Båtbransjen tror vinden snur

Etter mange år med katastrofesalg, er optimismen tilbake i båtbransjen.

BÅTER PÅ LAND: Sjøen for alle 2014 åpnet onsdag i Telenor Arena, 192 båter er utstilt i tillegg til diverse maritimt utstyr.
Publisert:

Onsdag åpnet den største og viktigste innendørs båtutstillingen i Norge, Sjøen for alle. Den tradisjonsrike utstillingen er et sikkert vårtegn, og markerer starten på sesongen for båtfolket.

Men det har vært mange tøffe år for båtbransjen, den har ikke hentet seg inn etter finanskrisen og mange forhandlere og båtprodusenter har bukket under siden 2008.

Nå er det en forsiktig optimisme å spore blant utstillerne i Telenor Arena, et bilde på det er relanseringen av det klassiske båtmerket Draco.

- Vi ringte rundt til våre gamle forhandlere, særlig i Sveits og Spania, og alle mente vi burde satse på Draco igjen, forteller Dag Kaas, salgskoordinator i Draco da vi møter han på plattingen mellom den svarte Draco-en og en større, hvit Windy.

Les også

Windy Boats flagger ut

COMEBACK: Dag Kaas, salgskoordinator i Draco, i den nye Draco SR26. Første båt fra det merket siden 2002.

Draco ble startet i 1963 av Kåre Drangsholt, og var i mange år en suksess både i Norge og som eksportartikkel. I 1992 gikk de over ende og ble overtatt av Windy, som fortsatte produksjon av båtene frem til 2002.

Polen

- I Sveits er Draco fortsatt det mest søkte båtnavnet og gjennom årene har det blitt solgt 4000 Draco der, sier Kaas.

Dracos gjenoppstandelse er en 26 fots daycruiser, en dagsturbåt i den mer eksklusive sjangeren, som koster 840.000 med en tohundre hesters utenbordsmotor. Foreløpig er det snakk om en forsiktig restart. De skal lage femten båter i år, som alle er solgt.

Nøkkeltall for Windy Boats AS på E24 Bedrift

- Neste år regner vi med å selge 25 av 26 foteren, og så kommer vi med en 20-foter som vi tror vil vi vil selge mellom 30 og 35 av.

Som med så mange andre norske båtprodusenter er produksjonen flyttet ut av landet, Draco sine båter blir laget i Polen.

Norboat, som er interesseorganisasjonen for den norske båtbransjen og arrangøren av Sjøen for alle, melder at den negative trenden de siste årene har snudd.

Bedre vær

I toppåret 2007 ble det importert båter for 3,2 milliarder til Norge, i 2013 var tallet 1,27 milliarer. Dette var likevel en fremgang fra året før, noe som tolkes positivt.

NISJE: Geir Moen i Hydrolift produserer fortsatt i Norge.

Dette er Kaas enig i.

- Etterspørselen er tilbake, og det føler vi og båtmarkedet er.

Ved en båt i nærheten står Geir Moen og gjør klar Hydrolift sin stand.

- Sommeren i fjor hadde mye å si. En slik sommer til, så er mye gjort.

Hydrolift produserer sine båter i Fredrikstad, og er en typisk nisjeprodusent.

- Vi regner med å lage drøyt 10 båter i år. Alt gjøres på ordre. I svært gode år lå vi på rundt 50.

Nøkkeltall for Hydrolift AS på E24 Bedrift

I fjor valgte de å ikke være med på Sjøen for alle.

- Vi hadde egentlig ingen nyheter å vise, så vi prioriterte å vise båtene våre andre steder. Men det holdt å være borte i fjor. Det er viktig å være synlig og møte folk, sier Moen.

Skal ikke tilbake til 2008

Selv om produksjonen er lav på fabrikken i Fredrikstad, så sier han at de nå er på vei til å ansette flere folk.

- Vi holder og på med andre typer markeder. Vi lagde flaskeposten for Solo, så har vi designet og konstruert brøytebiler for det norske firmaet Øveraasen og nå har vi laget Elias-båtene for Redningsselskapet, så langt 50 stykker.

NOE FOR BARNA: De nye Elias-båtene er designet og laget på Hydrolift sin fabrikk i Fredrikstad.

Han venter ikke at båtbransjen vil nå de høye tallene fra før finanskrisen igjen, men tror det er stigning i vente. Moen trekker frem Nordkapp som et selskap som virkelig har gjort det bra i et vanskelig marked.

På det som ser ut til å være den største standen på båtmessen, finner vi Kjell Olav Frogner, som er salgssjef hos Nordkapp.

- De siste fire fem årene har vi solgt 350 til 400 båter i året, det har gjort at vi har spist markedsandeler.

Nyhetsdrevet

Ifølge Norboat, er det de mindre båtene som trekker salget mest opp, de under 5,5 meter, et segment hvor Nordkapp er godt representert.

SUKSESS: Kjell Olav Frogner i Nordkapp har hatt suksess når så å si alle andre har slitt.

- I de gode årene var det mange som sluttet å lage mindre båter, og satset på større og dyrere. Det gjorde ikke vi. Du må ha en produktutvikling lik den man har med biler. Man må hele tiden ha noe nytt. Der har vi vært gode.

Frogner mener at de på denne måten, med både små og litt større båter, fanget opp førstegangskjøperne, folk som også kommer tilbake når de skal ha seg større båt.

Nordkapp har 18 forhandlere rundt i landet og omsetter for 55 millioner kroner i året, med en driftsmargin på rundt åtte prosent. Båtene deres blir også laget i Polen.

Nøkkeltall for Nordkapp Boats AS på E24 Bedrift

- Vi kunne produsert flere båter, men har foreløpig ikke villet gjøre det. Vi ønsker ikke å sitte igjen med båter etter sesongen, vi tar det heller steg for steg.

Nordkapp sin stand er på 600 kvadratmeter og koster 750.000 i leie og utstyr.

- Det skal mye til for at vi selger så mange båter at vi tjener det inn i løpet av messen, men det er viktig å være her, sier Frogner.

Les også:

Båtprodusent: – Høsten 2008 var det som om noen slo av en bryterNorsk båtprodusent: - Nå tror vi at bunnen er nåddNy eier på plass: Nimbus reddet

Publisert: