Vil innføre skattefradrag for oppussing

Arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) bekreftet onsdag at regjeringen ønsker å innføre et skattefradrag for oppussing i hjemmet. Men når det kommer, sier han ingen ting om.

Kommer: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vil ikke være konkret om når ROT-fradraget blir innført.

Foto: Gorm Kallestad
 • Carsten Henrik Pihl
Publisert:

Debatt. I samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige regjeringene står det at regjeringen Solberg ønsker å utrede skattefradrag for oppussing i hjemmet – det såkalte ROT-fradraget.

I en debatt i Oslo onsdag ettermiddag bekreftet arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP) at fradraget kommer:

– Vi har som ambisjon å levere på ROT-fradraget, bekreftet ministeren til Dine Penger etter debatten.

Fradrag for oppussing. ROT-fradraget gis i Sverige til de pusser opp med arbeidskraft som jobber etter skatte- og avgiftslovgivningen.

Fradraget gis for inntil 50 prosent av arbeidskostnaden og maks 100.000 kroner for hver eier av huset. Det vil si at et ektepar kan få 200.000 kroner i fradrag.

Fradraget gis direkte på regningen, og det er håndverkeren som får tilbake pengene fra staten etterpå.

I Sverige gis fradraget både for oppussing og tilbygg (ROT-fradraget) og for vask og barnepass (RUT-fradraget). I Norge er det bare snakk om å innføre ROT-fradrag.

Ikke mye byråkrati: Tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm var i onsdagens debatt opptatt av at ordningene skulle virke og ikke åpne for ytterligere billig utenlands arbeidskraft. Arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) var enig, men var samtidig klar på at en fradragsordning ikke måtte bli for byråkratisk.

Går i overskudd. Tall fra Sverige viser at for hver krone staten betaler ut i fradrag, får de 1,4 kroner til bake.

– Dette er fordi den hvite økonomien blir større, for eksempel gjennom arbeidsgiveravgift, fortalte Øyvind Utne, administrerende direktør i Oslo håndverks- og industriforening under debatten.

Dette trodde ministeren vi kunne få overført til Norge:

– Hvis vi klarer å flytte arbeidet fra svart til hvitt, er jeg overbevist om at gevinsten er større enn utgiftene, sa Eriksson.

– Det er ingen tvil om at det er et betydelig beløp som unndras beskatning. Det er alvorlig, sier arbeidsminister Eriksson (Frp).

Les mer:Advarer mot britiske steinleggere

Utbredt. Det var stor enighet i panelet om at svart arbeid var uønsket, men utbredt:

– Det bekreftes også av at man går rundt og prater med folk. Mange forteller lystig om svart arbeid. Jeg ønsker å gi to klare signaler. Svart arbeid er totalt uakseptabelt!, slo arbeidsministeren fast.

Tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) var opptatt av at en eventuell ordning måtte virke:

– Hvis vi skal gjøre dette, må vi være sikker på at vi skal lykkes. Vi må innrette systemet på en slik måte at vi får det til. At vi ikke bare får enda mer bruk av billig utenlandsk arbeidskraft i Norge, sa Bjurstrøm.

Hun pekte på at ordningen burde ta opp i seg for eksempel sertifiseringsordninger, slik at bare sertifiserte bedrifter kunne gi fradraget.

Arbeidsminister Eriksson mente dette var et godt innspill.

Hvordan, ikke om. I debatten sa ministeren at nemlig at den varslede utredningen ville være et spørsmål om hvordan ordningen skulle innføres, ikke om den skulle innføres:

– Vi ønsker ikke å utrede oss i hjel. Men vi utreder det fordi vi ønsker å gjennomføre det, sa ministeren i debatten.

Eriksson ville derimot ikke si noe om tidsrammen:

– Det er Finansdepartementet som bestemmer skattepolitikken, og vi må se på dette samme med dem og blant annet Næringsdepartementet, sa han til Dine Penger etter debatten.

Her kan du se livereferatet fra debatten

Slik kan du sjekke bedriftene i dag:

Skatteetatens nettsider Handlehvitt.no hjelper deg til å oppfylle lover og regler i dag. Her er deres tips for hvordan du kan unngå å handle svart:

 • Firma som skal jobbe for deg skal være momsregistrert for å kunne drive lovlig.
 • Kun helt nye firma og enkelte bransjer (helse, sosial, barnepass, undervisning) kan drive uten å være registrert.
 • Dersom firmaet ikke kan dokumentere at det er registrert eller unntatt, bør du vurdere å handle hos andre.
 • Du kan sjekke firmaet på www.handlehvitt.no/firma
 • Be om organisasjonsnummer – da vet du hvem du handler med
 • Velg skriftlig kontrakt. Da er du sikret ryddige forhold.
 • Sørg for å få en faktura. Uten faktura har du ingen bekreftelse på hva du har betalt for.
 • Betal via bank. Betaler du kontant, kan du bli gjort økonomisk ansvarlig hvis firmaet driver med skattesnusk.

Kilde: Handlehvitt.no

Les mer:På denne campingplassen er 25 foretak registrert

Dette risikerer du ved å kjøpe svarte håndverkertjenester

Du får dårligere klagerett: Håndverkere som arbeider svart skal i utgangspunktet følge vanlige håndverkerstandarder. Men det er vanskeligere for deg å forfølge en eventuell klage hvis du har gjort jobben svart. Les her om rettighetene når du bruker håndverker: Disse rettighetene har du når du bruker håndverkere

Ingen dagbøter: Svart arbeid gjør at du ikke har kontrakt med håndverkeren din. Da kan du heller ikke avtale effektive dagbøter ved forsinkelser. Les mer om hva som bør være med i en kontrakt her: Dette må med i kontrakten med håndverkeren

Fengselsstraff eller bøter: Det er faktisk gitt fengselsstraff til en hytteeier for å bruke svart arbeidskraft. Hytteeieren hadde avtalt med snekkeren at det ikke skulle oppgis noe til myndighetene.

Du mangler dokumentasjon: Håndverkere som arbeider svart vil heller ikke gi deg dokumentasjon på hvordan jobben er gjort. Slik dokumentasjon er viktig når du skal selge boligen videre. Uten dokumentasjon om for eksempel el-anlegg og rørleggerarbeider kan du risikere at salgssummen blir lavere.

Du kan bli ansvarlig for skattegjeld: Kjøper du tjenester for over 10.000 kroner kan du bli ansvarlig for den næringsdrivende innbetaling av skatt og moms. Betaling via bank vil være frigjørende. Les mer om det hos Skatteetaten.

Du mister fradrag: Betaler du over 10.000 kroner for en tjeneste, skal du betale via bank. Uten elektronisk overføring, mister du nå fradrag for tjenesten. For privatpersoner vil dette særlig gjelde hvis du har håndverker til å pusse opp utleiebolig, der du får fradrag for oppussingen.

Kilde: Dine Penger/Skatteetaten

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Ny og gammel regjering debatterer onsdag klokken 13.30: Kan skattefradrag  hindre svart arbeid?

 2. Virke mener at et skattefradrag for arbeid i hjemmet bør innføres snarest: - Et skattefradrag vil gi staten økte inntekter

 3. - Et skattefradrag vil gi staten økte inntekter

 4. Nytt håndverkerregister på høring: Regjeringen vil bekjempe arbeidslivskriminalitet og svart arbeid

 5. Ikke gå glipp av 25.000 kroner i fradrag