Tips til deg som er på boligjakt nå: Slik utnytter du det kravstore boligmarkedet

Bevisste kjøpere gir store forskjeller mellom objektene – og gode muligheter for deg som er tålmodig, mener boligeksperter.

ALENE PÅ VISNING? I dag er det flere kjøpere som flokker til de mest attraktive objektene. Da kan det lønne seg å gå imot strømmen og smøre seg med tålmodighet.

Jarl Fr. Erichsen
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Noe har endret seg i boligmarkedet. Både DNB Eiendom og Privatmegleren forteller at boligkjøperne har blitt mer kravstore og selektive.

Mens attraktive objekter kan gi bud-bonanza, gås andre forbi i stillhet – og gjerne sakte.

- Vi ser at markedet er veldig differensiert, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom til E24.

Han mener det i dag er mulig å gjøre gode kjøp ved å gå imot strømmen og rette blikket mot de mindre attraktive objektene – hvor fraværet av hete budrunder gjør det mulig å komme i en gunstig forhandlingssituasjon med selger.

Les også: - Private lån bedre enn å stille som kausjonist

BOLIGEKSPERT: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Stian Lysberg Solum

Gagner de mindre kravstore. Roger Bjørnstad er sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse og boligekspert.

Han sier dagens selektive marked viser at boligtilbudet er høyt, og at makten ligger hos kjøperne.

- Det hoper seg opp med interessenter på de attraktive boligene, og det er fordi folk har sterke preferanser på dem. Disse boligene har utsikten og standarden, og driver prisutviklingen.

- Denne markedssituasjonen gagner de som ikke har like sterke preferanser, og de som ikke er like kjøpesterke, sier Bjørnstad til Dine Penger.

- Vær tålmodig. I en slik situasjon åpner det seg gode kjøpsmuligheter blant de mindre attraktive objektene.

Men for å gjøre et kupp, må man være tålmodig og gi seg selv tid til å havne i en gunstig situasjon, påpeker eksperten.

- Utfordringen blir å finne boligene med lite konkurranse. Selv om du finner et mindre attraktivt objekt du liker, kan det være andre som tenker som deg, og så ender du plutselig i budkrig likevel, påpeker Bjørnstad.

Å vite hvilke boliger som gir laber interesse på forhånd kan vise seg å være en umulig øvelse. Løsningen er rett og slett å være tålmodig, mener eksperten.

BOLIGEKSPERT: Christer Vikebø, megler og forfatter av Boligboken.

- Det kan lønne seg. Når alt kommer til alt, handler det jo om å unngå budrunder om man vil gjøre et kupp. Har du ingen budgivere mot deg, er det kun selgers vilje det står på, sier Bjørnstad.

Les også:Trenger du boligkjøperforsikring? Derfor er ekspertene uenige

Ikke ta i for mye. Når du først kommer i en slik posisjon, kan du prøve deg med bud under prisantydning.

Dette kan være særlig effektivt om du på forhånd vet at selger er motivert for å kvitte seg med boligen raskt – for eksempel fordi den har ligget ute for salg lenge, og vedkommende allerede har kjøpt ny.

Men det kan være lurt å ikke ta i for mye når du underbyr, tipser eksperten.

- Et lavt bud kan gi samme effekt som lav prisantydning: Lokke fram flere budgivere og gi deg konkurrenter som presser opp prisen, sier Bjørnstad.

Han presiserer at det er viktig å huske på at mindre attraktive objekter tross alt er verdsatt lavere i markedet.

- Det er dermed ikke nødvendigvis slik at du gjør et godt kjøp, kun fordi prisen er lavere, sier Bjørnstad.

Se etter overprising. Christer Vikebø er mangeårig megler og forfatter av Boligboken. Han påpeker at også attraktive objekter kan gi gode kjøpsmuligheter dersom de er priset for høyt.

- Det finnes mange feilprisede boliger der ute, enten de er attraktive eller ikke. Overprisede boliger har gjerne laber interesse, og en selger som begynner å bli utålmodig, sier Vikebø.

Når du forventer laber interesse på en bolig og skal til å legge inn bud, har Vikebø et klart tips:

- Vent! Hvis du ikke byr og ingen andre gjør det heller, så kan du få bedre odds dagen derpå. Selger blir bekymret for å ikke få napp, og kan bli ekstra motivert når du først byr, sier Vikebø.

Runde bud. Ofte vil du oppleve at det kommer inn bud i mellomtiden, og da har du en beslutning å ta.

- Det er stadig de generelle rådene som gjelder: Vær godt orientert i markedet på forhånd, vit hva lignende boliger går for, og ikke mist hodet i budrunden, råder Vikebø.

Et annet tips er å utnytte at andre budgivere gjerne setter grensen på et rundt tall.

- Da kan det være greit å være den som kommer med budet, og ikke må svare på det. Har du valget mellom å by 4.980.000 og 5.000.000, vil jeg anbefale å gi det siste, for sjansen er stor for at noen har satt fem millioner som grense.

FEM TIPS: Slik blir du forberedt til budrunden

1. Finn boligens prisområde. Du kan ikke stole blindt på taksten eller prisantydningen - den kan være både for høy og for lav. Gå derfor på flere visninger i området før du begynner å by, så du skaffer deg en «prisantenne».

Finn.no har oppdatert statistikk på kvadratmeterprisene for ulike områder, som gir et godt utgangspunkt.

2. Kjenn selgers situasjon. Har hun allerede kjøpt ny bolig, ønsker hun normalt å selge raskt. De som måtte avlyse planene om å få solgt før jul, kan nå være ekstra motiverte. Kanskje de nå går med på prisen de sa nei til for noen uker siden?

3. Sett en øvre grense for budene dine. Det er særlig viktig når det er mange interessenter, med stor sjanse for hyppige høyninger i en het budrunde. Slike tilstander var mer vanlig for et år siden, men det er uansett smart å bestemme seg for en makspris på forhånd. Blir budrunden het, unngår du å bli revet med og får hoppet av i tide.

4. Ta en telefon til megler og vis interesse etter visning, slik at du er sikret informasjon om andre bud som kommer inn. Det er nemlig ikke sikkert at du får beskjed hvis du kun er ført opp på interessentlisten, hvor «alle» skriver seg opp.

5. Vurdér å legge inn et lavt symbolbud allerede på visning, slik at det er enkelt å følge opp med ordentlige bud når runden er i gang. Første bud må nemlig være signert (flere meglere har innført elektronisk signering i sine bud-apper).

FEM TIPS I BUDRUNDEN

1. Du skal aldri by på mer enn én bolig av gangen. Et bud er alltid bindende, og med to tilslag sitter du i saksen.

Samtidig må du alltid sette klare tidsfrister på budene dine, ellers kan du gå glipp av andre muligheter mens du venter i evigheter på at selger skal bestemme seg.

2. Hvis det er mange interesserte: Ikke sett så lang tidsfrist! Du skal ha god grunn for å gi selger mer enn én time på å bestemme seg, og det er oftest lurt å sette litt press på både han og andre budgivere.

Vær samtidig obs på at meglere kan komme til å avvise bud med superkorte frister på fem eller ti minutter, hvis de ikke får nok tid til å kommunisere budene videre. Dette gjelder særlig etter innføringen av skriftlige budrunder.

3. Hvis det er få interesserte: Du bør du i utgangspunktet by noe lavt, og heller gi lengre akseptfrist. Selgeren trenger litt tid for å «venne seg til» en lavere pris enn han først hadde forestilt seg for boligen.

4. Ikke by over deg selv som hovedregel – særlig om du er eneste budgiver. Unntaket er selvsagt dersom du har lagt inn et realt skambud eller et «proformabud» tidligere.

5. Merk deg «kobra-taktikken»: Etter en budrunde med beskjedne høyninger, hogger du plutselig til med et bud som drar fra de andre budgiverne.

Poenget er å vise styrke og få andre kjøpere til å gi opp, før prisen sakte men sikkert presses for høyt. Ulempen er at selger kanskje hadde takket ja til et lavere bud underveis. Denne teknikken bør kun vurderes når det er mest sannsynlig at mange budgivere vil presse prisen enda høyere enn du slår til med. Er det få interesserte, se punkt 3.

Kilder: Dine Penger boligkjøperskole, Forbrukerådets bolig-fagdirektør Thomas Bartholdsen og Christian VIkebø, megler og forfatter av Boligboken.

Publisert:

Flere artikler

  1. Slik byr du smart i vårens boligmarked

  2. Stor guide: Her er bud-knepene du kan møte på boligjakt

  3. – De tenker «her blir det dyrt, men vi prøver litt til»

  4. Oslo-meglere om boligmarkedet:
    - Kjøperne er nådeløse

  5. Gikk én million over – der boligprisene synker mest