– Mer lønnsomt å selge hytta si nå enn på lenge

Mange benytter den ekstra lange juleferien til å gå på visning. Romjulsdrømmer om hytte på fjellet kan gi gode salgstall i januar.

ROMJULSDRØM: Juleferie på fjellet har fristet ekstra mange nordmenn til å dra på hyttevisning i år. Her fra et snødekket hyttefelt ved Kvitfjell i Oppland.

Tore Kristiansen
  • Caroline Enge
Publisert: Publisert:

– I år er det litt lengre juleferie, og da får vi også flere henvendelser fra folk som vil på visning, sier Linn Hamre, fagansvarlig ved Eiendomsmegler1 Valdres.

Tirsdag tenner hun fakler på trappen til en hytte på Bang Vestås der en familie skal på privatvisning.

Romjulen er vanligvis en stille tid for eiendomsmeglerne i Valdres, men i år har flere ivrige kjøpere bedt om å få komme på visning i ferien.

– Gode kjøp

– Det er fortsatt mange hytter for salg, og utvalget er godt for den som ønsker å kjøpe nå, sier Jan Martin Rønes, daglig leder i Krogsveen Elverum.

De selger hytter i populære områder som Trysil og Gautefall, og Rønes forteller at de merker at det er mer aktivitet på hyttemarkedet enn før.

– Det selges nok litt mer hytter nå enn det som har vært solgt tidligere vintersesonger, uten at vi har noen konkrete tall, sier Rønes.

Slik blir din økonomi i 2015 (krever abonnement)

Han sier folks tro på økonomien vil avgjøre om salget fortsetter på samme nivå.

– Det kan jo hende at det blir enda mer populært med hytte hvis det blir dyrere å reise utenlands, sier Rønes.

100.000 drømmer om hytte

Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret.

– Folk går på visninger hele året, men toppene kommer i høst- og vinterferien og i påsken, sier Bjørn-Erik Øye ved Prognosesenteret.

– I år er det litt spesielt, ettersom vi har litt lengre ferie enn normalt, så nå får vi også flere romjulsvisninger. Meglerne må nok belage seg på jobbe mer i julen fremover, tror Øye.

Han mener mer fleksibel arbeidstid kombinert med stadig mer ferie, gjør at nordmenn også har tid til å bruke hyttene mer enn før.

Ifølge Prognosesenterets spørreundersøkelse fra oktober har 100.000 norske familier mer eller mindre konkrete planer om å skaffe seg hytte. 40.000 av dem ønsker seg hytte på fjellet.

Les også

Se topp ti over Norges dyreste hytteeiendommer

Bestemmer seg etter nyttår

– Romjulen er litt vanskelig å bli klok på. Vi har ikke like stort trykk som i høstferien og påsken, men visninger har vi, sier Silje Myrvollen i DNB Eiendom Hallingdal.

Selv om visningshyttene sjelden er pyntet til jul, kan det se ut til at fyr på peisen og nypreparerte skiløyper frister kjøperne litt ekstra i juleferien.

– Vår erfaring er at folk ser mye på hytter på nettet og kikker mens de er på ferie på fjellet. Så bruker de romjulen til å diskutere og bestemme seg. Det store trykket kommer på nyåret, sier Myrvollen.

Beliggenhet er alt

3.699 fritidsboliger ligger ute til salgs på Finn.no for øyeblikket. 1.140 av dem befinner seg i såkalt «populære områder» på fjellet. Ifølge meglerne har beliggenheten alt å si når hyttedrømmen skal realiseres.

– Beitostølen har en del pågang, både hytter og leiligheter, selv om hele Valdres stort sett ligger ganske stabilt i hyttemarkedet, sier Linn Hamre i Eiendomsmegler1.

– Beliggenhet er det aller viktigste, og skiløyper er en viktig del av det, forteller Hamre.

Beliggenhet er også alt i Hallingdal:

– Skiløyper og solforhold er det viktigste, alt annet kommer i andre rekke, sier Silje Myrvollen i DNB Eiendom.

Les også

Ikke gjør disse hyttetabbene

Ifølge prognosesenteret er mer komfortable og tilgjengelige hytter forklaringen på at flere feirer jul på fjellet.

– Det vi vet er at bruken av hyttene i julen har økt. Mer komfort, varme og innlagt vann gjør det langt enklere å bruke dagens hytter. Reisevei og tilgjengelighet er svært viktig når folk velger hytte, sier Bjørn-Erik Øye.

Stabilt marked

De som skal kjøpe hytte bruker mye lengre tid på å bestemme seg enn boligkjøpere, ifølge Prognosesenteret.

– Vi snakker om måneder, kanskje år, sier Bjørn-Erik Øye.

Kombinert med en stor tilbudsside, mener han det gir stort rom for å forhandle om prisen, både når det gjelder hytter og hyttetomter.

Han tror en litt tregere økonomi vil få lite å si for utviklingen i året som kommer.

– Det har allerede skjedd en korreksjon når det gjelder de store luksushyttene, som forblir et smalt marked. I prisklassen 2–4 millioner kroner ruller det av gårde i normalt tempo. Hyttemarkedet ligger stabilt, og vil utvikle seg ganske parallelt med boligmarkedet, sier Øyer.

Han spår 2–3 prosent oppgang i hytteprisene det kommende året.

– Hytter kjøpes som regel med oppsparte midler eller arv. To tredeler av hyttene som selges, betales med egenkapital. Hytta er en livsinvestering, sier Øye.

– Vær forberedt!

Øye mener det er et godt råd å leie hytte før man kjøper, og gjøre seg kjent i området man er interessert i.

– Det er viktig at man er godt forberedt og at folk er enige om hva de er på utkikk etter, og i hvilken prisklasse. Hvis ikke kan man fort bli forvirret, sier Silje Myrvollen.

I Hallingdal gir romjulsvisningene en fin avrunding på et godt år i hyttemarkedet.

– Vi har hatt et veldig bra år i forhold til i fjor. Det er ingen kjempestigning, men det er mer lønnsomt å selge hytta si nå enn på lenge, sier Myrvollen.

Les også:

Over 50.000 nordmenn reiser til utlandet i julaHer er norsk reiselivs nye eksporthåp- Folk har bedre tid på hyttesalget, men begynner å bli lei av å venteVæret avgjorde om hytta var lovlig oppsatt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Klimaendringene påvirker nok trykket i fjellhyttemarkedet

  2. – En eksepsjonelt god høst

  3. - Folk har bedre tid på hyttesalget, men begynner å bli lei av å vente

  4. Betalt innhold

    Hyttedrøm på budsjett: Fem minutters kjøring – 100 000 spart

  5. Rift om fjellhyttene