Snart blir det dyrere å selge boligen

Den er teknisk grundig, tar lengre tid for takstmannen – og koster mer. Å selge bolig er ikke billig, og med påkrevd boligsalgsrapport blir det snart dyrere.

DYRERE Å SELGE: Kravet om boligsalgsrapport sikrer bedre informasjon til boligkjøpere, og høyere regning for selgere. Hos takstmann Roger Andersen koster rapporten i flere tilfeller 10.000 kroner mer enn vanlig verditakst.

Foto: Vegard Grøtt / Scanpix og Boligtakst
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Rapport-krav gir prishopp. - Når det blir økt kvalitet, blir det også en økt kostnad. Men den samfunnsøkonomiske gevinsten ved å redusere antallet klager etter boligsalg blir veldig stor, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer til Dine Penger.

Fra 1. januar 2015 må alle eneboliger og rekkehus som selges via megler, ha en medfølgende boligsalgsrapport. Kravet omfatter også leiligheter, men her er ikke dato satt.

BAKGRUNN:Innfører obligatorisk boligsalgsrapport

Rapporten utarbeides av takstmenn og går boligen nærmere teknisk i sømmene enn den mer overfladiske verdi- og lånetaksten.

I dag er det frivillig om du vil anskaffe en slik rapport om du selger boligen.

Formålet med å gjøre den obligatorisk, er å sikre bedre informasjon i bolighandler og minske dagens høye konfliktnivå mellom selgere og kjøpere.

Les også:- Tror det blir færre boligkonflikter

Ifølge president Ottar M. Skare i Norges Takseringsforbund (NTF) vil takstmenn fra nyttår få en større rolle i bolighandler.

Skal ha betalt. Men med en større rolle kommer også en større regning. Den tar du som selger:

- Ja, det blir litt dyrere å selge boligen nå, bekrefter Roger Andersen til Dine Penger.

Han er takstmann, leder av NTFs Oslo- og Akershus-avdeling og daglig leder i takstfirmaet Boligtakst.

De tilbyr både verditaksering og boligsalgsrapport. Deres prisliste ligger ifølge Andersen midt på treet for takstbransjen.

10.000 mer. Prislisen viser at kravet om rapport fort koster 10.000 kroner ekstra for selger:

 • For leiligheter under 120 kvadratmeter koster verditakst 4.400 kroner. Boligsalgsrapport med takst koster 7.700 kroner – 3.300 kroner mer.
 • For rekkehus under 100 kvadratmeter koster verditakst 6.400 kroner. Boligsalgsrapport med takst koster 16.800 kroner – 10.400 kroner mer.
 • For en enebolig eller et rekkehus på mellom 100 og 250 kvadratmeter koster verditakst 6.900 kroner, mens boligsalgsrapport med takst koster 18.600 kroner – 11.700 kroner mer.

- Tar mye lenger tid. Andersen mener boligselgere får mye igjen for de ekstra kronene.

- Det er en langt mer omfattende jobb. Vi skal søke etter fukt, sjekke under gulvene, gå opp under tak, sjekke for skjevheter. Dette er grundige tekniske undersøkelser som ikke gjøres i verditakseringer, sier Andersen.

Han anslår at jobben følgelig tar mellom 12 og 15 timer – tre til fire ganger lengre tid enn å lage en vanlig verditakst.

Les også:Dette krangler vi om etter boligkjøpet

Vil ikke anslå. NTF fører ikke prisstatistikk for boligsalgsrapporter og verditakster som tilbys av deres medlemmer i dag.

Direktør Are Andenæs Huser påpeker at prisene varierer rundt om i landet, og vil ikke anslå hvor mye mer en boligsalgsrapport koster i snitt.

IKKE BEKYMRET: Sjef i Norges taksteringsforbund Are Andenæs Huser sier han ikke frykter at flere boligselgere nå vil droppe megler for å slippe den dyrere rapporten.

- Men det som er sikkert, er at den tar lengre tid å utarbeide og dermed koster mer. Men den er vel verdt pengene, for det er en stor sammenheng mellom kvaliteten på taksttjenester og tidsbruken, sier Huser til Dine Penger.

- Altfor mange tvister. Han mener det i dag ligger altfor dårlig beslutningsgrunnlag bak det som for mange er livets viktigste handel.

- Mange objekter har for dårlig informasjon, og gjør at altfor mange boligsalg ender i tvister. Derfor er vi så glad for at meglerne nå stiller høyere krav til informasjon for boligkjøpere. Det er helt nødvendig, sier Huser.

Som Dine Penger tidligere har skrevet, ender hvert fjerde boligsalg med krangel.

Ifølge takstmann og Boligtakst-sjef Roger Andersen er det som regel selgere som sitter på dyrere objekter, ofte med ekstra attraktiv beliggenhet, som spanderer på seg rapporten i dag.

- Da er kjøpere gjerne mer kravstore og forventer grundigere informasjon, sier han.

Kan slippes. Rapport-kravet kommer fra meglerforetakenes egen forening, Eiendom Norge, som tok beslutningen tilbake i 2012.

Det er altså ikke et lovkrav fra myndighetene, og dermed kan du slippe unna rapport-tvangen ved å utelate megleren fra boligsalget.

Tror flere dropper megleren. Andersen påpeker at de som i dag selger boligen på egen hånd, gjerne gjør det for å spare noen kroner, og tror dette blir mer populært etter innføringen.

- Ja, siden rapporten gjør boligsalget noe dyrere, vil nok flere fristes av å selge på egen hånd. Men boligsalgsrapport er et svært nyttig verktøy for begge parter i handelen, og noe vi helst ser at så mange som mulig benytter seg av, sier han.

Les også:Disse byene er på bunn i boligprisutvikling

NTF-sjef Are Andenæs Huser sier han ikke er bekymret for at flere boligselgere nå vil droppe megler og rapport-krav.

- Nei, jeg tror tvert imot at folk vil holde seg til den profesjonelle rådgiveren i boligomsetningen. Jeg respekterer boligselgeres rett til å droppe megler, men ville ikke anbefalt det til noen, sier Huser.

- De undersøkelsene vi har gjort, viser dessuten at trygge boligkjøpere som får god informasjon også er villig til å by mer.

Faste kontrollpunkter. De obligatoriske boligsalgsrapportene vil ligne på dagens frivillige rapporter, men vil følge et nytt standardisert oppsett (NS3600) med faste kontrollpunkter som alle takstmenn skal følge.

Hvordan dette oppsettet konkret blir er noe Eiendom Norge skal beslutte i samråd med NTF og NITO Takst i løpet av sommeren.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. - Tror det blir færre boligkonflikter

 2. Forbrukerrådet: – Sjansespill å kjøpe bolig uten tilstandsrapport

 3. I Norge er det helt vanlig, i Danmark er det forbudt

 4. Annonsørinnhold

 5. Forbrukerrådet jubler over ny boligsalgsstandard

 6. Større avvik mellom prisantydning og salgspris i Oslo, enn i Trondheim