter. Forskjellene berører både utleier og leietaker, men de kan tjene på å komme til kompromiss.

Foto: OBOS
Publisert:,

Enorme forskjeller. Når det skal avgjøres hvilken bank depositumet for utleieboligen skal settes inn på kan det lett bli uenighet mellom utleier og leietaker.

Å kombinere høy rente og lavt gebyr kan være en utfordring – men det går an å finne et kompromiss. Dine Penger har laget oversiktene som kan hjelpe dere bli enige.

Les også: Utleieskolen: Slik ordner dere depositumet

700 kroner prisforskjell. Det er utleieren som plikter å opprette kontoen.

Denne bør derfor prøve å slippe unna med lavest mulig etableringsgebyr, og det aller dyreste alternativet er å opprette depositumskonto i Nordea uten å være kunde der fra før.

Den lite flatterende andreplassen blant de dyreste deles av Fokus Bank og DNB for utleiere uten eksisterende kundeforhold der.

Også for faste kunder er Nordea blant de dyreste – men hvis utleier er med i noen av bankens fordelsprogrammer faller prisen til et nivå hvor den kan måle seg med de billigste bankene.

Les også: Unge lokker boligeierne med bilde

Annonsørinnhold

Billigst – men bare hvis.... Blant de billigste alternativene er det mer komplisert, og det er mange forbehold som må møtes.

Aller lavest pris får du ved personlig oppmøte i Cultura Bank i Oslo. Hvis du ikke kan møte på kontoret tar Cultura dobbel pris for å håndtere opprettelse per post.

Bien Sparebank er også blant de rimeligste, men som lokalbank for Oslo krever banken oppmøte fra leietaker samt at utleier har et totalkundeforhold i banken.

Alternativt kan utleier få svært god pris ved å opprette konto direkte i nettbanken – men bare hvis både utleier og leietaker er kunder i Sparebank1.

De tre billigste bankene som håndterer opprettelse per post er Cultura, Landkreditt og Storebrand.

Les også: Kommunene som ikke gir ut startlån

Lettere for leietaker. Rentene fra depositumet skal komme leietakeren til gode, og denne bør dermed ønske seg banken med best rente.

Dette er ganske mye enklere, siden det eneste man trenger å tenke på for rentenes del er størrelsen på beløpet som settes inn. Forskjellene er likevel mye større enn på gebyrsiden.

Hvis depositumet er lavere enn 50.000 kroner blir Sparebank1 SMN en svært lite heldig løsning for leietaker. Da får leietakeren nemlig bare én promille rente på sitt depositum.

Dette er den laveste i oversikten, med magre 45 kroner i rente på et 45.000 kroners innskudd etter ett år.

Les også: Rådyr boligdrøm for unge

Kaffe latte eller nye sko. Hadde utleier heller valgt Landkreditt Bank ville leietakeren nemlig fått 30 ganger høyere rente – 1350 kroner første år med like stort depositum.

Enkelt sagt gir den dårligste banken deg penger til en kaffe latte, mens den beste gir deg nok til et par nye sko.

– Vi gir samme renter på depositumskonto som på ordinær sparekonto. Nå har ikke vi fryktelig mange depositumskonti, men vi ønsker innskudd fra mange. Derfor velger vi å ikke prise oss ned, forteller direktør Lars Johannessen i Landkreditt Bank.

Les også: Slik vinner du utleieboligen

Slik er forskjellene i gebyrene

Gebyr for opprettelse av depositumskonto. Alle verdier i kroner. * For Sparebank1-gruppen gjelder dette alternativet dersom konto opprettes i nettbank av begge parter. Laveste pris for Cultura og hos Bien gjelder kun ved oppmøte i banken. Tallene er innhentet 8. august 2012.
Dyr ungdomsbank

I den nedre del av skalaen finner vi også landets største bank, DNB. Renten er én og en halv promille for beløp under 100.000 kroner.

DNB blir dermed et svært dårlig valg for alle leietakere med mindre depositum enn dette, og selv med større summer på konto finnes det flere alternativer med høyere rente.

Har fornøyde kunder. Aud-Helen Rasmussen i DNB tror ikke unge legger veldig mye vekt på renter på depositumskontoen.

Foto: Stig B. Fiksdal

– Det står gjerne ikke større beløp på en depositumskonto, og det er slett ikke alle banker som tilbyr det. Dessuten er det ganske tungt for banken å administrere en depositumskonto, så det er nok noe av grunnen til at det ikke tilbys best rente på denne type konto, forteller informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB.

– Med mange unge i leiemarkedet, er det riktig av DNB som markedsfører seg som en ungdomsbank å tilby så lav rente på depositumskonto?

– Depositumskonti er noe vi tilbyr som en service til våre kunder, og banken har ingen fortjeneste på å tilby demme kontotypen. Depositumskontoen er der for å sikre utleiers rettigheter, og det er nok ikke renten som er viktigst for de unge. Da er tilbakemeldingene vi får at lave gebyrer og enkel etablering er viktigst, svarer hun.

– En forskjell på over tusen kroner som i vårt eksempel er vel betydelig?

– Vi tror det viktigste for mange unge er å ha en bank som er tilstede og hjelper dem hvis de trenger det. Vi har lave gebyrer, og er lette å bruke. Dessuten må man møte personlig for å opprette depositumskonto, og vi har mange kontorer over hele landet, sier Rasmussen.

Les også: Pass opp for ulovlige prishopp på husleien

Slik er rentene

Renter på depositum. Beløp i kroner. Alle andre verdier i prosent. Tallene er innhentet 8. august 2012.

Lav rente til Utleiemegleren

Utleiemegleren er en av de største private aktørene på leiemarkedet, og formidler utleie på vegne av boligeiere.

Advokat Torolv Sundfør er forvaltningssjef for Utleiemegleren Forvaltning, og forteller at alle deres leietakere har individuelle depositumskonti i DNB.

– Konto opprettes i leietakers navn, og depositumet er leietakers penger. Det er DNB sine ordinære rentebetingelser som gjelder for depositumsbeløpet, og renter som påløper tilfeller leietaker, sier han.

– Hvorfor benytter dere DNB, som i dag gir såpass dårlige renter på depositumskonto?

– Dette er en ordning som har vedvart ganske lenge. Da det kom et nytt lovkrav i 2009 om individuelle depositumskonti i stedet for en felles samlekonto ble det gjort en vurdering. Da var DNB de eneste som klarte å håndtere det volumet med avtaler som vi hadde. De ga også ganske gode rentebetingelser, som kom leietakerne til gode, forteller han.

For flere saker om bolig og økonomi: Følg oss på Facebook

NB - 9. august 2012: Etter at saken ble publisert fikk vi en henvendelse fra Sparebank1 SMN med opplysning om at de tilbyr 2.5 prosent rente på depositumskonto fra første krone, dersom den opprettes i nettbanken.

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold