Skatteetaten advarer mot skrivekløe: Dette kan forsinke skattepengene dine

Skatteetaten ser at mange skriver for mye i selvangivelsen. Ved å legge inn unødig informasjon risikerer du at skattepengene ikke kommer før etter sommeren.

Dropp ekstratekst: Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten forteller at det ikke er noen vits i å sende med for mye informasjon med selvangivelsen. Du risikerer å få skatteoppgjøret etter sommeren.
Publisert:

Leverer for mye. Det er ennå tre uker til selvangivelsen skal leveres, men 223.000 har til nå levert.

Skatteetaten har tatt en gjennomgang av de som allerede har levert selvangivelsen og ser at mange skriver for mye.

Det er vedlegg og informasjonen som legges inn i i fritekstfeltet i post 5.0 som fungerende kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke tenker på:

– Hvert år er det mange som sender med unødvendige vedlegg til selvangivelsen, og vi ser at en del skriver i merknadsfeltet for å opplyse at det er poster de har endret på eller når det er poster i selvangivelsen som de er usikre på, forteller hun til Dine Penger.

Les også:Får gratis massasje når selvangivelsen er levert!

Merarbeid og forsinkelse. Problemet med å legge inn for mye unødig informasjon i post 5.0 er at Skatteetaten da må sjekke disse selvangivelsene manuelt:

– Dette gir oss tungvint merarbeid og kan føre til at de får senere skatteoppgjør. Da er det mye bedre om de tar kontakt med oss på forhånd slik at vi kan veilede dem til å levere riktig selvangivelse, sier Bjerke.

Det er de som leverer på Altinn som Anette Bjerke sikter til. For mange av disse selvangivelsene går gjennom kun maskinell kontroll. Men når det er tekst i post 5.0 må selvangivelsene undersøkes manuelt også.

Da kan det være at man forsinker prosessen, og skatteoppgjøret kommer for eksempel ikke før etter sommerferien.

Deling av renter. Ekstrakommentarer om deling av renter er en av de hyppigste «feilene» Skatteetaten ser.

  • Fordeling av gjeld og gjeldsrenter mellom ektefeller
  • Fordeling av bankinnskudd og renteeinntekter mellom ektefeller
  • Fordeling av gjeld og gjeldsrenter mellom samboer

I alle disse tilfellene er Skatteetaten klare på at man bare trenger å endre selve postene i selvangivelsen. Altså post 3.3.1 for rentene og post 4.8.1 for gjelden. (Ved bankinnskudd post 3.1.1 for renteinntektene og 4.1.1 for bankinnskuddene.)

Les også:Slik gir boligen deg lavest skatt

Så lenge postene er endret likt hos begge ektefeller eller samboere vil dette være nok informasjon.

– Det holder å endre disse postene. Man trenger ikke å skrive ekstra i post 5.0 at man har gjort det, forteller Anette Bjerke.

Spør etter mer. Bjerke forteller at hvis Skattekontoret trenger mer informasjon vil de komme å spørre om den.

Dette gjelder også for samboere som fordeler lånet med en annen fordeling enn 50/50. De skal ha en egen intern avtale om dette.

Men de trenger ikke å fortelle i post 5.0 at de har denne avtalen. Bare oppbevar avtalen slik at den kan sendes til Skattekontoret hvis det blir spurt etter den.

Men samboere må da være nøye på at post 1.3 er riktig utfylt. Det er i denne posten man sier fra at man har samboer og eventuelt har felles gjeld.

Pass på å få med både samboeres fødselsnummer og om at man har felles gjeld (post 1.3.2.), se illustrasjon under.

Husk at dette må gjøres i begges selvangivelser!

Les hvordan samboere skal fordele:Må endre selvangivelsen hvert år

Bjerke påpeker også et par andre «typetilfeller»:

  • Krever du et fradrag som ikke er forhåndsutfylt kan du føre opp beløpet i posten, og sørge for at du har tilstrekkelig dokumentasjon dersom skattekontoret ber om det.
  • Det er heller ikke nødvendig å legge ved legeattest dersom man krever særfradrag for sykdomskostnader. Det som er viktig er at man kan dokumentere kostnadene dersom skattekontoret spør om det.

Les også:Selvangivelsen: Fradragene du bør se etter


Post 5.0 er ikke veiledning. Skatteetaten ønsker å påpeke at post 5.0 ikke er en veiledningspost. Veiledning får man på Skattekontoret.

– På skatteetaten.no finner du svar på det meste. Vi legger mye arbeid i å gi enkel og forståelig veileding på nettsidene våre. Vi gir også god hjelp og veiledning ved skattekontorene, på telefon 800 80 000 og på Facebook, forteller Bjerke.

Spørsmål om skatt og selvangivelse?Dine Pengers eksperter svarer abonnenter på DP+ i nettmøte torsdag kl 13.00. Du kan legge inn spørsmål allerede nå.

Levert for mye? Du kan rette det opp!

Er du blant de som har skrevet i overkant mye i post 5.0? Du kan fint rette det opp.

Du kan nemlig levere selvangivelsen på nytt så mange ganger du vil før 1. mai.

Gå inn på Altinn, finn frem selvangivelsen og fjern eventuell unødvendig tekst i post 5.0. Deretter leverer du selvangivelsen på nytt. Er du usikker kan du ta kontakt med Skattekontoret, eller stille spørsmål på nettmøter for eksempel hos Dine Penger.

Samboere må altså passe på at post 1.3 er fylt ut:

Bruk dette: Når du og samboeren har gjeld sammen, skal dere bruke post 1.3.2 (den i gult). Pass også på å legge inn samboers fødselsnummer to rader over. Dermed trenger dere ikke å skrive i post 5.0 når dere flytter gjeld mellom samboere

NB: Dine Penger har tidligere anbefalt samboere å skrive i post 5.0, i allefall når de har en annen fordeling enn 50/50 på gjeldsrentene: Slik fører samboere lånerentene og får fradrag

Etter denne presiseringen fra Skatteetaten, anbefaler vi at man bruker post 1.3.2 og har eventuelt avtale om gjeldsavtale i bakhånd.

I denne saken ser du hvorfor samboere og ektefeller må flytte gjeldsrenten hvert år:Må endre selvangivelsen hvert år

Følg Dine Penger på Facebook for flere skattetips!

Publisert:

Her kan du lese mer om