Få penger fortere inn på konto: Snart kan du signere lån via PC-en

Snart kan 1,6 millioner flere bankkunder slippe treg postgang og manuell signering for å søke om lån. Terrabankene og Nordea tilbyr snart elektronisk signering. DNB og Sparebank1 har lansert. Skandiabanken tilbyr billån på denne måten.

KAST PENNEN: Snart slipper 730.000 flere bankkunder å møte opp i bankfilialen eller sende lånesøknader i posten. Elektronisk signatur blir snart innført i 78 flere banker.
Publisert:

Raskere lån. Snart kan 1,6 millioner fler bankkunder «signere» bankdokumenter som lånesøknader, refinansiering og lignende via sin egen datamaskin.

Dette er en dobling i forhold til nå. Saksbehandlingen kortes inn og du får pengene raskere inn på konto.

78 nye banker. De 78 sparebankene i Terra-Gruppen vil snart tilby elektronisk signering.

Gruppen inngikk nylig en avtale med Nets om dette, dermed kan 730.000 flere bankkunder få muligheten.

Sparebank1 i fjor høst. I oktober i fjor høst lanserte Sparebanken Hedmark som den første banken i Sparebank1-gruppen, elektronisk signering av lån.

– Dette er inkludert tinglysning hos Statens Kartverk. Det tar dermed ti-15 minutter å signere lånet og tinglyse det, dermed kommer pengene inn på kundens konto mye raskere, sier informasjonsdirektør Christian Brosstad.

Etterhvert vil resten av Sparebank1-gruppens 700.000 kunder også kunne gjøre hele prosessen elektronisk.

1,6 millioner kunder. DNB lanserte e-signering for boliglån i oktober 2009, ifølge informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen.

Mellom 30 og 40 prosent av alle boliglån i DNB e-signeres i dag. På billån kan alle e-signeres, såfremt kunden har BankID.

– Låneprosessen går mye raskere når dokumentene e-signeres, og tilbakemeldingene er udelt positive, sier Rasmussen. DNB har 1,6 millioner nettbank-kunder.

GÅR RASKERE: – Tilbakemeldingene fra kundene som bruker e-signering er udelt positive. Låneprosessen går mye raskere, sier informasjonssjef i DNB Aud-Helen Rasmussen

Les også:Unge bankkunder vil ha mobilbank

Ikke for kjøp av eiendom: DNB tilbyr e-signering ved lån/refinansiering, kortbestilling, åpning av konto, sparing og etablering av forsikring. Men for kjøp/salg av eiendom kan ikke e-signering benyttes.

– Hvor megler skal innestå for både tinglyst skjøte og pant, kan ikke e-signering brukes fordi løsningen ikke er tilrettelagt fra Statens kartverk ennå, sier Rasmussen i DNB.

Billån i Skandiabanken. Skandiabanken innførte denne muligheten fra april i fjor for kunder som søker om billån.

– Billån-kundene velge om de vil signere manuelt eller elektronisk. Hittil har 65 prosent av kundene valgt elektronisk, så det har vært en suksess. Kundene er fornøyd, fordi de får lånet kjappere, forteller informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken til Dine Penger.

Bankens ansatte får også mindre papirarbeid. Bankkundene benytter Bank ID som verktøy.

Les også kommentaren:Staten og BankID

Skandiabanken planlegger å tilby det samme til sine boliglånskunder i løpet av et halvt års tid. Banken har 365.000 aktive kunder.

Danske bank. Danske Bank (tidligere Fokus Bank) lanserte 15. oktober 2012 elektronisk signering for lånedokumenter. Allerede 1. september 2011 begynte de å tilby elektronisk signering ved kontoopprettelse for nye kunder, med BankID .

– Her er dokumentene tilgjengelig i nettbanken umiddelbart etter utsending og kunden kan logge seg inn og signere. Kundene er veldig fornøyde. De slipper å gå i banken og signere, og får lån kjappere, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Arntsberg i Danske Bank.

BILLÅN: 65 prosent av billånskunder signerer elektronisk hos oss, sier informasjonssjef i Skandiabanken Johnny Anderson. I løpet av sommeren får boliglånskunder også tilbudet.

Dobling. Nordea planlegger å innføre elektronisk signatur i løpet av første kvartal i år, ifølge informasjonssjef Thomas Sevang. Banken har 530.000 nettbank-kunder.

Legger vi sammen Terra-gruppens, Nordeas og Skandiabankens nettkunder, vil det innebære at 1,6 millioner fler kunder vil kunne signere elektronisk i løpet av året.

Les også:Så lett bytter du bank

Sparer tid. Men i mange andre banker må du fortsatt bruke «sneglepost» for å søke om lån eller refinansiering.

Først må lånepapirene sendes deg i posten, før du kan signere manuelt. Deretter må du sende papirene i retur i posten. Avhengig av postgangen, kan dette ta opptil en uke.

– Tryggere. Selve signeringen vil bli gjort digitalt ved hjelp av for eksempel BankID. Bankkunder som er vant til å bruke BankID vil kjenne igjen metoden.

– Den elektroniske signeringen vil bli integrert i den enkelte banks nettbank. Du logger inn i banken på vanlig måte. Du får deretter et bilde opp med dokumenter som du kan velge blant, og benytter BankID for å signere digitalt, forklarer Tjore.

– Åpner ikke dette for mulighet for svindel med lånesøknader over PC, hvis andre kjenner koden?

TRYGGERE: – Elektronisk signering er tryggere, fordi man slipper risikoen for at papirer kommer bort i posten, sier Stein.Arne Tjore i Nets Norway.

– Nei, tvert imot. Dette vil bli tryggere enn den løsningen som er i dag, med tanke på at viktige papirer kan bli borte i posten, sier Tjore.

Avtalen omfatter sikker digital signering, digital og postal distribusjon av dokumenter og meldinger for bankene i Terra-Gruppen og deres fire produktselskaper.

Les også:Snart kan du signere studielånet med Bank-ID

Bankene sparer 157 millioner. Hele 30 prosent av meldingene til bankkundene, sendes nå i posten. Terragruppen innrømmer at det er et viktig motiv for bankene å spare penger til porto.

21 millioner meldinger sendes i posten. Dermed kan Terra-Gruppen spare minst 157 millioner kroner på å slippe å sende ut brev (billigst porto er 7,50 for 20 grams B-post).

– Hovedfokuset vil være å redusere kostnadene for postal utsendelse, skriver Lorang Eriksen, direktør for betalingsområde i Terra.

– Vil denne besparelsen komme kundene til gode?

– Eh...Får jeg lov å resonnere litt først? Teknologisk utvikling som gjør dette mulig, koster penger, og den regningen må vi betale først.

Det er et stort press på at betalingsløsninger skal være billige. Så ja, etter hvert vil vi kunne senke betalingstjenestene, sier Lorang Eriksen, direktør i Terra-Gruppen.

Les også: Sparte 8.500 kroner på boliglånet i samme bank

Digital arkivering. I tillegg til at bankene vil kunne tilby sine kunder et digitalt signeringsrom, vil de også få tilbud om å arkivere digitale avtaler.

– Bankene får stadig strengere krav til sporing av dokumenter, og digital arkivering vil gjøre dette mye enklere. Dette vil jo også være en stor fordel for bankkundene, istedet for å passe på papirer, sier Tjore i Nets.

Valgfritt. Kunder som ikke vil signere digitalt men som sverger til gamlemetoden, vil ha fortsatt mulighet til å signere manuelt.

– Det vil også kunne gå an å kombinere manuell og elektronisk signering, som for eksempel hvis lånepapirene også skal signeres av en kausjonist, sier Tjore.

Les også:Tåkelegger med kundeprogrammer

Dato ikke satt. – Dato nok variere for den enkelte bank, avhengig av hvilke tjenester som skal løses, og hvor langt den enkelte banken har kommet med tekniske tilpasninger. Men vi tar sikte på å lansere i løpet av året, sier informasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets Norway AS til Dine Penger.

Bare starten. En rekke andre banker er også i startgropen til å debutere med å tilby elektronisk signering til kunder. Dine Penger har blant annet skrevet om at Lånekassen snart tilbyr dette.

– Vi håper at flere banker kommer etterhvert, kanskje allerede i løpet av året, sier Tjore. Norge er blant de landene som er tidligst ute med denne typen tjenester.

Terragruppen er eid av 78 sparebanker og OBOS. Bankene har ca 230 filialer i 105 kommuner.

Har du beste bank?Bruk kalkulatoren på Penger.no for å sjekke din rente og be om tilbud fra tre banker med en søknad!

(Penger.no er et tilbud fra Finn.no og Dine Penger.)

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om