NHO-sjefen snur om formuesskatt

NHO-direktør Kristin Skogen Lund åpner nå for et kompromiss om formuesskatten der bare de aller mest velstående blir skattet.

ÅPNER FOR KOMPROMISS: Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund.

Audun Braastad
  • NTB
  • Maren Løhre
Publisert:,

NHO-direktøren innser at det kan være politisk umulig å bli kvitt hele formuesskatten, og presenterte kompromisset under et frokostmøte i regi av tankesmia Civita tirsdag, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er to måter å gjøre det på: Det ene er å skattlegge formuesobjekter som særlig dyre boliger. Det andre er Høyre-løsningen, som er et veldig høyt bunnfradrag, for eksempel 25 millioner kroner – og en redusert sats, til for eksempel 0,5 prosent. Da er det ganske få som betaler, og det er en redusert belastning. Det er ikke perfekt, men mye av skaden på mindre bedrifter lukes da ut, sier Lund.

Les også

Scheel-utvalget vil redusere selskapsskatten til 20 prosent

Mens debatten om formuesskatten har gått høyt det siste halvåret, har NHO hele tiden stått hardt på at denne skatten må bort. I sommer krevde organisasjonen minst en halvering av skattesatsen, men i statsbudsjettet for 2015 ble satsen kun satt ned fra 1 til 0,85 prosent.

– Dette handler om politikk, og om å gi legitimitet til skattesystemet gjennom å synliggjøre at noen mennesker med høy formue skattlegges. Hvis man aksepterer at det er en politisk nødvendighet for å få til et kompromiss, mener vi det må være mulig å løse den symboloppgaven på en måte som ikke er skadelig for investeringer i norsk næringsliv, sier Lund.

Scheel-utvalget foreslo økning

Da Scheel-utvalget kom med sin rapport tirsdag forrige uke foreslo de, stikk i strid med regjeringens politikk, skatteendringer som betyr at formuesskatten øker med omtrent tre milliarder kroner sammenlignet med regjeringens skatteopplegg for 2015.

Scheel-utvalget vil ikke fjerne formuesskatten, men mener det er viktig at den er rettferdig, langt mer enn i dag. Derfor foreslår de å jevne ut verdsettelsen i forskjellige investeringer, slik at eiendom og aksjer, for eksempel, ikke er så forskjellige skattemessig.

– Det beste er som ofte å ha flere skattbare instrumenter enn få. Det å fjerne en hel skatt er sjeldent et godt faglig argument for, sa Scheel og pekte på fordelingseffekten.

Scheel-utvalget ble i sin tid nedsatt av den forrige regjeringen for å finne ut av hvordan det norske skattesystemet bedre kan tilpasses andre land.

Les også

Scheel vil bli finansråd

Jensen åpner for å beholde formuesskatten

Etter rapporten ønsker både Høyre og Arbeiderpartiet seg et nytt bredt skatteforlik mens Frp er skeptisk.

Finansminister Siv Jensen åpner for å ofre fanesaken for å finne et felles skattesystem:

– Det er ikke noe poeng å gå ned i en eller annen skyttergrav rundt dette spørsmålet nå. Vi må få til et konkurransedyktig skattesystem som står seg, sa hun til Dagens Næringsliv da.

I forslaget til statsbudsjett for 2015 er formuesskatten kuttet kraftig. Finansminister Siv Jensen har økt innslagspunktet for når man må begynne å betale formuesskatt med 200.000 kroner til 1,2 millioner, og samtidig er formuesskattesatsen redusert fra 1,0 til 0,75 prosent.

Og med skattelettene regjeringen vil gi, får de 845 personene med formue over 100 millioner i Norge, en samlet skattelette på 900,9 millioner kroner til neste år. Og uten formuesskatt ville 28 milliardærer betalt 80 prosent mindre i skatt.

Les også:

Åpner for å beholde formuesskattenSlik vil nytt skattesystem ramme din økonomiUten formuesskatt ville 28 milliardærer betalt 80 prosent mindre i skattNHO: - Må bygge hele Fredrikstad - hvert årSolberg advarer fagbevegelsen mot storstreikKunne slettet skatt for minst 335.000 flereAp ønsker bredt skatteforlik

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Åpner for å beholde formuesskatten

  2. NHO vil likestille bolig- og aksjeskatt

  3. Regjeringen vil verne boligeierne

  4. Annonsørinnhold

  5. Høyre og Ap vil ha bredt skatteforlik

  6. Statsbudsjettet for 2016: Erna & Co. foreslår milliard-skattekutt for tredje gang