Julespørsmål: – Sjelden jeg har opplevd så tåkete forhold

Meglernestor Jan Petter Sissener mener nordmenn tar seg i overkant mye ferie, selv planlegger han å jobbe fra hytta i romjulen.

GLEDER SEG: Meglerveteran Jan Petter Sissener synes alltid det er like flott å tilbringe romjulen på skitur med kona Helle og resten av familien.
Publisert: Publisert:

De siste månedene har flere spådd kraftig nedgang på børsene, og mørkere forhold for norsk økonomi i årene som kommer. Meglerveteran Jan Petter Sissener er svært spent på finansåret 2015, men først bærer det til fjells med familien i ferien.

I julens velduftende ånd har E24 spurt et knippe kjente personer om deres juletradisjoner, barndomsminner, pengebruk og hva de tror om norsk økonomi etter at nyttårsrakettene har smelt fra seg.

– Jeg er ganske tradisjonell her. Jeg skal på fjellet og feire jul med familien.

Hvem tilbragte du julaften med?

– Med familien.

Hva slags familietradisjoner er du glad i?

– Julen synes jeg er strålende, men jeg er svært glad i ethvert samkvem med familien. Noe av det hyggeligste jeg vet, er å reise på skiferie med familien. Det gjør vi hvert år, og det kommer vi til å fortsette med så lenge det er mulig.

Hva er ditt beste juleminne?

– Jeg har ikke noe spesielt minne jeg husker ekstra godt.

Hva var den beste gaven du fikk som barn?

– Jeg kan heller ikke si jeg husker noen gave jeg fikk som barn spesielt godt.

Hva spiser og drikker du i julen?

– Vi spiser det samme hvert år. Da er det hummer til forrett, svinestek til hovedrett og fersk fruktsalat til dessert. Da jeg var liten spiste vi av og til rype hos mor, men i min familie har tradisjonen alltid vært svinestek til middag.

Hva skal du på nyttårsaften?

– I år prøver vi noe nytt, nemlig generasjonsselskap. Da har vi invitert noen venner og barna har invitert noen venner også skal vi feire sammen. Det blir veldig spennende å se hvordan det går og om det kan bli en tradisjon.

Hva blir dine nyttårsforsetter?

– Har ikke noen spesifikke nyttårsforsetter, men jeg skal ned i vekt og opp i form i løpet av året.

Ulike anslag viser at nordmenn vil bruke ca. 5000 kroner på julegaver. Hvor mye penger synes du er fornuftig å bruke?

– Jeg er ikke så opptatt av kroner og øre når det gjelder julegaver. Det som er viktig er tanken. Det kan finnes flotte julegaver til 50 kroner, eller det kan koste 5000 kroner for den rette gaven. Spesielt om noen ønsker seg bidrag til en ny seng eller nytt sengetøy synes jeg det er greit å gi litt ekstra. Altså nødvendige ting synes jeg en kan bruke mer penger på enn unødvendige ting.

Hvordan blir 2015 med tanke på litt dårlige utsikter for norsk økonomi?

– Sjelden har jeg opplevd at det er så tåkete forhold i verden. Jeg tror ikke 2015 kommer til å bli det verste året som kommer, fordi jeg tror neste år er litt tidlig til at vi vil merke de fulle virkningene av hva som skjer i norsk økonomi. Når det er sagt, tror jeg vi kan forvente at enkelte kanskje kan miste jobben, men som sagt synes jeg det er svært tåkete forhold i verdensbildet akkurat nå. Det er vanskelig å vite hva som vil skje med oljeprisen, eller veksten i Europa, hvor jeg tror vi er nødt til å se noen endringer. Det er med andre ord mye å bekymre seg for i 2015, og det eneste jeg tror er sikkert er at de vil bli et begivenhetsrikt år.

Hvor mye fri skal du ta deg i julen?

– Jeg skal være på fjellet hele julen, men om jeg vil kalle det helt fri det vet jeg ikke for jobbe kommer jeg garantert til å gjøre selv om jeg ikke er på kontoret.

Nordmenn flest tar gjerne lang ferie. Hva tenker du om det?

– Julen er ikke den eneste høytiden vi tar oss mye fri, vi tar også påsken. Samfunnet stopper litt opp i høytidene i Norge. I tillegg blir det mange bevegelige fridager. Kristi Himmelfart har for eksempel en tendens til å vare fra lunsjtider på onsdagen og gjerne helt til mandag. Jeg synes vi har litt i overkant mange slike bevegelige fridager her i Norge.

Følg med på E24 for flere juleintervjuer! Neste ut er Jens Ulltveit-Moe.

Se tidligere publiserte intervjuer:

Julespørsmål Bjørn Kjos: – Hender jeg bruker sengene bak pilotene

Julespørsmål: – Har sneket tre konglenisser inn i statsministerboligen

Les også:

Sissener: For lett å bli hjemme med en forkjølelseSlik pusset Sissener-fond på sine egne resultaterHer er finansnestorens beste aksjeråd

Publisert:

Her kan du lese mer om