BDO-gransker: - Tar ikke økonomisk kriminalitet på alvor

Byggebransjen gjennomsyres av økonomisk kriminalitet. Likevel er dette et område som ignoreres av bransjen, mener gransker.

STORE VERDIER: Korrupsjon, underslag og økonomisk utroskap går igjen i mange saker BDO-gransker Kristian Thaysen kommer over i byggbransjen.

Per-Christian Nilssen
  • Torgeir Hågøy
    - Estate Nyheter
Publisert:

- Vi ser ofte at aktørene i bygg- og anleggsbransjen prioriterer styring og kontroll av de byggfaglige sidene av prosjektene høyt. Samtidig mangler de styring og kontroll på anskaffelses- og økonomisiden, sier partner i BDOs granskningsenhet, Kristian Thaysen.

Les også: Veidekke kutter i entreprenørpyramiden

Les også: Avdekker mer grums

Les også: Overtar for konkurs-entreprenør

Korrupsjon og underslag

BDO har et av de fremste granskningsmiljøene i landet og har stort fokus på bygg- og anleggsbransjen. De bistår oppdragsgivere fra private virksomheter, organisasjoner og offentlig sektor med å avkrefte eller bekrefte mistanker om irregulære forhold, regelbrudd og misligheter.

- Bygg og anlegg er en bransje hvor store verdier er involvert og hvor det gjennomføres store anskaffelser. Vi ser at det er svært mange saker i denne bransjen som handler om korrupsjon, underslag og økonomisk utroskap. Slike granskingssaker har ofte sitt utspring i et samarbeid mellom en ansatt og en leverandør. Ofte er det slik at en ansatt kjøper varer eller tjenester fra selskap vedkommende eller noen i nær krets selv eier, sier Thaysen.

Les også: Ny entreprenørkonkurs

Les også: Store tap i byggebransjen

Knytter sammen svart og hvit

At byggebransjen er en versting-bransje når det kommer til økonomisk kriminalitet er velkjent. Bare i år har vi kunnet lese om et titalls saker om omfattende og alvorlig kriminalitet. Det dreier seg særlig om svart arbeid, prissamarbeid, sosial dumping, fiktiv fakturering, skatteunndragelser og hvitvasking. I forbindelse med en samordnet bransjeaksjon mellom politiet, skatteetaten, Nav og namsmannen i 2012, ble det avdekket skatteunndragelser på cirka 700 millioner kroner. Gjennom et prosjekt i regi av Skatt Øst siden 2009 har det blitt avdekket unndragelser på i underkant av 900 millioner kroner.

Både politiet og skattemyndighetene rapporterer om sammenhenger mellom organisert kriminalitet og en rekke saker om økonomisk kriminalitet i bygge- og anleggsbransjen.

Les også: Suksess i Sunnfjord

- Bygge- og anleggsbransjen er en arena som i mange tilfeller kan knytte sammen hvit og svart økonomi. Gjennom bruk av legale virksomheter, eller virksomheter som gir seg ut for å være legale, finnes det en rekke muligheter til å begå økonomisk kriminalitet, for eksempel momsbedrageri, miljøkriminalitet, hvitvasking, skatteunndragelser og trygdebedrageri, sier Kristian Thaysen.

Estate Konferanse belyser problemet på en konferanse denne uken. Blant foredragsholderne er tidligere Økokrim-topp Erling Grimstad, nå partner og leder av granskningsavdelingen i BDO.

Les flere nyheter om eiendom på Estate Nyheter

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kriminelle fester grepet om norsk næringsliv

  2. – Krevende å unngå å bruke ulovlig arbeidskraft

  3. Politiet slår alarm om multikrim i byggebransjen

  4. Annonsørinnhold

  5. Bankene varsler om stadig flere forsøk på hvitvasking

  6. Fersk rapport: Kunne avvist kommunale anbud for 30 milliarder