Kritiske til nytt gjeldsregister

– En gavepakke til industrien som håndterer kredittopplysninger, mener Jorge Jensen i Forbrukerrådet om det nye forslaget til gjeldsregister.

Ønsker bedre regler: Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet, ønsker et offentlig gjeldsregister velkommen, men mener regjeringens forslag har flere svakheter.
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Flere svakheter. Forbrukerrådet retter nå skarp kritikk til gjeldsregister-forslaget som regjeringen nylig la frem.

Ikke fordi de er i mot et gjeldsregister, men fordi de mener forslaget inneholder åpenbare svakheter og dessuten ikke tar godt nok vare på personvernet.

Først og fremst er de kritiske til at forslaget ikke gir noen plikt til bankene om å faktisk bruke informasjonen i gjeldsregisteret.

– Forslaget inneholder ingen plikt til å bruke gjeldsregisteret. Men kredittyterne blir pålagt å rapportere inn til registeret, skriver Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet i en blogg på deres nettsider.

Han mener at det ikke automatisk betyr at informasjonen i registeret vil bli brukt.

– Stortinget må sikre at kredittytere tar hensyn til den informasjonen som ligger i gjeldsregisteret når de vurderer om noen skal få lån. Og at det må etableres muligheter for sanksjoner mot dem som ikke bruker denne informasjonen, mener han.

Les også: Thorkildsen vil innføre gjeldsregister

Forslag: Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen la i nylig frem forslaget til nytt gjeldsregister, som blant annet skal hindre at man tar opp mer forbrukslån og kredittkortgjeld enn man kan takle.

Rekordmange med gjeldsordning. Om lag 150.000 norske husholdninger har i dag betalingsproblemer og antall personer under offentlig gjeldsordning er på sitt høyeste nivå noensinne.

For mange av disse er kredittkort og store forbrukslån hovedårsaken til gjeldsproblemene.

Slik reglene er i dag, får ikke kredittytere tilgang på alle opplysninger om kredittsøkers eksisterende gjeld, annet enn det man selv oppgir og det som fremgår av siste års selvangivelse.

Det vil si at uten et slikt register kan personer lett søke om og få forbrukslån flere steder samtidig i løpet av kort tid, uten at kredittytere har oppdatert informasjon om søkerens samlede gjeld.

Les også: – Banker må slutte å pushe forbrukslån

Skal forebygge gjeldsproblemer. Det var Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen la frem forslaget til nytt offentlig gjeldsregister i slutten av september.

– Registeret skal bidra til å forebygge gjeldsproblemer hos enkeltpersoner ved å gjøre det enklere for banker og andre som gir kreditt å vurdere lånesøknader, sa Thorkildsen under fremleggelsen.

Les også:- Unge må ta ansvar selv

POSITIV: Leder i Gjeldsoffer-Alliansen, Bengt Scheldt, tror det nye gjeldsregisteret vil bli bra.

Gjeldsofferalliansen positive. Bengt Scheldt, leder i Gjeldsoffer-Alliansen deler ikke Forbrukerrådets skepsis til det nye forslaget:

– Vi har i mange år jobbet for å få et gjeldsregister her i landet og er glad for at dette nå vil komme på plass. Ut fra det jeg har lest av proposisjonen, tror jeg at dette kan bli veldig bra, sier Scheldt til Dine Penger.

Det at det ikke er noen plikt i forslaget til å benytte opplysningene fra gjeldsregisteret, tror han ikke vil være noe stort problem.

– Erfaringer fra gjeldsregisteret i Sverige, viser at det blir mye brukt av kredittytere der, sier han. Det er også et punkt i proposisjonen som sier at dersom det viser seg at dette vil bli et problem, skal det tas med i loven.

Scheldt peker også på at det til nå har vært vanskelig å få banker/kredittytere dømt i Finansklagenemnda i saker der de skulle ha frarådet folk fra å ta opp mer lån. Årsaken er at bankene ikke hadde full oversikt over personens gjeld.

– Med et gjeldsregister vil de ikke lenger ha den samme muligheten til å fraskrive seg ansvaret, mener Scheldt.

Les også: Smålån til 9000 prosent rente

Dårlig personvern. Forbrukerrådet stiller også spørsmål ved personvernet i forslaget til gjeldsregister og mener at dette må sikres bedre enn det departementet har tenkt ut:

I forslaget foreslås det at bransjen for kredittopplysninger skal håndtere opplysningene.

– Skal en bransje som lever av å sortere gode og dårlige prospekter for næringslivet, også ha råderett over all vår informasjon om gjeld – med et vell av sensitive personopplysninger? spør Jorge Jensen, som mener forslaget er en gavepakke til denne industrien.

– Det er lånesøkerne selv som burde hatt eiendomsretten til informasjonen i Gjeldsregisteret. Det ville gitt forbrukerne kontroll over sensitive personopplysninger, sier Jensen.

Det er ikke Bengt Scheldt enig i:

– Det er kanskje en gavepakke til bransjen, men samtidig er det en gavepakke til gjeldsofrene. Det er faktisk slik at mange mennesker i Norge må vernes mot seg selv. Ukentlig har vi personer her på kontoret som lurer på hvorfor de ikke ble stoppet da de hadde 200.000 kroner i gjeld. I stedet har beløpet kommet opp i en million...

– Dersom det kun er lånesøkeren som kan ta ut informasjon fra gjeldsregisteret, vil det gjøre prosessen med å innvilge lån mye mer tungvint, mener Scheldt.

Les også:Nye kapitalkrav kan presse unge inn i gråmarkedet

Magne Gundersen, Forbrukerøkonom i Sparebank1 og Luksusfellen-programleder, tror mange ville unngått pengeproblemer om et gjeldsregister hadde vært på plass tidligere.

Vil kunne hjelpe mange. Magne Gundersen, Forbrukerøkonom i Sparebank 1 og programleder i Luksusfellen på TV3, tror at et gjeldsregister vil være til svært god hjelp for å hindre folk fra å havne i økonomisk uføre.

– Ja, det er ingen tvil om at flere av de jeg har møtt gjennom Luksusfellen ville fått avslag på sine kredittsøknader om et gjeldsregister hadde vært på plass, sier Gundersen til Dine Penger.

– Flere av deltakerne har sagt til meg at de skulle ønske de hadde fått nei, for da ville de ikke klart å ta opp så mye kreditt/gjeld som de gjorde, sier han.

Gundersen har selv sett kredittsøknader der informasjon om annen gjeld/kreditt ikke er oppgitt.

Han minner om at nyere gjeld kan ikke oppdages ved å se på tidligere selvangivelser.

– Når søker bevisst unnlater å gi fullstendig og korrekt informasjon, kan ny kreditt bli innvilget på feilaktig grunnlag. Dette er vel egentlig svikefull opptreden av den som søker kreditt. Dette vil man helt kunne unngå når et gjeldsregister er på plass, sier Gundersen.

Når det gjelder innsigelsene fra Forbrukerrådet, så har han liten tro på at kredittytere vil la være å benytte et gjeldsregister:

– Vi ser jo at de bruker tilgjengelige kredittopplysninger i dag. Erfaringene fra Sverige bekrefter dette, sier han.

Les også:Vil ha maksrente på forbrukslån

På plass i løpet av 2014. Registreringen i det nye registeret skal gjelde kreditter som ikke fremgår av andre etablerte registre, og vil typisk gjelde kredittkort og usikret forbrukslån.

Departementet tar sikte på at registeret skal være på plass i løpet av 2014, dersom det blir vedtatt i Stortinget.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. **Gjeldsoffer-Alliansen skuffet **Horne: – Vi har et nytt forslag: Stanser de rødgrønnes gjeldsregister

  2. Kan bli vanskeligere å få forbrukslån: Thorkildsen vil innføre gjeldsregister

  3. Trekker forslag om gjeldsregister

  4. Inkassosjef mener dagens regler er for slepphendte: - Langt flere nordmenn bør svartelistes

  5. Tom (58) fikk 2,7 millioner i forbrukslån. Nå er pengene spilt bort